Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Advertisements

Lisabonská smlouva Evropa států a Evropa občanů … Evropa států a Evropa občanů … © JUDr. Lenka Pítrová, CSc. © JUDr. PhDr. Petr Kolář, Ph.D
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Základní škola Evropské unie
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Institucionální aspekty Lisabonské smlouvy Petr Kolář.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Vznik pozice předsedy Evropské rady - konečně skutečný representant EU (argumenty pro změnu zanesenou v Lisabonské smlouvě) Vypracovaly: Edita Bumbálková,
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Seminář v Evropském domě
Úvod do studia- 10. seminář Analýza textu, judikát BW (insp. RZ)
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
Vznik mezinárodní smlouvy
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Tato prezentace byla vytvořena
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
KONVENT prosinci 2001 Evropská rada v Laekenu schválila tzv. „Laekenskou deklaraci“. Tento dokument otevřel diskusi o budoucnosti Evropské unie s ohledem.
Struktura a principy Evropského práva
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Rozhodovací proces v Evropské unii
Evropská Unie.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Společná obchodní politika EU
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská občanská iniciativa
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Mezinárodní smlouva jako pramen práva EU
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Sociální zabezpečení v EU
Rozpočet Evropské unie
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Přehled orgánů Evropské unie
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Lisabonská smlouva Evropa států a Evropa občanů …
Transkript prezentace:

Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie Eva Zahořová České Budějovice 2009

Listina základních práv Evropské unie základní vymezení pravomocí mezi EU a členské státy článek 352 SFEU (doložka flexibility) právní subjektivita a možnost vystoupení z Unie pilířová struktura institucionální změny

Lisabonská smlouva Článek 18 se mění takto: a) v odstavci 2 se slova „může Rada“ nahrazují slovy „mohou Evropský parlament a Rada řádným legislativním postupem“ a poslední věta se zrušuje; b) odstavec 3 se nahrazuje tímto: 3. Ke stejnému účelu jako účelu uvedenému v odstavci 1, nestanoví-li k tomu Smlouvy nezbytné pravomoci, může Rada zvláštním legislativním postupem přijmout opatření týkající se sociálního zabezpečení nebo sociální ochrany. Rada rozhoduje jednomyslně po konzultaci s Evropským parlamentem.“

Smlouva o Evropské Unii (SEU) Smlouva o založení Evropského společenství → Smlouva o fungování Evropské Unie (SFEU) Smlouva o založení Evropského společenství pro atomovou energii Protokoly Listina základních práv EU

Listina základních práv Evropské unie Článek 6 (SEU) Unie uznává práva, svobody a zásady obsažené v Listině základních práv Evropské unie ze dne 7. prosince 2000, ve znění upraveném dne 12. prosince 2007 ve Štrasburku, jež má stejnou právní sílu jako Smlouvy. Listina nijak nerozšiřuje pravomoci Unie vymezené ve Smlouvách.

Výlučná pravomoc Unie a) celní unie; b) stanovení pravidel hospodářské soutěže nezbytných pro fungování vnitřního trhu; c) měnová politika pro členské státy, jejichž měnou je euro; d) zachování biologických mořských zdrojů v rámci společné rybářské politiky; e) společná obchodní politika; f) některé mezinárodní smlouvy Sdílená pravomoc Unie a) vnitřní trh; b) sociální politika, pokud jde o hlediska vymezená v této smlouvě; c) hospodářská, sociální a územní soudržnost; d) zemědělství a rybolov, vyjma zachování biologických mořských zdrojů; e) životní prostředí; f) ochrana spotřebitele; g) doprava; h) transevropské sítě; i) energetika; j) prostor svobody, bezpečnosti a práva; k) společné otázky bezpečnosti v oblasti veřejného zdraví, pokud jde o hlediska vymezená v této smlouvě

Přenos pravomocí podle čl. 10a Ústavy Článek 10a Mezinárodní smlouvou mohou být některé pravomoci orgánů České republiky přeneseny na mezinárodní organizaci nebo instituci. (2) K ratifikaci mezinárodní smlouvy uvedené v odstavci 1 je třeba souhlasu Parlamentu, nestanoví-li ústavní zákon, že k ratifikaci je třeba souhlasu daného v referendu.

Doložka flexibility Článek 352 (SFEU) Ukáže-li se, že k dosažení některého z cílů stanovených Smlouvami je nezbytná určitá činnost Unie v rámci politik vymezených Smlouvami, které však k této činnosti neposkytují nezbytné pravomoci, přijme Rada na návrh Komise jednomyslně po obdržení souhlasu Evropského parlamentu vhodná ustanovení.

Právní subjektivita Unie Článek 47 (SEU) Unie má právní subjektivitu.

Vystoupení z Unie Článek 50 (SEU) Každý členský stát se v souladu se svými ústavními předpisy může rozhodnout z Unie vystoupit.

Pilířová struktura Unie Evropská unie I. pilíř Evropská společenství II. pilíř Společná zahraniční a bezpečnostní politika III. pilíř Policejní a justiční spolupráce v trestních věcech

Evropský parlament zastupuje demokratický prvek všeobecné, přímé, svobodné, tajné volby 751 poslanců včetně předsedy / minimálně 6, maximálně 96 míst z každého členského státu funkční období – 5 let posílení role Evropského parlamentu - spolurozhodování

Evropská komise zastupuje zájmy EU počet členů – listopad 2009 až 31. říjen 2014 – 27 – od 1. listopadu 2014 – snížení počtu funkční období – 5 let

Evropská rada hlavy států nebo předsedové vlád členských států + předseda + předseda Komise vymezuje obecné politické směry a priority EU nevykonává legislativní funkci rotující předsednictví x stálý předseda

Předseda Evropské rady vnější zastupování Unie v záležitostech týkajících se společné zahraniční a bezpečnostní politiky svolává Evropskou radu předsedá Evropské radě a vede její jednání

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku volen Evropskou radou se souhlasem předsedy Komise jako místopředseda Komise – schválení Evropským parlamentem předsedá Radě pro zahraniční věci, je místopředsedou Komise předkládá návrhy k vypracovávání společné zahraniční a bezpečnostní politiky zajišťuje provádění rozhodnutí přijatých Evropskou radou a Radou zastupuje Unii v záležitostech společné zahraniční a bezpečnostní politiky vede politický dialog se třetími stranami, vyjadřuje postoj Unie v mezinárodních organizacích a na mezinárodních konferencích

Děkuji za pozornost Mgr. Eva Zahořová, LL.M. Odbor kompatibility | Department for Compatibility with EC Law Oddělení pro legislativní proces EU | Unit for Legislative Process of the EU Úřad vlády České republiky | Office of the Government of the Czech Republic nábřeží Edvarda Beneše 4 CZ Praha 1 - 118 01 zahorova.eva@vlada.cz www.vlada.cz