Druhý workshop klastru v oboru zpracování kamene Hradec Králové, 30.03.2006 Klastry – přehled právních forem Ing. František Žoček Projektový manažer.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Advertisements

SOCIÁLNÍ EKONOMIKA SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_02.
Evropská soukromá společnost s r. o
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Ekonomika neziskových organizací
ZALOŽENÍ TJ/SK Brigita Stloukalová. Nastudujte si sami: Šimková, E. Základy managementu a marketingu pro neziskové organizace. Kap. 5. Manažer v organizaci.
Principy sociálního podnikání
Podnik jako právní subjekt
Školní rok 2006/2007 Vyučující: Ing. Simona Rosová
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Právní forma organizace
Zsv.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Výdělečná činnost občanských sdružení
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právo společností EU PREZENTACE 2015.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Právo společností EU PREZENTACE 2017.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
1. PODNIKÁNÍ Ing. Martina Kozáková.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Obchodní právo I. Akciová společnost
Další vnitrostátní předpisy
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Autor: Ing. Alice Horáčková
PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Druhý workshop klastru v oboru zpracování kamene Hradec Králové, Klastry – přehled právních forem Ing. František Žoček Projektový manažer

Přehled uvažovaných právních forem klastru Klastr je definován jako soubor regionálně propojených společností (podnikatelů) a přidružených institucí (VŠ, ÚAV) jejíž vazby mají potenciál k upevnění a zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Klastr není spontánním seskupením firem, ale pevně organizovanou strukturou. Organizace klastru by měla být založena na následujících principech : 1) Otevřenost 2) Nediskriminace 3) Maximální interní a externí transparentnost

Sdružení 1)Konsorcium podle ust. § 829 občanského zákoníku (není právnická osoba) 2) Sdružení podle ust. § 20 občan. zák. (sdružení pouze právnických osob)

3)Sdružení podle zák. č. 83/1990 Sb. (zákon o sdružování občanů) - Registrace na ministerstvu vnitra ČR - Členství pro právnické i fyzické osoby - Sdružení je právnickou osobou - Sdružení je založeno za konkrétním nepodnikatelským účelem - Flexibilní provádění změn členské základny - Členové nejsou vázáni na vložení kapitálů - Podstatnou nevýhodou je postavení sdružení vůči bankám je téměř nemožné získat úvěr je téměř nemožné získat úvěr

Nadace - Poslání je plnění obecně prospěšných cílů - Ztížená dispozice s majetkem - Ztížená dispozice s majetkem Obecně prospěšná společnost: - Nezisková organizace - Není podnikatelem ve smyslu obchod. zák. - Hospodářský výsledek nesmí být použit ve prospěch zakladatelů, členů orgánů ani zaměstnanců členů orgánů ani zaměstnanců

Obchodní společnosti 1) Obtížná a časově náročná změna členské základny (valná hromada, zápis u obchod. soudu) 2) Komplikované převody obchodních podílů 3) Podstatně více povinností pro podílníky

Družstvo - Malé družstvo (§ 245 obchod. zák.) - Méně než 50 členů - Není nutné volit představenstvo - Statutární orgán je předseda - Působnost vykonává členská schůze

Děkuji za pozornost Kamenolom Javorka s.r.o. Ing. František Žoček Horní Nová Ves Lázně Bělohrad Kontakt: ,