Schopnosti, nadání a talent

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Diagnostika SPU.
VLASTNOSTI SCHOPNOSTI DOVEDNOSTI
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
P OSTOJE Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov13 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Psychologie Mgr. Milan Šimek
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
OSOBNOST.
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_MANAŽER_P2.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Sebepoznání a sebereflexe
Schopnosti Milana Reichlová.
VY_32_INOVACE_PSYPS110460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Aplikovaná psychologie
OSOBNOST SPORTOVCE.
Schopnosti Pavel Šuranský.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KOUTENSKA_20.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Schopnosti.
(emoční nebo emocionální kvocient)
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
VÁCLAV postava z filmu Václav. Kdo je Václav? Václavovi je asi 35 let žije v malé vesnici se svojí matkou v domě, který se rozpadá jeho otec byl uvězněn.
Základy sociální psychologie
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Variabilita a adaptabilita duševních vlastností
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Nadané děti. Nadané děti, jejich identifikace a zařazení do vzdělávacího programu Definice nadání: Nadaní jsou identifikováni profesionálně kvalifikovanými.
OPAKOVÁNÍ. Přetopená místnost Přehledné poznámky Příliš velká večeře Talent na jazyky Spolupráce se spolužáky Zábavné příklady Bolest hlavy Lehké učivo.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI – VÝKONOVÉ SLOŽKY Mgr. Jiřina Boušková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen  Definice  Rozdělení  Schopnosti  Temperament  Charakter.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Inteligence DUM_19.
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Nadané děti.
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Inteligence,tvořivost, paměť
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
Inteligence.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Schopnosti, nadání a talent Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/03.0045

Schopnosti vlastnosti osobnosti, které nám umožňují naučit se a úspěšně vykonávat určité činnosti

Schopnosti percepční / vjemové např. přesně vnímat a rozlišovat tvary, barvy, tóny využíváme je denně (orientace v prostoru – při chůzi městem, při řízení vozidla, při komunikaci s druhými lidmi, při poslechu hudby nebo sledování filmu atd.)

Schopnosti psychomotorické naučit se vykonávat určité sestavy pohybů – např. ve sportu či při nějaké pracovní činnosti, ale také koordinace pohybu při chůzi, při jízdě na kole apod.

Schopnosti intelektuální orientovat se v nových situacích, řešit problémy, (např. matematické nadání) souvisí s úrovní naší inteligence

Schopnosti umělecké Schopnost interpretovat hudební skladbu, namalovat portrét apod.

Vlohy představují vrozené dispozice pro rozvíjení určitých schopností nadání – vlohy, jejichž rozvíjením dosahuje jedinec nadprůměrných výsledků talent – mimořádně rozvinuté vlohy genialita – výjimečně rozvinutý talent (jedinec dosahuje nejvyšší úrovně intelektuálních či tvůrčích schopností)

Další důležité faktory motivace vůle sociální prostředí výchova škola vzory

Inteligence schopnost učit se ze zkušenosti přizpůsobit se řešit obtížné a nově vzniklé problémy orientovat se v nových situacích na základě určování podstatných souvislostí a vztahů

Složky inteligence početní schopnosti slovní plynulost verbální myšlení schopnost usuzovat a zvládat zvažováním problémové situace paměť prostorová představivost vjemová pohotovost

Testování inteligence hodnota inteligence se zjišťuje pomocí tzv. testů inteligence poprvé 1905 francouzský psycholog Alfred Binet chronologický věk (skutečný věk) vs. věk mentální („věk“ na základě dosažených výsledků) německý psycholog William Stern zavedl tzv. inteligenční kvocient (IQ)

IQ Popis a předpokládané schopnosti jedince % lidí nad 140 Inteligence géniů. Absolutní předpoklady pro tvůrčí činnost, určuje ostatním směr poznání. 0,2  do 140 Výjimečná inteligence. Mimořádné předpoklady pro tvůrčí činnost, vynikající odborníci. 2,8  do 130 Vysoce nadprůměrná inteligence. VŠ snadno, může dosáhnout vynikajících výsledků. 6 do 120 Nadprůměrná inteligence. VŠ, může získat mimořádné pracovní místo. 12 do 110 Vysoce průměrná inteligence. VŠ jen s potížemi. 25 do 100 Průměrná inteligence. SŠ, v práci se uplatní ve středním postavení. do 90 Slabě podprůměrná inteligence. Absolvent ZŠ, dobře se uplatní v manuálních profesích. 10 do 80 Nižší stupeň mentální retardace. ZŠ s problémy, úspěšný ve speciální škole. do 70 Lehká mentální retardace. Je-li dobře veden, zvládne speciální školu. 6,8  do 50 Střední mentální retardace. Nevzdělavatelný, ale osvojí si sebeobslužné návyky. 2 do 20 Těžká mentální retardace. Nevzdělavatelný a nevychovatelný.

Druhy inteligence Fluidní - vrozená, roste se schopností učit se, ve stáří naopak klesá Krystalická – vyplývá ze zkušeností, v průběhu života naopak roste (životní moudrost) Abstraktní - schopnost řešit přesně zadané teoretické problémy Praktická – schopnost řešit problémy běžného života

Druhy inteligence Sociální inteligence - schopnost orientovat se v sociálním prostředí, kladně působit na okolí, řídit lidi, umět s nimi jednat, předvídat jejich chování a správně na ně reagovat Emoční inteligence - schopnost vnímat své i cizí emoce, umět na ně reagovat a vhodným způsobem je ovládat

Zdroje KOL. AUT. Společenské vědy pro střední školy. 1. díl. Brno: Didaktis, 2009. ISBN 978-80-7358-144-2. ŘÍČAN, P. Psychologie. Příručka pro studenty. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-923-2.