Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 – 19.1.2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Strategický investiční plán ČEPS
Řízení soustav UCTE a rozvoj koordinace jako podmínka přežití Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie ČEPS, a.s.
Úloha PPS při zajištění bezpečnosti a dostupnosti energie Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jarní konference AEM
Zatmění Slunce Bude mít dopad na energetiku? Miroslav Vrba Člen představenstva Dispečerské řízení, ICT, VaV.
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Přenosové soustavy a trh s elektřinou Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář SVSE
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
ČEPS na počátku 2. dekády 3. milénia Pavel Šolc Ředitel sekce Korporátní služby, ČEPS, a.s
Kritické situace v PS ČR
Vývoj a využití přeshraničních kapacit na jednotlivých profilech Pavel Vágner AEM.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Analýzy scénářů vývoje elektroenergetiky v EU
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
Ing. Ivan Beneš Místopředseda Českého národního výboru pro omezování katastrof Místopředseda Výboru pro udržitelnou energetiku RVUR Člen Rady expertů,
Návrh modelu Nové tarifní struktury v elektroenergetice pro veřejný konzultační proces Energetický regulační úřad 4. února 2016 Hospodářský výbor – Poslanecká.
Problematika přenosových linek, cesty dalšího rozvoje
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Implementace Evropské energetické legislativy
Transkript prezentace:

Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –

Charakteristiky současného stavu při provozování PS Nárůst mezinárodního obchodu s elektřinou až k limitům přenosových kapacit Nárůst paralelních toků přes okolní státy vyvolaných vnitrostátními přenosy Nárůst nejistot při plánování provozu –Nepřímé vztahy mezi výrobcem a zákazníkem –Nárůst flexibility obchodních vztahů s dopadem do plánování výroby Přibližování konečné fáze plánování výroby až k reálnému času

Protichůdné zájmy EU Liberalizace trhu = nediskriminace (všem stejně) – Dir. 03/54, Reg. 1228/03 Podpora OZE = diskriminace (OZE přednostně) Dir. 01/77 SoS = absolutní předost (podřízenost výroby a spotřeby řízení spolehlivosti)

Z toho vyplývající hlavní problémy pro TSO Přetěžování vedení a zvyšování rizik při provozování PS Nárůst potřeby rezerv pokrývajících nejistoty –Výkonové rezervy pokrývající nejistoty bilance soustav –Kapacitní rezervy přenosových tras pokrývající nejistoty v rozložení toku elektřiny

Příčiny Liberalizace obchodu a snaha o jeho neomezenou podporu –Umíme řešit prostřednictvím congestion management Omezujeme přes kapacity Nárůst výroby elektřiny v OZE (Vte) –Obtížně řešitelné – legislativa dává absolutní právo přednosti při přístupu do ES Jakákoliv omezující opatření z pozice TSO jsou obtížně realizovatelná

Problémy výroby OZE (VtE) Krátká doba výstavby a koncentrace do vhodných lokalit (vs. Dlouhá doba výstavby sítí) Obtížná dlouhodobá předvídatelnost disponibility (vs. Roční plánování kapacit a údržby PS) Skokové změny výroby (vs. Požadavek rovnováhy) Ekonomická nekonkurenceschopnost (nezbytná podpora) Závislost výroby na vnějších podmínkách ( nekoreluje se spotřebou) Pozitivní diskriminace (ostatní „méně pružné“ zdroje se musí přizpůsobit)

Vliv začlenění OZE do struktury zdrojů Požadavky na výstavbu sítí Nárůst významu krátkodobého trhu s elektřinou a větší volatilita cen Větší potřebný objem systémových rezerv Deformace cenových signálů Deformace až destrukce cenových mechanismů řízení odchylek Deformace tarifních signálů Soupeření o kapacity sítí v přeshraničním obchodě

Požadavky na rozvoj sítí Většinou lokalizovány do oblastí s nerozvinutou síťovou strukturou Krátká doba výstavby VtE versus dlouhá doba výstavby sítí (EIA, „práva průchodu“) Vyvolané náklady výstavby sítí platí výrobce = součást dotovaných nákladů (není dostatečná motivace k optimalizaci lokalizace a připojení)

Nárůst významu krátkodobého trhu Obtížná meteopředpověď = nemožnost dlouhodobých pevných kontraktů Povinný výkup přenáší odpovědnost na vykupujícího Vykupujícím je obvykle síťový operátor nemající portfolio zdrojů s možností optimalizace  spotový trh Velké kolísání nabídky může vyvolávat větší volatilitu cen (viz vývoje na trzích v Evropě)

Větší náklady na SyS Větší potřebný objem rezerv Větší poptávka po točivých a rychlých rezervách Menší nabídka točivých rezerv z KE (jejich vytěsnění z trhu )  nárůst ceny PpS

Deformace cenových signálů Velmi negativní pro plně tržní prostředí Deformace cen odchylek Nárůst % odchylek (snížení motivace a predikovatelnosti) Stávající mechanismus by vedl v velké eskalaci cen Deformace tarifů Deformace lokačních signálů Potřeba velmi citlivého nastavení pevné a proměnné složky tarifů

Rizika neřízené expanze VtE DENA studie 02/2005 (zpracována na zakázku sdružení německých TSO) Nárůst VtE přesahující –Možnosti sítí –Rozvoj regulačních výkonů

Odhad vývoje VtE v Německu Zdroj : DENA study

Přetoky mezi PS a DS Zdroj : DENA study

Ve 40. týdnu nebylo splněno kritérium N-1 při poměrně vysokém toku do obou německých systémů a atypickém nasazení zdrojů v ČR (díky odstávce jednoho bloku ETE) a to v trvání tří hodin.

Ve 46. týdnu opět při vysokém toku ze severu na jih a po přijetí opatření k odlehčení vnitřních vedení v Německu se toto projevilo dalším nárůstem tranzitního výkonu a tak ohrožením kritéria N-1 uvnitř ES ČR

Paralelní toky mezi systémy CEE PSE-O CEPSSEPS MAVIRAPGETRANS VE-T Balances of each control areas (generatio n + load + losses) = ± 0 ENE Zdroj : VE-T

Řešení problémů Velmi úzká mezinárodní spolupráce, která s sebou nese –Určité podřízení národních trhů a národních soustav společným regionálním zájmům Pravidla trhů s elektřinou a přístupů k sítím Pravidla plánování a řízení soustav –Koordinovaný rozvoj OZE (Vte) S rozvojem sítí a pravidel trhu v regionálním měřítku –Harmonizaci tarifů a zúčtovacích mechanismů

Děkuji za pozornost