Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Advertisements

Struktura daní v ČR.
Vliv daňové legislativy EU na členské státy EU Tax Legislative Impact on Member States Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu, ODS.
Evropská družstevní společnost Prezentace jejích hlavních znaků Enzo PEZZINI Confcooperative Zastoupení v Bruselu.
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Historické milníky evropského práva
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Evropské soutěžní právo Michal Částek
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
Ekonomika a hospodářská politika Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu za ODS výbor pro ekonomiku a monetární záležitosti výbor pro mezinárodní.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Struktura a principy Evropského práva
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Chudoba jako sociální problém
Mezinárodní zdanění Okruhy ke zkoušce. Okruhy k ústní zkoušce 1. Daňová rezidence, vnitrostátní a mezinárodní dvojí zdanění (1. kapitola ve skriptech)
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Druhy daní Daně FO.
SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Harmonizace daní v EU.
CENA A CENOVÁ POLITIKA V EU. cena a cenová politika - ovlivňující faktory interní faktory: podnikové cíle marketingové cíle marketingový mix náklady cena.
Evropská spolupráce při správě daní
Fáze ekonomické integrace
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
E K O N O M I K A Nepřímé daně - úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
12. přednáška Daně ze spotřeby. Daně ze spotřeby - Osnova 1. Úvod, základní pojmy, výnosy 2. DPH 3. Daně spotřební 4. Harmonizace v EU.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Evropská družstevní společnost
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Fáze ekonomické integrace
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Transkript prezentace:

Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace

Obsah  Úvod – daňová politika obecně  Legislativní rámec  Harmonizace daňové politiky  Přímé daně korporátní daně daň z příjmů fyzických osob daň z úspor a kapitálových příjmů  Nepřímé daně DPH spotřební daně  Ostatní ustanovení  Závěr – budoucnost daňové politiky Daňová politika EU2

Daňová politika  svoboda výběru daňového systému pro členské státy v souladu s principem subsidiarity  po přijetí eura ztrácejí země možnosti monetární politiky – zbývá fiskální politika  rozdíly v podílu přímých a nepřímých daní  úzké spojení se sociální politikou jednotlivých států  výhradní právo předkládat legislativní návrhy v této oblasti má Evropská komise. Rada přijímá tyto návrhy jednomyslným rozhodnutím v konzultační proceduře s Evropským parlamentem Daňová politika EU3

Právní předpisy EU  Smlouva o založení ES čl. 93 – harmonizace nepřímých daní, mohou být překážkou jednotného vnitřního trhu  Smlouva o založení ES čl. 94 – umožňuje přijmout ustanovení pro sblížení právních předpisů členských států, pokud přímo ovlivňují fungování jednotného vnitřního trhu  Směrnice Rady č. 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty  Směrnice Rady č. 92/12/ES o obecné úpravě držení, pohybu a sledování výrobků podléhajících spotřebním daním Daňová politika EU4

Harmonizace versus koordinace  k úplné harmonizaci je třeba harmonizovat celé daňové systémy  koordinace je nutná – daňové úniky, dvojí zdanění, nečestná daňová konkurence (dumping) Daňová politika EU5

Rozhodování o daních Kompetence vlád jednotlivých zemí Zásahy EU do stanovení daní  daně ze zisků společností  daně z příjmů fyzických osob  daně z úspor  daně z kapitálových zisků  daň z přidané hodnoty  spotřební daně Daňová politika EU6

Přímé a nepřímé daně Přímé daněNepřímé daně  deformační účinek na konkurenci, přesto neharmonizovány  slabý právní základ harmonizace  princip jednomyslnosti  více pozornosti zamezení dvojího zdanění (bilaterárně / multilaterárně)  vyžadují harmonizaci – ovlivnění volného pohybu zboží a služeb Daňová politika EU7

Zdaňování společností  riziko ohrožení jednotného trhu, konkurence – přesto téměř nulová harmonizace  kodex chování (daňové ráje apod.) - nezávazný Daňová politika EU8

Zdaňování fyzických osob  nedotknutelnost přeshraničních práv jednotlivce  rozdíly ve zdanění nesmějí odrazovat od práce v zahraničí  srážková daň – hromadná platba (zaručena anonymita)  snaha zamezit daňovým únikům Daňová politika EU9

Daň z přidané hodnoty  ohrožení jednotného trhu – stanoveny horní a dolní limity  zachování jedinečnosti každého státu  dolní hranice nemusí být dodržena: žádost o výjimku zboží a služby, které nejsou předmětem hospodářské soutěže v rámci EU předměty denní spotřeby Daňová politika EU10

Spotřební daně  další ohrožení hospodářské soutěže  nutnost aplikace na: alkoholické nápoje tabákové výrobky energetické výrobky  minimální sazby  společná pravidla – přesto prostor pro výjimky  kulturní rozdíly – víno, pivo, …  ekonomické rozdíly - Lucembursko Daňová politika EU11

Další pravidla  energetika – společná motivace k využívání určitých zdrojů  věda a výzkum - pobídky Daňová politika EU12

Důsledky rozdílných daňových soustav a budoucnost  daňový dumping  spravedlnost? (čistí plátci v dumpingové konkurenci)  pokračování ekonomické integrace Daňová politika EU13

Prostor pro otázky Děkuji za pozornost Daňová politika EU14