MS EXCEL Základní pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘEŠENÍ ÚLOH V EXCELU.
Advertisements

Tabulkové procesory (MS Excel)
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/16
Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Základní škola a mateřská škola Bzenec
X EXEL.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
COREL DRAW SEZNÁMENÍ Úvod, seznámení se se systémem Pracovní plocha
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_13.
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Novák Petr
Školení počítače Excel
Vzhled prezentace - šablony
TABULKOVÉ PROCESORY.
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Funkce v Excelu.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Excel – editace ( formát ) buněk
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.14 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-řady Typ: DUM - kombinovaný.
Tabulkový procesor.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Excel ´97 Co je to program „Excel“? součást skupiny programů Microsoft Office, tabulkový procesor vhodný pro tvorbu: tabulek, výpočtů, seznamů, posloupností.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obsah: Výpočty Vzorce, Funkce
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_14.
Propojování tabulek Vytvořte tabulku obsahující součty a průměry dávek státní podpory z let 1996 – 2000.
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
Práce s tabulkami.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 2.
Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. Tabulkové procesory Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: 2.
VY_32_INOVACE_A3-11 TABULKOVÝ PROCESOR - EXCEL AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: LISTOPAD 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU ÚVOD DO PRÁCE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Microsoft Office Excel – práce s tabulkami a analýzy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Funkce v Excelu.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:INFORMATIKA Ročník:7. Tematický okruh:Seznámení s programem MS Excel Název učiva:Návod na používání programu MS Excel Prezentace.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
E LEMENTARISTIKA ELEKTRONICKÝCH INFORMACÍ VI. T ABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT LISTU, BUŇKY, ZÁKLADNÍ TECHNIKY PRÁCE Jiří Leipert.
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Digitální učební materiál
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace MS Excel - Buňka Název : VY_32_inovace_03 Informatika - MS Excel.
Inf Tabulkový procesor
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

MS EXCEL Základní pojmy Cíl: Seznámit se se základními pojmy: sešit, buňka, sloupec, řádek, formáty

Co je to EXCEL Tabulkový procesor Excel je zařazován mezi základní kancelářské programy a je používán ke zpracovávání tabulek. Není to jen chytrá kalkulačka. Umí i vzorce a vestavěné funkce kreslit grafy zpracovávat data (regrese, hledat řešení, třídit) Je to i jednoduchá databáze (typu telefonní seznam s vyhledáváním a tříděním) inteligentní zápisník

Trocha historie Nejprve „123“ od Lotus Potom „Quattro“ od Borland to později součást balíku WP a poté Corel „Excel“ pro Windows Asi je nejrozšířenější Má v sobě VBA V jednodušší verzi je součástí operačního systému Windows Mobile pro PDA, Pocket PC

Literatura Excel v příkladech Mistrovství v MS Excel 97cz Řešené úlohy Podrobný průvodce Josef Pecinovský GRADA, Praha 2001 Mistrovství v MS Excel 97cz Milan Brož, Petra Brožová, David Morkes Computer Press Brno 1999

PROSTŘEDÍ EXCELU Klasické prostředí aplikace platformy Windows hlavní nabídka tlačítka panelů nástrojů (ptm, nápověda) řádek vzorců Prostředí aplikace Excel sešit list buňka

Řádek vzorců vlevo: „pole názvů“ - adresa aktuální buňky nebo název buňky či oblasti následuje – pole tlačítek “Storno”, “OK”, “Funkce” největší část – obsah aktuální buňky

Sešit a List Na pracovní ploše se zobrazuje jeden list. Dříve – jeden soubor = jeden list setkáme se s tím, když exportujeme tabulku např. do textu nebo databáze. Dnes – jeden soubor = jeden sešit (kniha) sešit obsahuje několik listů Mezi listy se přepínáme pomocí záložek na jejich spodním okraji.

Buňka Pracovní plocha tabulkového procesoru je tvořena buňkami. Každá buňka má svojí adresu, která přesně určuje její polohu. Adresa je dána průsečíkem sloupce a řádku.

Aktuální ... Aktuální buňka - dva typy kurzorů Aktuální list Buňkový kurzor ohraničuje aktuální buňku nebo skupinu buněk poklepáním lze zahájit editování buňky Textový kurzor ukazuje v editované buňce na místo, kam se bude zapisovat Aktuální list Prosvětlená záložka na spodním okraji Poklepáním lze změnit název listu

Obsah Buněk Do buněk lze zapisovat Například čísla text datumy vzorce vestavěné funkce Například 3 465 2,5 ahoj 13.9.2004 =b4+c4 =sin(b6)

Vzhled buněk Buňky můžeme například ohraničit vybarvit zarovnat jejich obsah nechat vypočítat jejich obsah nechat setřídit (číselně, abecedně) vyplnit předdefinovanou řadou (čísla, měsíce, dny) například tlačítko „ohraničení“ tlačítko „barva výplně“ zarovnat doleva (doprava) zadáním vzorce tlačítko „seřadit vzestupně“ vyplňovat tažením myší použít „formát buněk“ z místní nabídky

Formát buněk obecný - určuje si Excel sám podle prvního znaku (výběr z možností) obecný - určuje si Excel sám podle prvního znaku číslo - lze zvolit počet desetinných míst zobrazování (není to zaokrouhlování) měna - přidá k zobrazení symbol měny datum text vlastní - lze si nadefinovat vlastní formát

Excel jako kalkulačka Do buněk lze zapisovat A B C 1 a b c 2 12385 čísla vzorce vestavěné funkce A B C 1 a b c 2 12385 14320 =a2+b2 3 0,5 =sin(a3) 4 5 =fce PRŮMĚR

Skrývání a zobrazování Skrytí řádků a sloupců požadované vybereme místní nabídka > skrýt (že jsou skryté poznáme podle záhlaví) Zobrazení skrytých vybereme okolní místní nabídka > zobrazit je-li to první řádek (sloupec) Menu: Úpravy > Přejít na: A1 Menu: Formát > Řádek (Sloupec) > zobrazit

Identifikace buněk Buňka – základní prvek v tabulkovém procesoru do buněk se píší hodnoty buňky se formátují (upravuje se jejich vzhled) Buňka je jednoznačně určena souřadnicí průsečík sloupce a řádku buňku si můžeme pojmenovat

Adresace buněk Adresu buňky tvoří souřadnice sloupce a řádku – „A1“ nebo její jméno – „Součet“ buňka na jiném listě – „List1!A1“

Kopírování buněk přesunutí - přetažením buňkového kurzoru „Ctrl+C“ a „Ctrl+V“ (přes schránku) přesunutí - přetažením buňkového kurzoru zkopírování - přetažením buňkového kurzoru při současně stisknuté klávese Ctrl rozkopírování – tažením úchytného bodu buňkového kurzoru (vpravo dole) Poznámka – všimněme si, jak se mění adresy ve vzorcích

Absolutní a relativní adresy pouze pomocí souřadnic sloupce a řádku „A1“ při kopírování buňky se adresa upraví podle nové pozice (relativně k výchozí) Absolutní adresy u příslušné souřadnice napíšeme $ „$A$1“, „$A1“, „A$1“ Při kopírování se adresa nemění Rychlá konverze rel/abs – klávesa „F4“ označíme na řádku vzorců a tiskneme „F4“ A2  $A$2  A$2  $A2  A2

Příklad na absolutní adresování C D 1 relativní absolutní 2 10 =A2*B2 =$A$2*B2 3 4 5 Kopírujeme