Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Excel ´97 Co je to program „Excel“? součást skupiny programů Microsoft Office, tabulkový procesor vhodný pro tvorbu: tabulek, výpočtů, seznamů, posloupností.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Excel ´97 Co je to program „Excel“? součást skupiny programů Microsoft Office, tabulkový procesor vhodný pro tvorbu: tabulek, výpočtů, seznamů, posloupností."— Transkript prezentace:

1

2 Excel ´97

3 Co je to program „Excel“? součást skupiny programů Microsoft Office, tabulkový procesor vhodný pro tvorbu: tabulek, výpočtů, seznamů, posloupností a řad, grafů...

4 Instalační požadavky hardwarové hardwarové – CD - mechanika, – min 15 MB volného místa na HDD (pro plnou instalaci 28 MB), – operační paměť od 8 MB. softwarové softwarové – OS Windows verze´95 nebo vyšší.

5 Spuštění Excelu Program Excel lze spouštět několika způsoby. Ukážeme si dva nejčastější: 1.dvakrát klepnout levým tlačítkem myši na ikonu „Microsoft Excel“ (umístěnou na ploše), 2.jedenkrát klepnout levým tlačítkem myši v nabídce Start – Programy – (Microsoft Office) - na položku Microsoft Excel.

6 Popis obrazovky Excelu název programu + název aktuálního souboru (pouze při maximalizaci obrazovky) Pozn: Všechny soubory vytvořené v Excelu mají příponu „xls“; např. tabulka.xls editační řádekprůsečík řádku a sloupce se nazývá buňka; Aktivní buňka má pozici A1 systémová nabídka panel nástrojů označení sloupců A,B,C,…,AA,AB,..; sloupců je 256 označení řádků 1,..,65 536

7 Co bychom měli dále vědět? Nastavení panelů nástrojů:Nastavení panelů nástrojů: V systémové nabídce klikneme na položku „Zobrazit „ a v ní vybereme položku „Panely nástrojů“. Kliknutím na název zapneme-vypneme příslušný panel nástrojů. Tip: Začátečníkům doporučujeme zapnout panel „Formát“ a „Standardní“. Vlevo od editačního řádku je rozbalovací nabídka „Pole názvů“ s názvem aktivní buňky (v našem př. B2). V levém spodním rohu se nachází tlačítka pro práci s listy.

8 Co bychom měli dále vědět? přesun na první list sešitu přesun na předchozí list sešitu přesun na následující list sešitu přesun na poslední list sešitu Sešit je pracovní název pro soubory v Excelu. Je tvořen listy. Počet listů je omezen dostupnou pamětí (ve výchozím nastavení 1 až 255).

9 Úpravy sloupce (řádku) Chceme – li rozšířit sloupec (zvýšit řádek), ukážeme myší na rozhraní sloupce (řádku) v záhlaví. Ukazovátko myši se změní v oboustrannou šipku a tažením šířku sloupce (výšku řádku) změníme. Dvojklikem na rozhraní sloupce (řádku) přizpůsobíme šířku (výšku) nejdelší položce. Výběr (selekce) sloupce (řádku): - výběr celého sloupce provedeme kliknutím do záhlaví sloupce; např. chceme – li označit druhý sloupec, klikneme na na „B“. - výběr celého řádku provedeme kliknutím na číslo řádku.

10 Výběr (selekce) oblasti Oblast - část tabulky, která je vybrána (vyselektována) pomocí myši. Můžeme tak provádět různé formátovací úpravy v několika buňkách současně. Rozlišujeme: Souvislou oblast – označíme ji A1: D8. Tuto oblast vybereme pomocí myši – tažením pří stisknutí levého tlačítka. Nesouvislou oblasti rozumíme takový výběr, kde buňky spolu nemusí bezprostředně „sousedit“. Označujeme – Ctrl + tažení myši.

11 Aktivní buňka Aktivní buňka – buňka se kterou právě pracujete, je silněji ohraničena. V pravém dolním rohu má tzv. ouško (úchyt). Pokud ukazujeme myší na buňku, mění se tvar kurzoru myši podle toho, na kterou část buňky ukazujeme. ukazujeme – li na okraj aktivní buňky, objeví se obrysová šipka, - tažením + stisk levé ho tlačítka = přesun obsahu buňky -Ctrl + tažením + stisk levé ho tlačítka = kopírování obsahu buňky ukazujeme – li na ouško aktivní buňky, objeví se nitkový kříž, kterým je možné vytvářet posloupnosti a řady. ukazujeme – li na vnitřní oblast buňky objeví se obrysový kříž pro výběr nebo editaci.

12 Text Typ písmaPsaní desetinného čísla Velikost písmaPřidávání desetinných míst TučnostUbírání desetinných míst KurzívaZmenšení odsazení Jednoduché podtrženíZvětšení odsazení Zarovnáni textu v buňceOhraničení buněk Sloučení buněk a vycentr. textuBarva pozadí buněk Doplnění měnyBarva textu Procenta

13 Cvičení Cvičení 1: Vytvořte tabulku podle obrázku:

14 Formát buňky - provádíme pomocí dialogového okna – Formát – Buňky. možnost nastavení typu čísla, např. desetinný tvar, zlomek, semilogaritmický atd. U data a času je možné nastavit tvar. Cvičení: Sloupci „B“ dejte formát zlomku – nejvýše na dvě číslice a zapište do něj 5 desetinných čísel. Pozorujte, jak program čísla přepisuje.

15 Formát buňky - provádíme pomocí dialogového okna – Formát – Buňky. možnost přesného umístění textu (údaje) do buňky možnost psát v buňce na více řádku zmenší dat tak, aby se vešla do buňky sloučení buněk v jednu umožňuje natočení textu v buňce v šikmém (svislém) směru

16 Formát buňky Cvičení: Vyzkoušejte si orientovat text v buňkách podle obr.

17 Formát buňky - provádíme pomocí dialogového okna – Formát – Buňky. Ohraničení – je širší možnost zvýraznění okrajů nebo oblastí.

18 Vzorce Pomocí vzorců vytváříme součty, průměry a další matematické operace.V následující tabulce je příklad jednoduchého součtu? ABC 15624=a1+b1 (po ukončení editace se objeví 80) 2515 =a2+b2 (po ukončení editace se objeví 20) Vzorce používáme pro jednoduché výpočty (+, -, *, atd.). Při složitějších výpočtech používáme průvodce funkcemi (viz. další snímek). Pozn: Pro přetažení vzorce do jiné buňky můžeme použít „ouško“.

19 Funkce Funkce spustíme: tlačítkem v panelu nástrojů, znaménkem „ = „ v editačním řádku, z hlavní nabídky Vložit – Funkce. Kliknete – li na tlačítko „=„ v editačním řádku, objeví se v poli názvů výběr funkcí (SUMA, PRŮMĚR,..). Rozbalením nabídky si můžete vybrat z řady dalších funkcí.


Stáhnout ppt "Excel ´97 Co je to program „Excel“? součást skupiny programů Microsoft Office, tabulkový procesor vhodný pro tvorbu: tabulek, výpočtů, seznamů, posloupností."

Podobné prezentace


Reklamy Google