Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární perspektiva užívá místo S2 název H
Advertisements

Lineární perspektiva Ivana Kuntová.
BA03 Deskriptivní geometrie
Krychle ABCDA´B´C´D´s podstavou ABCD v obecné rovině a
Základy rovnoběžného promítání
Deskriptivní geometrie
Průsečík přímky a roviny
Rytzova konstrukce elipsy
2.9.1 Rozšíření euklidovského prostoru o nevlastní prvky
Kótované promítání – úvod do tématu
z Axonometrie Z O Y X x y Zobrazení útvaru ležícího v půdorysně
Obecné řešení jednoduchých úloh
Otáčení roviny.
KOLINEACE Ivana Kuntová.
Konstruktivní geometrie
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Deskriptivní geometrie
Osová afinita.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
Obecně můžeme řešit takto:
Základní číselné množiny
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Otočení roviny do průmětny
Téma: Shodnosti a souměrnosti
ZOBRAZENÍ TĚLESA V OBECNÉ ROVINĚ
nerozvinutelné (zborcené) Zborcený rotační hyperboloid.
Lekce č. 5 Kosoúhlé promítání Axonometrie Průsečík přímky s rovinou.
Koule a kulová plocha v KP
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
ZÁKLADY DESKRIPTIVNÍ GEOMETRIE.
Volné rovnoběžné promítání - řezy
Plochy - vytvoření, rozdělení, tečná rovina a normála.
2.přednáška Mongeova projekce.
Středové promítání na jednu průmětnu
Střední škola stavební Jihlava
Deskriptivní geometrie DG/PÚPN
Kótované promítání – hlavní a spádové přímky roviny
Středové promítání dané průmětnou r a bodem S (Sr) je zobrazení prostoru (bez S) na r takové, že obrazem bodu A je bod A‘=SAr. R – stopník přímky.
Úsečka Ve skutečné velikosti se úsečka zobrazí jen tehdy, leží-li v rovině rovnoběžné ( totožné) s průmětnou p nebo n. To znamená, že pokud je půdorys.
Pravoúhlá axonometrie
afinita příbuznost, vzájemný vztah, blízkost
Kosoúhlé promítání.
Kótované promítání – zobrazení roviny
4.OBECNÁ AXONOMETRIE A KOSOÚHLÉ PROMÍTÁNÍ
VY_32_INOVACE_KGE.4.52 Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Konstruktivní geometrie Tematický celek: Konstruktivní geometrie 4.ročníku Cílová skupina:
Otáčení roviny, skutečná velikost útvaru (MP)
Kótované promítání nad(před) průmětnou pod(za) průmětnou
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
Další zborcené plochy stavební praxe - konusoidy.
Osová afinita. je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je zobrazení, ve kterém bodu odpovídá bod a přímce přímka je určena osou a dvojicí.
Středová kolineace.
Shodné zobrazení Obrazem libovolné úsečky AB
Přednáška č. 2 Kótované promítání. Opakování
2.KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ Označíme: s směr promítání, sp
Přednáška č. 4 Kosoúhlé promítání Opakování Mongeova promítání.
ŘEZ VÁLCE ROVINOU Mohou nastat tyto případy:
Konstruktivní geometrie
Kótované promítání – zobrazení přímky a úsečky
Co dnes uslyšíte? Afinita Důležité body a přímky.
Řezy v axonometrii Duben 2015.
STEREOMETRIE základní pojmy Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG.
ŘEZ HRANOLU ROVINOU OB21-OP-STROJ-KOG-MAT-S
ŘEZ KUŽELE ROVINOU - KUŽELOSEČKY
Autor: Mgr. Lenka Doušová
Vybrané promítací metody
Průměty přímky, body na přímce
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Autor: Mgr. Lenka Doušová
Kolmost přímky a roviny
Transkript prezentace:

Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině. 1.přednáška Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.

Literatura: Černý, J. - Kočandrlová, M.: Konstruktivní geometrie. Skriptum ČVUT, Praha 1995. Dudková, K. – Hamříková, R.: Kuželosečky, kolineace. Skriptum VŠB-TU, Ostrava 2005 Piska, R. - Medek, V.: Deskriptivní geometrie I., Praha, SNTL 1967. Urban, A.: Deskriptivní geometrie I. Praha, SNTL 1965.

Pojmy: rovnoběžné promítání průmětna směr promítání průmět promítací přímka promítací rovina stopník stopa kolmé promítání souřadnice nevlastní bod nevlastní přímka nevlastní rovina rozšířený euklidovský prostor afinita osa afinity samodružný bod

Co to je promítání? Promítání je zobrazení trojrozměrného prostoru E3 do roviny E2. Rovnoběžné promítání je dáno průmětnou π a směrem s – (π, s). Středové promítání je dáno průmětnou π a středem promítání S – (π, S).

Základní vlastnosti rovnoběžného promítání Průmětem libovolného bodu je bod. Průmětem přímky  je bod, resp. přímka . Promítání zachovává incidenci. Průsečík přímky s průmětnou je stopník této přímky. Průmětem dvou různých rovnoběžných přímek jsou buď dva různé body ( a // b // s ) nebo jedna přímka nebo dvě rovnoběžné přímky (neboli: rovnoběžné promítání zachovává rovnoběžnost přímek). Průmětem roviny je buď přímka nebo celá průmětna. Průsečnice roviny s průmětnou se nazývá stopou této roviny . Promítání zachovává střed úsečky (obecně dělicí poměr).

ad 2) Průmětem přímky a je bod a‘ , resp. přímka a‘ :

ad 5) Průmětem dvou různých rovnoběžných přímek mohou být dva různé body ( a // b // s ):

ad 5) Průmětem dvou různých rovnoběžných přímek může být jedna přímka:

ad 5) Průmětem dvou různých rovnoběžných přímek mohou být dvě různé rovnoběžné přímky:

ad 8) Promítání zachovává střed úsečky.

Kolmé (pravoúhlé) promítání - je rovnoběžné promítání, jehož směr je kolmý na průmětnu.

Vlastnosti kolmého promítání: Nechť průmětem úsečky AB, neležící na promítací přímce, je úsečka A‘B‘, pak: v pravoúhlém promítání platí: |A‘B‘| = |AB| cos  , kde  je odchylka přímky AB od průmětny. Kolmý průmět úsečky je tedy vždy kratší nebo roven délce původní úsečky.

Kolmý průmět pravého úhlu: Předpokládejme, že žádné z ramen pravého úhlu není kolmé k průmětně. Kolmým průmětem pravého úhlu je pravý úhel právě tehdy, když aspoň jedno rameno úhlu je rovnoběžné s průmětnou. ( úhel ACB = úhel A‘C‘B‘= R)

Rozšířený euklidovský prostor Nevlastním bodem (neboli směrem) označujeme společný bod soustavy navzájem rovnoběžných vlastních přímek. Euklidovskou přímku doplněnou o její nevlastní bod nazveme rozšířenou euklidovskou přímkou.

Rozšířený euklidovský prostor Nevlastní přímkou (neboli zaměřením) označujeme společnou přímku soustavy navzájem rovnoběžných vlastních rovin. Euklidovskou rovinu doplněnou o její nevlastní přímku nazveme rozšířenou euklidovskou rovinou.

Rozšířený euklidovský prostor Nevlastní rovinou nazýváme množinu nevlastních bodů všech přímek prostoru. Euklidovský prostor E3 doplněný o nevlastní rovinu nazveme rozšířený euklidovský prostor.

Příklad Určete rovinu ρ procházející přímkou p a nevlastním bodem B. Neboli: Sestrojte rovinu, která prochází přímkou p a je rovnoběžná se směrem B.

Rovina ρ je rovnoběžná s přímkou B

Souřadnice bodu v rovině a v prostoru: Pravoúhlý souřadnicový systém : kladný a záporný v rovině, pravo- a levotočivý v prostoru.

Rovnoběžný průmět tělesa U - těleso, k - skutečný obrys tělesa, k‘ - zdánlivý obrys tělesa (průmět skutečného obrysu), U‘ - průmět tělesa,  - promítací plocha tělesa je tvořena všemi promítacími přímkami skutečného obrysu

Osová afinita v rovině: Odvození základní pojmy a vlastnosti: osová afinita v rovině je nejčastěji dána osou o a jednou dvojicí odpovídajících si bodů A,A‘. je-li směr s kolmý k ose o, nazývá se taková afinita pravoúhlá. osová afinita zachovává incidenci. odpovídající si body leží na přímkách, které jsou rovnoběžné se směrem s afinity , odpovídající si přímky se protínají na ose o afinity v tzv. samodružných bodech. afinita zachovává rovnoběžnost přímek a dělicí poměr na odpovídajících si úsečkách (tzn. např. střed úsečky).

Příklad: V osové afinitě určené dvojicí sdružených přímek a a a1 a dvojicí sdružených bodů O a O1 sestrojte k pravidelnému šestiúhelníku, vepsanému do kružnice se středem v bodě O a se stranou na přímce a, šestiúhelník afinně sdružený .

Proužková konstrukce elipsy (využívá kolmé afinity mezi elipsou a kružnicí): Použijeme pro vyhledání délky vedlejší poloosy b, pokud známe hlavní vrcholy A,B a jeden libovolný bod M elipsy.