KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Relativistická dynamika
Advertisements

Jaký je náš vesmír? Petr Kulhánek FEL ČVUT, FJFI ČVUT,
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
VZNIK A VÝVOJ VESMÍRU.
Kosmologie.
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Soustava částic a tuhé těleso
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Země ve vesmíru.
Vznik vesmíru.
Co dnes víme o našem vesmíru
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Kosmologie Jiří Langer Ústav teoretické fyziky MFF UK.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Astronomie Vznik světa a vesmíru.
Vesmír.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
Vesmír v koncích.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
FII Exkurse do kosmologie Hlavní body Jak je starý čas? Hraje Bůh „v kostky“? Je ve vesmíru život?
Škola Střední průmyslová škola Zlín
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
4.Dynamika.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Co je to čas?? Šimon Zdvořák, Tomáš Gogár Čas je trik, kterým se příroda brání tomu, aby se vše stalo najednou. John A. Wheeler.
Lze překročit rychlost světla? Gravitační pole okolo černých děr
Vznikem a vývojem Vesmíru se zabývá věda zvaná kosmologie Během staletí lidského poznání se pohled na Vesmír a jeho vývoj neustále mění a mění se do dnes.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
U3V – Obdržálek – 2013 Základní představy fyziky.
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_357
Vznik vesmíru 15 miliard let poté.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Pohled na okraj nedohledna. Arbesova metoda v kosmologii v > c V pozemské historii nejde – v>c zakázáno V kosmologii funguje – vesmír všude stejný(kosmologický.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Vesmír jako laboratoř. Helium 1868 Pierre Jansen objevil na Slunci Termonukleární reakce Tajemství tmavé hmoty: neznámý druh částic?
Vektorový součin a co dál?
Metriky Mariánská 2010.
Kosmologie I. Einsteinovy rovnice R  - 1/2 R +  =T  R  = R  ( g ,  g ,   g  ) p000 0p00 00p0 000-ρ T  =
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
Petra Kocábová, Petr Máj
KURT GÖDEL A PROBLÉM ČASU. ČAS – NEJDÉMONIČTĚJŠÍ FILOSOFICKÁ KATEGORIE Co je vlastně čas? Kdo to může snadno a lehce vysvětlit? Kdo jej může pochopit.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
Obecný přehled Reliktní záření Kosmologie Kosmologie Kosmologie
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Vesmír hranice – pomezí - mezera Symposion, ± po V.T.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Gravitační pole – princip superpozice potenciál: v poloze [0,0] v poloze [1,0.25]
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Astrofyzika – dálkové studium
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
Současnost starých otázek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
STR Mgr. Kamil Kučera.
Kosmologické kapitoly
Co o velkém třesku víme.
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Relativistická dynamika
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Speciální teorie relativity
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Špeciálna teória relativity = „teória invariantov“
JE VELKÝ TŘESK ČLÁNKEM VĚDY NEBO VÍRY?
Standardní model K< 0 K = 0 K > 0
Galileova transformace
MACH, GÖDEL a ROTUJÍCÍ VESMÍR
Transkript prezentace:

KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather, George F. Smoot za objev jeho černotělesové povahy a anizotropie 2011 Saul Pearlmutter, Brian P. Schmidt Adam C.Riess za objev zrychlujícího se rozpínání vesmíru odhalený pozorováním vzdálených supernov

Hvězdné okamžiky kosmologie 1917 A. Einstein: statický vesmír 1917 W. de Sitter: stacionární vesmír 1922 A. A. Fridman: nestacionární modely 1929 E. Hubble: objev červeného posuvu 1946 G. Gamow: vznik lehkých prvků 1964 A. Penzias, R. Wilson: reliktní záření cca 2006: Λ-CDM(cold dark matter) model

Proč tak snadno aneb mohl na to přijít už Newton? Černý bod – poloha pozorovatele Červený bod – vzdálené galaxie r – vzdálenost od nás ke galaxii M – hmotnost v kouli o poloměru r ρ – hustota hmotnosti ve vesmíru a – zrychlení sledované galaxie rovnice pro pohyb galaxie r = r o R(t),, R(t) je škálový faktor rovnice pro škálový faktor

Proč tak snadno? (pokračování) Proto, je-li vesmír homogenní a izotropní v určitém čase, zůstane takový pořád. Hubblova „konstanta“

Mohl Newton přijít i na toto? Homogenita a izotropie by se neporušily ani po doplnění dalšího členu do rovnice, totiž Rovnice pro škálový faktor by byla Kosmologický člen s kosmologickou konstantou Λ „zápas tří“ o osud vesmíru: setrvačnost – přitažlivost – kosmologický vliv

Proč tak pozdě? Einsteinova kosmologie Einsteinův statický vesmír 1917 (Einsteinovy rovnice 1915) Odvážná hypotéza, potvrzená empiricky až později Překonán díky „ obecné relativitě “ Newtonovská kosmologie E. A. Milne, W. A. McCrea 1934 (Principia 1687) Nedostatek empirických důvodů pro homogenitu a izotropii Problém s absolutním prostorem a s inerciální soustavou

Co na tom mění obecná relativita? Einsteinovy rovnice obecné teorie relativity R ik – (1/2)Rg ik = κT ik + Λg ik geometrie fyzika R ik, R závisí na metrickém poli g ik (a na jeho derivacích, T ik je tenzor energie-hybnosti je tzv. FLWR metrika. Pro škálový faktor dává obecná relativity stejný zákon jako newtonovská fyzika, pokud je tlak ve vesmíru zanedbatelný (vesmír je vyplněn „prachem“)

Kosmologická rovnice 1.řádu čili Odtud zderivováním podle času a úpravou dostáváme již uvedenou pohybovou rovnici

Otázky a vyhlídky kosmologie Původ temné hmoty (pomohou nám experimenty v CERNU?) Topologie vesmíru (souvislost s anizotropií reliktního záření) Velký třesk, proměnost „konstant“ a původ šipky času