Nejbližší úkoly IV (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie her a redistribuční systémy - co nového? II Radim Valenčík VŠFS
Advertisements

Firma a odvětví. Koncentrace odvětví
Teorie her jako bojové umění II. Radim Valenčík Vysoká škola finanční a správní Březen 2012.
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
UPPAAL příklady Jiří Vyskočil 2010.
Adaptační výlety a tábory „Není to ten nejsilnější, kdo přežije, ani ten nejinteligentnější, ale ten, kdo se dokáže nejlépe adaptovat.“ Charles Darwin.
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Nejbližší úkoly III (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
Nové v TRS Pracovní podklad na seminář EPS-SI VŠFS Radim Valenčík VŠFS Září 2010 (Je průběžně upřesňováno do doby konání semináře)
Nejbližší úkoly (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
TEORIE HER A ROZHODOVACÍ MODELY
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Metody zpracování vybraných témat (projektů)
Regresní analýza a korelační analýza
Alternativní cíle firmy
Optimalizační úlohy i pro nadané žáky základních škol
Co je a k čemu slouží benchmarking?
Klasifikace chemických reakcí
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
© LogicaCMG All rights reserved Procesní audit je efektivní nástroj k napřímení procesů, optimalizaci organizace a zlepšení využívání jejich zdrojů.
Taktická příprava Michal Lehnert.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
Pracovní či spíše zárodečná verze dvou příspěvků na konferenci Lidský kapitál a investice do vzdělání, kterou pořádá VŠFS 23. – v prostorách.
Diskuse pořádaná časopisem Marathon
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
V ekonomice a politice Ing. Václav Janoušek
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
Nové v teorii redistribučních systémů (leden 2008) Doc. Radim Valenčík CSc.
TEORIE HER.
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
1 TEORIE HER Nejmenovaná studentka, písemka, 2003: „Teorii her neznám, ale kdo si hraje, nezlobí“ „Teorii her neznám, ale kdo si hraje, nezlobí“
Teorie her pro manažery, redistribuční systémy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 6.
Nashova rovnováha v elementárním redistribučním systému
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
Nové v Teorii redistribučních systémů (Něco jako Vorrede k vystoupení J. Miholy) Radim Valenčík VŠFS
Analytický aparát mikroekonomie
Rozhodování spotřebitele za rizika
Evropské rady zaměstnanců. Právní základ Směrnice 94/45/ES z 22. září 1994 o zřízení evropské rady zaměstnanců nebo vytvoření postupu pro informování.
Teorie her pro manažery, redistribuční systémy Mikroekonomie magisterský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 5.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Základní pojmy Je NPV důležité? Základy úrokového.
Tektonická analýza, podzim 2006, Analýza duktilní deformace IV. Deformace eliptické nebo elipsoidální částice je popsána vztahem: kde A je matice elipsy.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
Téma 13: Finanční plánování
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_02 Název materiáluRozpočet.
4. Vězňovo dilema, kooperativní hry, grafické řešení Martin Dlouhý VŠE v Praze.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Začínáme finančně plánovat
Veřejná volba Měření volební síly Logrolling
Strukturace učiva Příprava učitelova.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Management - Ovlivňování
Standardy pro základní vzdělávání
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
Transkript prezentace:

Nejbližší úkoly IV (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010

Jeden z hlavních cílů: Vyvinout model, který zachycuje „to co je vidět“ (a to co nejúplněji) tak, aby na jeho pozadí bylo možné „spatřit´ (identifikovat z dostupných dat či jevů) to, co je skryto (je skrýváno, chce zůstat nezjevené). Jak si ukážeme později, jde o vytvoření nástroje k identifikování: - struktur vzájemného krytí - paralelních her - křížových koalic - síťových vazeb a struktur - komunikačních replikátorů

Konkrétněji to znamená: Identifikovat, popsat a formalizovat jednotlivé typy her, v nichž: - dochází k tvorbě „viditelných“ koalic, - vyjednávání mezi hráči, - diskriminaci jedněch (nekoaličních) hráčů jinými (koaličními), - uzavírání dohod i jejich porušování (apod. - zde bude důležité doplnit, co vše do „viditelné oblasti patří)

To hlevní, o co jde nyní: - Popsat a přesně formalizovat jednotlivé typy „viditelných“ her, byť i velmi jednoduchých. (Preference hráčů, pravidla, strategie hráčů.) - Analyzovat průběh těchto her, tj. jak probíhají, jak se hráči chovají. - Utřídit tyto hry (z hlediska toho, které spadají pod obecnější typy her apod.). - A (pokud možno) ukázat, jak některé z těchto her mohou přecházet v jiné.

Příklad definování her určitého typu (1 z 3): 1. Preference – maximalizace příjmu. 2. Neexistence sympatií a antipatií mezi hráči (plná symetrie, pokud jde o vyjednávání). 3. Hry s plnou diskriminací – ostatní hry. 4. Hry založené na přechodu z jednoho (vyjednaného) stavu do druhého (vyjednaného) stavu. 5. Plná informovanost hráčů. 6. Vyjednávání – vždy 2 hráči či naopak více hráčů současně.

Příklad definování her určitého typu (2 z 3): 7. Hry, kdy hráč reaguje jen na výchozí situaci (kdo s kým jaké rozdělení výplat vyjednal), a hry, kde při volbě návrhu vychází z celé historie vyjednávání. 8. Hry, kdy hráč dává návrh, o kterém nepředpokládá, že bude překonán jiným, a hry, kdy návrh, který dává, vychází z předpokládaných reakcí hráčů jak v nejbližším kole, tak i dalších kolech.

Příklad definování her určitých typů /podle pořadí v procesu vyjednávání/ (3 z 3): 9. Jednání iniciuje vždy ten hráč, který je diskriminován, příp. kterému se nabízí největší zlepšení. 10. Hráči dávají návrhy cyklicky po sobě. 11. Jinak definované pořadí hráčů a jaké jsou ještě další rozlišení základních her?

Další modifikace: - Neúplná informovanost hráčů (a o čem, např. o vlastní výkonnosti či výkonnosti jiných hráčů). - Neúplná informovanost hráčů (a o čem, např. o vlastní výkonnosti či výkonnosti jiných hráčů). - Různá hlasovací síla. - Možnost uplácení hráčů (post – výnosů hry, ante – z budoucího výnosu).

Konkrétnější představa o cíli: - Popsat jednotlivé typy her co nejpřesněji a nejjednodušším způsobem (nejlépe formou axiomů korespondujících s typem hry). - Strukturovat typy her (obecnější a jejich zvláštní případy). - Návazně pak způsob či možnost přechodu o her jednoho typu k hrám jiného typu.