Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

Digitální reprezentace
Záznamová média.
Informační a komunikační technologie
Komprese textových, video a audio dat.  Komprese   JPEG: 
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informatika pro ekonomy II přednáška 3
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Teorie komprese dat Veronika Srbová, 4.Z.
MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí.
Porovnání technologie CD a DVD
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
Paměťová média.
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B, Ostrava-Zábřeh
Informatika akademický rok 2012/2013 Pevný disk, další média.
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01C12 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Cyklické kódy Přednáška 6. Perfektní kód A.Opravuje největší množství chyb B.Má nejvíce kódových slov C.Má nejlepší poměr počet chyb/délka kódu.
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Paměťová média.
MODULAČNÍ RYCHLOST – ŠÍŘKA PÁSMA
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_06 Název vzdělávacího materiáluBezeztrátová a ztrátová komprese dat Jméno autoraIng.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PZORA 1. přednáška.
Analogově digitální převodník
Optická média.
Porovnání kodeků standardu MPEG 4
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Multimédia.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Multimédia Žlutířová Eva.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Počítačová grafika Komprimace grafických dat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
1 Televizní obraz Digitální záznam Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
2.4 DVD digital versatile disc Fyzická struktura  DVD funguje jako CD  vyšší kapacity je dosaženo zmenšením pitu zhuštěním spirály dvě vrstvy.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Blu-ray.  celý název formátu zní "Blu-ray disk, odtud zkratka BD  Název disku pochází z anglického Blue ray, tj. modrý paprsek, označení související.
Periferní zařízení počítače - opakování
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Informatika pro ekonomy přednáška 6
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Princip optických mechanik
Barvy v počítačové grafice
INFORMATIKA – záznamová media
Transkript prezentace:

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Záznam obrazového signálu II OB21-OP-EL-ELN-NEL-M-3-020

Blu-ray Disk Kapacita: 23,3, 25 nebo 27 GB (jednovrstvý disk) Vlnová délka: 405 nm (modro-fialový laser) Hloubka záznamové vrstvy: 0,1mm Přenosová rychlost: 36 Mbps Vzdálenost drah: 320 nm Délka pitu: 138, 149 nebo 160 nm Průměr disku: 120mm Tloušťka disku: 1,2mm Záznamová metoda: fázová změna Modulace signálu: 1-7PP Způsob zápisu: on-groove Metoda adresování: wobble Formát videa: MPEG-2, MPEG-4 H.264/AVC a VC-1

od CD až po Blu-ray Porovnejte velikost pitů u jednotlivých technologií.

High Definition DVD Vlnová délka laseru u formátů třetí generace je 405 nm (barva modro fialová). Záznamová vrstva se nachází 0,6 mm pod povrchem disku, numerická apertura čočky se zvětšila z 0,60 na 0,65. Hustota záznamu se oproti DVD výrazně zvýšila, protože vzdálenost drah klesla ze 740 na 400 nm, nejmenší délka pitu ze 400 na 204 nm a jeho šířka se zmenšila z 350 na 250 nm. U lisovaných HD-DVD bude možné uložit na jeden SL/SS (jednovrstvý, jednostranný) disk nejvíce 15 GB dat, v případě dvou vrstev pak 30 GB.

HD-DVD rekordér od Toshiby

Kodeky na redukci objemu dat se dají rozdělit na dvě velké skupiny: Bezeztrátová komprese - komprimovaná data po dekomprimaci jsou naprosto totožná s daty před komprimací, nedochází tedy ke ztrátě informací (kompresní poměr nejčastěji 1:2). Ztrátová komprese - po dekomprimaci komprimovaných dat se sice nerovná původním datům, je jim však velice podobný a s ohledem na nedokonalost lidských smyslů je rozdíl nevýznamný (kompresní poměr od 1:4).

Komprese dat Metody komprese: jednoduché – založené na kódování opakujících se posloupností znaků (RLE) statistické – založené na četnosti výskytu znaků v komprimovaném souboru (Huffmanovo kódování, Aritmetické kódování) slovníkové – založené na kódování všech vyskytujících se posloupností (LZW) transformační – založené na ortogonálních popř. jiných transformacích (JPEG, waveletová komprese, fraktálová komprese)

Jednoduché metody komprese RLE (Run Length Encoding) – kódování délkou běhu Charakteristika: bezeztrátová metoda Použití: zřídka pro kompresi textů, častěji pro obrazovou informaci Princip: opakující se symboly se kódují dvojicí (počet opakování, symbol) Kódování délky se provádí: přímo – u každého znaku je udán počet opakování Vstup: AAABBBCCDDDAAB 14 znaků Výstup: 3A3B2C3D2A1B 12 znaků Nevýhoda: pokud se znaky opakují často nedochází ke kompresi, ale naopak k prodloužení kódovaného souboru

Motion Picture Experts Group (MPEG) MPEG-1 je formát určen pro úschovu a přenos obrazu a zvuku ve vysoké kvalitě až do velikosti 4095x4095x60 při přenosových rychlostech 1,5 Mbit/s. Obraz je kódován v bar. modelu YUV. MPEG-2 je schopna při přenosových rychlostech do 15 Mbit/s přenos TV obrazu v diskrétní podobě a v různých rozlišeních, např. pro HDTV. MPEG-3 měl být určen pro HDTV aplikace v rozlišení do 1920x1080x30 při rychlostech Mbit/s, ale později se zjistilo, že pro HDTV plně vystačuje MPEG-2 a MPEG-1. MPEG-4 je určen pro velmi nízké přenosové rychlosti a to v rozlišeních do 176x144x10 s přenosovou rychlostí mezi 4800 až bits/s. Tento nový standart měl by být používán, například ve videotelefonech s nízkou přenosovou rychlostí přes analogové telefoní linky.

Děkuji za pozornost

Použitá literatura: M. Bezděk: Elektronika II V. Vít: Televizní technika