Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Konec recese v ČR? David Marek listopad Přehled témat •Krátké ohlédnutí za dvěma recesemi v rychlém sledu •Jak je na tom česká ekonomika dnes •Pohled.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
1 Změny v Paktu stability a růstu (základní přehled) Michal Andrle (MFČR)
Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská.
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
STAV VEŘEJNÝCH FINANCÍ V ROCE 2007 A V DALŠÍCH LETECH Mirek Topolánek Předseda vlády ČR.
NEJLEPŠÍ KVALITOU PENĚZ JE JEJICH KVANTITA KKCG FINANCE Aktivní správa peněžních prostředků ATLANTIK AM Ekonomický zlom – vyfouknutí bublin a jak dál?
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Nejvyšší čas pro snižování deficitu veřejných rozpočtů! Mirek Topolánek předseda vlády ČR.
Výhled financí obcí Ing. Luděk Tesař.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Vypracoval: Štěpán Bill
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
XII. Celostátní finanční konference Svaz měst a obcí ČR POKLES EKONOMIKY A DOPAD NA HOSPODAŘENÍ OBCÍ Pavel Bém Primátor hl. m. Prahy
BIVŠ.  Trojí devalvace měnového kurzu!  Liberalizace cen – skokový nárůst cen  Liberalizace zahran.obchodu -> pouze vnitřní směnitelnost koruny  Fiskální.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Imigranti na trzích práce v EU
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Ruská federace x WTO a OECD
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Národní účty - aplikace
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
Financování kapitol státního rozpočtu II
JE ČAS… SE OZVAT Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016?
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Tisková konference ČMKOS
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Tisková konference ČMKOS
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009

Obsah prezentace: 1) Důvod pro fiskální ústupovou strategii 2) Pohled na vývoj VF v EU 3) Podoba a parametry fiskálního ústupové strategie 4) ČR a její „fiskální ústup“ 5) Výzvy pro VF v EU - výhled

1)Důvod pro fiskální ústupovou strategii  Poslední vývoj VF téměř ve všech ČS EU  Snaha zachovat pravidla: Pakt stability a růstu  Bezprecedentní počet (20) zemí porušujících v roce 2009 deficitní pravidlo → potřeba stanovit kredibilní konsolidační strategii → ukázat trhům snahu

2)Pohled na vývoj VF v EU Stav a odhad vývoje vládního deficitu a dluhu v EU v % HDP (dle EK-predikce listopad 2009): vládní deficit-2,3-6,9-7,5-6,9 vládní dluh61,573,079,383,7

2)Pohled na vývoj VF v EU: - Některé země – „zajímavé případy“: vládní deficity v % HDP Velká Británie 5,012,1 12,9 11,1 Irsko 7,212,5 14,7 Španělsko 4,111,2 10,1 9,3 Řecko 7,712,7 12,2 12,8 Německo 0,03,4 5,0 4,6

3 důvody pro růst deficitů: I. EERP: závazek většiny ČS EU k značné fiskální stimulaci hospodářství→celkem 1,4 % HDP v 2009 a 1,1 % HDP v 2010 závazek většiny ČS EU k značné fiskální stimulaci hospodářství→celkem 1,4 % HDP v 2009 a 1,1 % HDP v 2010 ne všechny ČS, naopak ty nejvíce zasažené musely konsolidovat (Pobaltí, RO, HU, IE a EL) ne všechny ČS, naopak ty nejvíce zasažené musely konsolidovat (Pobaltí, RO, HU, IE a EL)

3 důvody pro růst deficitů: II. Automatické stabilizátory: propad daňových příjmů a strmý růst sociálních výdajů, zejména spojených s růstem nezaměstnanosti, ale velké rozdíly mezi zeměmi propad daňových příjmů a strmý růst sociálních výdajů, zejména spojených s růstem nezaměstnanosti, ale velké rozdíly mezi zeměmi celkem v období se očekává jejich dopad v rozsahu 2,5 p.b. HDP celkem v období se očekává jejich dopad v rozsahu 2,5 p.b. HDP

3 důvody pro růst deficitů: III. Výjimečně vysoká citlivost veřejných příjmů některých ČS na slabou ekonomickou aktivitu: Příjmy se nechovají jako při „normálním“ cyklickém poklesu, což platí hlavně pro ekonomiky jako je UK, IE nebo ES, kde byl pokles poptávky významně podpořen „splasknutím“ nemovitostních bublin (podíl příjmů na HDP výrazně klesl a dvouciferné deficity ještě v roce 2011!!!) Příjmy se nechovají jako při „normálním“ cyklickém poklesu, což platí hlavně pro ekonomiky jako je UK, IE nebo ES, kde byl pokles poptávky významně podpořen „splasknutím“ nemovitostních bublin (podíl příjmů na HDP výrazně klesl a dvouciferné deficity ještě v roce 2011!!!) Naopak např. DE trpí hlavně propadem zahraniční poptávky (ne tolik domácí, se kterou je významně spojena spotřeba domácností) a jeho příjmová strana SR je v kombinaci s jen pomalu rostoucí UNE vůči krizi relativně odolná (letos schodek „jen“ 3,4 % ale současně po SI, SK a IE největší propad hospodářství v EA -5,0 %) Naopak např. DE trpí hlavně propadem zahraniční poptávky (ne tolik domácí, se kterou je významně spojena spotřeba domácností) a jeho příjmová strana SR je v kombinaci s jen pomalu rostoucí UNE vůči krizi relativně odolná (letos schodek „jen“ 3,4 % ale současně po SI, SK a IE největší propad hospodářství v EA -5,0 %)

Vývoj celkových příjmů a výdajů v EU v % HDP:

3)Podoba a parametry fiskální ústupové strategie  Ministři financí ČS se v září shodli na potřebě koordinovaného ústupu od angažovanosti státu v ekonomice (podpůrná opatření ve finančním sektoru a fiskální stimulace ekonomiky)  Mělo by jít nejen o ukončení dočasných podpůrných opatření, ale i o strukturální kroky zajišťující dlouhodobou udržitelnost VF a podporující růst potenciálu  Fiskální dimenze této ústupové strategie je dána rámcem Paktu stability a růstu a zejména pak procedurou při nadměrném schodku

Procedury při nadměrném schodku (EDP)  Standardní krok při porušení fiskálního deficitního pravidla (max. 3 % HDP + doplňující podmínky)  Stanovuje se minimální průměrné roční fiskální úsilí a termín, do jakého má být nadměrný schodek odstraněn  Výjimečně velký počet zemí: 20 → potřeba zachovat kredibilitu celého systému a nastavit srovnatelné podmínky všem zemím  K existujícímu Paktu stability a růstu přibyly Závěry Rady ECOFIN (říjen) a zejména pak Zpráva výboru EFC (listopad), která blíže specifikuje parametry pro fiskální ústupovou strategii

Doporučení v rámci EDP  Zpráva výboru EFC určuje:  start – nejpozději v roce 2011  tempo – výrazně více než je standardní 0,5 % HDP ročně  termín – více než standardní jeden rok  Do jednoho roku odstranit nadměrný deficit má jen MT a EL (2010), ale jinak uznána výjimečnost situace ve všech dalších 18 zemí včetně ČR  Termíny v rozpětí od 2011 do 2014

4)ČR a její „fiskální ústup“  ČR jedna z prvních konsolidujících zemí: „vlastní iniciativa“-nečekalo se na zahájení procedury  Balíček opatření pro 2010 v rozsahu 1,6 % HDP je vysoce nad požadovaným fiskálním úsilím (1,0 % ročně) →“polštář“ pro další roky  2011 až 2013 nutná další konsolidace v kumulativním rozsahu nejméně 100 mld. Kč, v roce 2013 by měl být schodek pod 3 % HDP

5)Výzvy pro VF v EU - výhled  Krize a následný fiskální ústup jako „šance“ pro VF?  Pravidlo: 3 % deficit a 60 % dluh  Deficitní pravidlo v DE a jak by mohlo vypadat v ČR?