JAK NA STÁŽ DO EVROPSKÉ INSTITUCE?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
EURES Evropské služby zaměstnanosti
ECVET v Programu celoživotního učení
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR Europass: Novinky ve struktuře dokumentů.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Evropské vzdělávací programy - Dům zahraniční spolupráce Petr Chaluš –
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje, o.p.s. Regionální konzultační centrum Most.
Centrum uznávání a celoživotního učení Ústeckého kraje obecně prospěšná společnost Ústí nad Labem.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Mládež v akci Neformální volnočasové vzdělávání pro všechny mladé lidi.
Tandem Koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Koordinierungszentrum Deutsch-Tschechischer Jugendaustausch Tandem Koordinační centrum česko-německých.
Odbor informování o evropských záležitostech (OEZ)
Evropský sociální fond v ČR
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Program EU „Mládež v akci“ EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
1 EURES European Employment Services Evropské služby zaměstnanosti
Úřad práce České republiky
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání Propagace.
Program EU MLÁDEŽ V AKCI. Program Mládež v akci  tvoří rámec Evropské unie pro podporu neformálních vzdělávacích aktivit pro mladé lidi  pro období.
EURES – vaše práce v Evropě
Evropské příležitosti pro mladé lidi SYTYKIA Evropské příležitosti pro mladé lidi.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Obsah: Odbor informování o evropských záležitostech Úřad vlády ČR Možnosti pobytů v Evropské unii Do zemí EU po střední škole Do zemí EU po střední škole.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
EUROPASS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2009.
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Dita Slavíková Národní centrum Europass ČR S Europassem se neztratíte.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
EUROCENTRUM LIBEREC Informace pro podnikatele Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
EUROCENTRUM LIBEREC Třída 1. máje Liberec 3 Telefon:
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Registrace 10:00 – 10:15 I. blok 10:15 – 11:00 Jitka Zukalová, MPSV, poradce EURES ČR Obsah: srovnání.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
2. Systém a organizace profesního poradenství Jakým způsobem lze systém profesního poradenství vytvářet? S odvoláním na integritu poradenských systémů.
duben 2016 Aktuální příležitosti pro mladé a studenty... (výběr)
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Možnosti mládeže v zahraničí 6. listopadu 2008 Škola ekonomiky a cestovního ruchu Sdružení na podporu mezinárodního přátelství „Slunce“, o. s.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Co je program Mládež v akci?
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Transkript prezentace:

JAK NA STÁŽ DO EVROPSKÉ INSTITUCE? Natálie Vlková: Zastoupení Evropské komise v České republice Natalie Šťastná: Informační kancelář Evropského parlamentu v ČR

Ing. Eva Stanková vedoucí Eurocentra Liberec MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR ÚŘAD VLÁDY ČR ODBOR INFORMOVÁNÍ O EVROPSKÝCH ZÁLEŽITOSTECH Krajský úřad Libereckého kraje U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 (2. patro, dveře č. 280) e-mail: stankova@euroskop.cz  telefon: 485 226 494       www.euroskop.cz/eurocentrum.liberec www.strukturalni-fondy.cz http://www.edulk.cz/ Informační a vzdělávací portál LK 2

STUDIUM a PRÁCE V EU Dobrovolnictví Informační zdroje 3

Informační zdroje Studium v EU Prezentace ke stažení na webu EC Liberec

Národní informační centrum mládeže oddělení Národního institutu dětí a mládeže (www.nidm.cz ), řízeno MŠMT ČR bezplatné informace o: vzdělávání v ČR a v zahraničí cestování volný čas sociálně - patologické jevy občan a společnost mládež v EU a další

ICM.CZ Informační centrum pro mládež

www.EURODESK.cz - Studium, stáže, stipendia, práci, dobrovolnictví

www.EUROSKOP.cz - Ze Života / Studium, Práce, Podnikání

Vzdělávací programy EU www.naep.cz příspěvková organizace, zřízená MŠMT ČR, plnící úkoly při zajišťování školských, vzdělávacích a dalších styků se zahraničím podle pokynů ministerstva jednotlivé služby DZS rozděleny do různých sekcí  např. Akademická informační agentura (AIA) se zabývá nabídkami stipendijních pobytů v zahraničí na základě mezinárodních smluv a informováním veřejnosti o různých možnostech zahraničního studia součástí DZS je i NAEP

Národní agentura pro evropské vzdělávací programy - http://www. naep Comenius Program zaměřený na MŠ, ZŠ a SŠ Financuje např. studijní výměny Erasmus Zaměřen na VŠ Financuje studijní pobyty v zahraničí i pracovní stáže Grundtvig WORKSHOPY 5 – 10 dní Jazyk, umění, ICT, mezikulturní dialog, komunikační dovednosti atd. 10

Erasmus 11

Paušální částka stipendia na 1 měsíc pobytu v zahraničí v EUR Erasmus Program ERASMUS - Mobilita studentů - Tabulka přidělovaných stipendií v roce 2010/2011 ISO kód Země MOBILITA STUDENTŮ STUDIJNÍ POBYT PRACOVNÍ STÁŽ Paušální částka stipendia na 1 měsíc pobytu v zahraničí v EUR AT Rakousko 430 611 BE Belgie 404 570 BG Bulharsko 226 323 CY Kypr 355 524 DE Německo 405 571 DK Dánsko 555 775 EE Estonsko 312 458 ES Španělsko 409 577 FI Finsko 488 671 FR Francie 473 678 GR Řecko 359 530 HU Maďarsko 348 513 12

Grundtvig WORKSHOPY 13

Vysoké školství v Evropě Vzdělávací systémy Databáze VŠ Pobyt v zahraničí EURYDICE - www.eurydice.org PLOTEUS - http://ec.europa.eu/ploteus/

Studium v EU Uznávání kvalifikací 15

UZNÁVÁNÍ KVALIFIKACÍ A DOSAŽENÉHO VZDĚLÁNÍ MŠMT: www.msmt.cz/eu/uznavani-kvalifikaci Evropská komise: http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof Centrum pro studium vysokého školství: www.csvs.cz National Academic Recognition Information Centre: www.naric.cz VAŠE EVROPA - http://ec.europa.eu/youreurope oficiální stránky EU o práci i podnikání, uznávání kvalifikací, studiu, cestování v Evropské unii

17

EUROPASS – www.europass.cz celoevropsky uznávaný souborný doklad o vzdělání, jazykových a pracovních zkušenostech, vzor životopisu

Europass tvoří soubor 5 dokumentů: Europass – životopis – jazykové údaje a informace Europass – jazykový pas – jazykové znalosti Europass – mobilita – zkušenosti z evropských stáží a praxí Europass – dodatek k osvědčení - k dokladům o dosaženém středním vzdělání Europass – dodatek k diplomu - k diplomům vysokých škol a vyšších odborných škol Rychlejší uplatnění v nové zemi. Snazší hledání práce odpovídající kvalifikaci a zkušenostem. Snazší přihlášení ke studiu podle svých možností a potřeb.

Kdo může Europass využít? studenti uchazeči o práci zaměstnavatelé vzdělávací instituce zaměstnanci kariéroví poradci úřady práce

Dobrovolnictví v EU

NEZISKOVÉ ORGANIZACE – DO CELÉHO SVĚTA projekt Evropská dobrovolná služba EDS Pobyt od 2 do 12 měsíců – dobrovolnická práce země EU EHP (Island, Lichtenštejnsko, Norsko) Turecko Ukrajina Rusko Kavkaz země bývalé Jugoslávie. Věk 18 – 30 let Z grantu je účastníkům programu hrazena cesta do projektu a zpět, ubytování, strava, kapesné a pojištění.  Témata: z oblasti ekologie, kultury, sociálních prací, práce s mládeží a seniory. NEZISKOVÉ ORGANIZACE – DO CELÉHO SVĚTA http://www.mladezvakci.cz/evropska-dobrovolna-sluzba 24

EVROPSKÝ PORTÁL PRO MLÁDEŽ o studiu, práci, dobrovolnictví http://europa.eu/youth/

www.inexsda.cz INEX - Sdružení dobrovolných aktivit je nevládní nezisková organizace působící od roku 1991 v oblasti mezinárodního dobrovolnictví. Smyslem činnosti této organizace je umožňovat lidem, aby prostřednictvím dobrovolné práce pomáhali tam, kde je potřeba, a věnovali svůj volný čas aktivitám, které nejen prospějí dobré věci, ale obohatí i je samotné.

http://www.dobrovolnik.cz/ http://www.dobrovolnik.cz/

Práce v EU 29

Pracovní povolení Otevření evropského pracovního trhu od 1. 5. 2011. EU a EHP (Island, Lichtenštejnsko, Norsko) a Švýcarsko Občan ČR nemusí žádat o pracovní povolení. Malta pracovní povolení automaticky na žádost zaměstnavatele. Otevření švýcarského pracovního trhu od 1. 5. 2011. Od 1. 5. 2011 jsou zrušena přechodná opatření omezující přístup na pracovní trh občanům tzv. EU-8 (Česká republika, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Estonsko, Litva a Lotyšsko) ve Švýcarsku. Občané těchto zemí jsou rovnoprávní s ostatními občany EU/EHP, mají právo volně se usadit a pracovat ve Švýcarsku. Kromě toho mají od tohoto data nárok na sečtení pojištěných dob také držitelé povolení ke krátkodobému pobytu (povolení ke krátkodobému pobytu - pracovní smlouva uzavřena na více než 3 a méně než 12 měsíců; povolení k dlouhodobému pobytu – pracovní smlouva na dobu neurčitou nebo na nejméně 1 rok). Pro občany Bulharska a Rumunska platí přechodná opatření i nadále – až do 1. 6. 2016. (Informaci poskytl Státní sekretariát pro hospodářství se sídlem v Bernu dne 24. 3. 2011.) Malta sice stejně jako ostatní nové země EU otevřela svůj pracovní trh, ale pro možnost evidence počtu zaměstnanců na svém území vydává také pracovních povolení. Ta jsou však vydávávána automaticky na žádost zaměstnavatele 30

Evropský trh práce bez hranic EURES – Evropská služba zaměstnanosti Nabízí poradenství a informace ohledně práce v zahraničí (EU/EHP) Poskytuje informace o nabídkách volných míst EURES poradci při úřadu práce v každém krajském městě – Liberec - Mgr. Barbora Lavická http://portal.mpsv.cz/eures , www.europa.eu.int/eures

http://portal.mpsv.cz/eures

EURES – Evropské služby zaměstnanosti české stránky: http://portal.mpsv.cz/eures pracovní podmínky v zemích Evropy odkazy na vyhledavače sezónních prací celoevropské stránky: http://ec.europa.eu/eures podrobněji o pracovních podmínkách v jednotlivých zemích databáze volných pracovních míst z celé EU

Informace na stránkách Stálého zastoupení ČR při EU: www. mzv Informace na stránkách Stálého zastoupení ČR při EU: www.mzv.cz/representation.brussels

http://www.staze.cz/

Pozvánky na akce 28. 11. 14:30 zde: Má euro budoucnost? Debata Eurozona, quo vadis? Má euro budoucnost? Půjde někdo z kola ven? MIROSLAV ŠEVČÍK Děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze OLDŘICH DĚDEK Národní koordinátor pro zavedení eura v ČR BLAHOSLAV HRUŠKA Redaktor týdeníku Euro  Moderátorem akce bude zástupce Ekonomické fakulty TUL

Pozvánky na akce Prosinec (1/2?) zde: Vládní zmocněnec pro spolupráci s Evropskou agenturou pro GNSS Karel Dobeš O NAVIGAČNÍM SYSTÉMU GALILEO

www.euroskop.cz/eurocentrum.liberec/ Partneři EC Liberec LIBERECKÝ KRAJ EKONOMICKÁ FAKULTA TUL ENTERPRISE EUROPE NETWORK EURES poradce při ÚP Liberec ZASTOUPENÍ LK v BRUSELU REGIONÁLNÍ RADA REGIONU SOUDRŽNOSTI SEVEROVÝCHOD RÁDIO CONTACT LIBEREC 101,4 FM

Děkuji za pozornost Krajský úřad LK U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2 2. patro, dveře č. 280 stankova@euroskop.cz   485 226 494       www.euroskop.cz/eurocentrum.liberec 39

STÁŽE V EVROPSKÝCH INSTITUCÍCH