Regionální politika Problémové regiony ve vybraných členských zemí EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Regionální ekonomická analýza Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Evropský sociální fond
Budoucnost politiky soudržnosti v oblasti řešení infrastrukturních projektů ve vazbě na klíčové dokumenty na úrovni EU Evropský sociální fond Praha & EU:
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
Regionální věda 3 případová studie 5RE904 Regionální věda Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA DOPRAVA
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Evropský sociální fond
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Evropský sociální fond
Polsko Eliška Pokorná.
EVROPSKá UNIE.
Německo 23. listopadu 2005.
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 3. Periferní oblasti v různých řádovostních úrovních: příklad makroregionu EU.
Techniky projektového řízení
Stupeň rozvoje států světa
Negativní aspekty financování z veřejných zdrojů – příklad SF EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Urbanizační procesy Evropský sociální fond
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Evropský sociální fond Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Evropský sociální fond
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
1 VŠFS – kombinované studium Regionální politika Přednáška
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Evropské regiony – Střední Evropa- Transformace, Visegrádská čtyřka
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 4 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Regionální politika RP ČR.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 5 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Rozdělená Evropa.
Německo.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-11 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Regionální politika EU v období
Regionální a strukturální politika
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Střední Evropa AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Historie vývoje regionální politiky
Úvod, základní principy a cíle
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Transkript prezentace:

Regionální politika Problémové regiony ve vybraných členských zemí EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Regionální politika Problémové regiony ve vybraných členských zemí EU Jana Kouřilová Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Problémové regiony v EU V současnosti se vymezují podle regionálního HDP/obyv. v PPS (tříletý průměr za stanovené období) RHDP/obyv. ˂ 75 % HDP/obyv. EU27 Zaostávající regiony – zabírají téměř celé území nových členských zemí + některá území ve starých členských zemích Ve starých členských zemích – problémová území – většinou se potýkají se strukturálními problémy (např. východ Německa) či dlouhodobou hospodářskou zaostalostí (jih Itálie, Řecko, Portugalsko) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Slovenská republika Mapa – zdroj: http://www.build.gov.sk/mvrrsr/source/document/003104.doc, 27.8.2011 Zaostávající regiony Prešovský, Košický, Banskobystrický kraj (podle Matlovič, Klamár, Matlovičová,2009) Ve SR se, podobně jako v dalších zemích projevuje vliv polohy Z-V Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Polská republika leaders winners losers laggers Všechny regiony v Polsku jsou zařazeny v současném období do cíle Konvergence, nicméně existují výrazné rozdíly, projevuje se vliv polohy Z-V Upadající (staré průmyslové) regiony (losers): Slaskie Zaostávající regiony (laggers): Podlaskie, Lubelskie, Podkarpackie Podle http://src- h.slav.hokudai.ac.jp/wpeu/poland.pdf leaders winners losers laggers Zdroj: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/pl_en.pdf, 27.8.2011 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Maďarská republika V Maďarsku je nejvyspělejší region Közép-Magyarország, v němž se nachází hl. m. Budapešť Regiony ležící na západě země jsou hospodářsky vyspělejší i investičně atraktivnější, než na východě. Zdroj: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/hu_en.pdf, 27.8.2011 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Bulharsko Všechny regiony v Bulharsku jsou zařazeny v současném období do cíle Konvergence, Nejvyspělejším regionem je Yugozapaden, v němž leží hlavní město Sofia. Vliv polohy k nejzaostalejším regionům patří Severen Tsentralen,Severozapaden Yugoiztochen – CR Zdroj: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/bg_en.pdf, 27.8.2011 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rumunsko Všechny regiony v Rumunsku jsou zařazeny v současném období do cíle Konvergence, Region hl. m. Bukurešti Vliv polohy, blízkost hranic Maďarska Sud – Est – cestovní ruch (Černé moře) Zdroj: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/ro_en.pdf, 27.8.2011 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Itálie Výrazné rozdíly sever vs. jih Dlouhodobě problémový jih (Mezzogiorno) - Cassa per il Mezzogiorno Naopak velmi vyspělý sever, zejména regiony: Provincia Autonoma Bolzano, Provincia Autonoma Trento, Emilia-Romagna Zdroj: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/it_en.pdf, 27.8.2011 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Řecko Většina území Řecka je v současném období zařazena do cíle Konvergence Nejvyspělejší oblast Sterea Ellada, která zahrnuje i nejbohatší region Attika Zdroj: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/el_en.pdf, 27.8.2011 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Německo V současném období je do cíle Konvergence zařazeno území bývalého NDR ( s výjimkou regionu hl.m.Berlína) Toto území oproti „západnímu“ Německu zaostává, čelí depopulaci a řeší problémy spojené s poškozením životního prostředí (jako pozůstatek předešlých ekonomických aktivit) Zdroj: http://www.jirisebek.cz/ostatni/bastei.html, 27.8.2011 Zdroj: http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/de_en.pdf, 27.8.2011 Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Dotazy? Děkuji za pozornost Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102