KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Obchodní, organizační, personální plán, IT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Advertisements

managementu znalostí podle
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Customer Relationship Management Řízení vztahů se zákazníky.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Geo-informační systémy
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Informační systémy Tomáš Maděra.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Ekonomika informačních systémů
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Předmět: Řízení podniku 1
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
1 Kriteria hodnocení simulace – Balanced Scorecard (BSC) Toto metoda může být s úspěchem využita i pro stanovování cílů konkrétních projektů. Detailně.
úvod pojetí a obsah marketingu
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Podnikatelský plán VEBER, Jaromír a kol. Management – základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2002, ISBN , str. 464 –
Prosperita organizace
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
marketingové poradenství
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Organizace a organizování podniku
KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Finanční plán, finanční strategie
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Bezpečnostní politika
V. Informace pro marketing Otázky: 1.K čemu slouží systémy market.informací 2.K čemu slouží market. Výzkum 3.Jak řešit market. Problém 4.Jak získat primární.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Evropské daňové právo Podnikatelský plán Michal Radvan
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Struktura podnikatelského plánu
Petr Mikšovič CEO, SOVA NET, s.r.o. Význam on-line strategie v B2B.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Téma 13: Finanční plánování
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 4: Marketingové řízení MSP.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Marketingový plán podniku
Strategie regionu, obce
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Ekonomika malých a středních podniků
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Ekonomika malých a středních podniků
Transkript prezentace:

KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Obchodní, organizační, personální plán, IT Business model KATEDRA ŘÍZENÍ PODNIKU Obchodní, organizační, personální plán, IT

Mapa cílů Vyšší zisk Vyšší tržby Finanční stabilita Navýšení stávajících tržních podílů Udržení stávajících zákazníků Získání nových zákazníků Rozšíření na další trhy image Vyšší produktivita práce inovace marketing kvalita Vzdělávací program pro zaměstnance Spokojenost zaměstnanců Angažovanost zaměstnanců Zpětná vazba zaměstnanců

Obchodní plán – plán tržeb Je rozdělen na jednotlivé kvartály (měsíce), u rychloobrátkových firem i v týdenním rozdělení. Je základem pro tvorbu plánu finančního. Může být zpracován z několika úhlů pohledu - nejčastěji z pohledu produktového, zákaznických skupin a geografického. Tímto se vytvoří základní controllingový mechanismus, který eliminuje chyby v obchodním plánování.

Druhy obchodních plánů a východiska pro jejich tvorbu

Varianty V případě zakladatelského plánu se jedná spíše o intuici, odhady – proto je zpracováván ve třech variantách – optimistická, střední a pesimistická. Na plán tržeb navazuje plán nákladů a výpočet očekávaného hospodářského výsledku.

Námět na propočet

Námět pro výpočet

Operační plán vzniká na podkladě rozpracované strategie podniku (v případě malého podniku marketingové strategie) a převádí jednotlivé operační detaily do časové osy a zpracovává jejich souvislosti a návaznosti. Jedná se o projektové zpracování realizace podnikatelského záměru, jehož rozsah by měl být přímo úměrný velikosti plánovaného podniku. Dnes se již běžně využívá softwarových nástrojů, které jsou standardní výbavou kancelářských počítačů, nejčastěji formou Ganttových diagramů a síťových grafů. V rámci plánu je definována tzv. kritická cesta, tedy milníky, na které je vždy při řízení a realizaci potřeba přednostně zaměřovat pozornost. Pokud podnik bude mít vlastní výrobu, měl by v této části být popis výroby, pokud tak nebylo dostatečně učiněno v předešlých částech.

Operační plán

Plánek malé vinotéky, kavárny

Personální zajištění Realizace business plánu je podmíněna existencí zdrojů, jako jsou lidé, zařízení, finance, znalosti atd. Především organizační a personální zajištění je kritickým faktorem úspěchu mnoha podnikatelských nápadů. Hlavním vstupem jsou lidé (people) a procesy – forma a velikost organizace, organizační struktura. Organizační a personální plán by měl řešit hlavní aspekty, které spadají do personální strategie – především kvalifikační strukturu, počty pracovníků, mzdy a motivaci, firemní kulturu atd. Formulace kvalifikačních požadavků – co budou muset umět (dělníci ve výrobě, prodejci, inženýři …)? Jaké personální kapacity budeme potřebovat pro jednotlivé činnosti – kolik dělníků, manažerů? Jakou zvolíme organizační strukturu? Jaký zvolíme systém odměňování a motivace?

Personální strategie Produktivita a mzdy Strategické cíle pro HR Kvalifikační struktura Mzdový vývoj Personální strategie Motivace Firemní kultura Bezpečí a ochrana zdraví Péče o pracovníky

Personální zajištění Obecně uplatňované pravidlo, že lidské zdroje se dají za ty finanční snadno pořídit, nemusí být zcela na místě a jeho podcenění se nemusí vyplatit. V případě trhu práce a trhu znalostí jde o ryze externí faktory a nebudeme je mít jako takové nikdy plně pod kontrolou. Navíc jsou poplatné momentální situaci jak na trhu práce samotném, tak té ekonomické. Pro společnosti zakládající své dceřiné podniky je velmi důležité, aby se plánem personálních zdrojů zabýval někdo, kdo zná cílovou zemi (oblast) – jak legislativní část, tak mentalitu a motivace jejího obyvatelstva.

Personální zajištění

Management tým CEO CMO zodpovědný za strategie společnosti, budoucí rozvoj a řízení rozpočtu; odpovědny za marketingovou strategie, analýzu trhu a vyvíjí strategie odlišnosti od konkurence; CFO zodpovědný za finanční firemní strategie, sledování příjmů a výdajů, a analýzu finančního zdraví; CTO zodpovědný za technicky novinky, trendy a jejich integraci do společnosti.

Plán zabezpečení IT Rozvojové záměry – aplikace v návaznosti na mobilní a online marketing. Koncepci a filosofii – jaké informační potřeby máme? Aspekt finanční – hardware, software, program pro CRM, provázanost na sklady, účetnictví, objednávky, e-shop atd. Aspekt pracovníci – kdo a k jakým informacím bude mít přístup. Aspekt komunikační – www stránky …., sociální sítě…. Aspekt obchodní – tok informací, ceníků, zabezpečených zón pro VIP zákazníky …. Aspekt bezpečnosti a ochrany dat.

Strategie IS / IT Strategické návaznosti Rozvojové záměry a cíle Koncepce a filosofie IS Bezpečnost a ochrana IS Strategie IS/IT Finanční a materiální zabezpečení Organizace a řízení informačních procesů Řízení rozvoje IS Pracovníci

Při studiu věnujte pozornost těmto hlavním tématům: Obchodní plán – plán tržeb podle produktových řad, podle zákaznických segmentů, podle teritoria. Organizační struktura, kvalifikační požadavky, plán mzdových nákladů. Operační plán – Ganttův diagram. Aspekty pro zabezpečení plánu IT. ČERVENÝ Radim a kol. Business plán. Krok za krokem. 1. vydání. Praha: C.H.Beck, 2014. 230 s. ISBN 978-80-7400-511-4. s. 155-161.