CERTIFIKACE „CMC“ Vážení poradci, jistě se v každodenní praxi setkáváte u svých klientů se zvyšujícími požadavky na prokázání způsobilosti a důvěryhodnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
FINANČNÍ GRAMOTNOST, o.p.s.
Středisko podpory poradenských služeb
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
POVOLÁNÍ V OBLASTI OSTRAHA MAJETKU A OSOB
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Knihovnické profese v NSP
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
SEKTOROVÉ RADY A Národní soustava kvalifikací Konference ESF a vzdělávání, 30.říjen 2008.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
KONFERENCE Vzdělávání v období snižování nákladů Eva ŽILAYOVÁ Hotel Josef, Praha 5. května 2004 CO ŠKOLIT.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Volba povolání-ISTP 8.ročník VY_32_INOVACE_04.2/11
Transkript prezentace:

CERTIFIKACE „CMC“ Vážení poradci, jistě se v každodenní praxi setkáváte u svých klientů se zvyšujícími požadavky na prokázání způsobilosti a důvěryhodnosti. Jednou z možností, jak prokazovat svoji způsobilost je předložení personálního certifikátu o dosažené úrovni znalostí a dovedností. 05/04/2015 1

Asociace pro poradenství Hospodářské komory ČR CMC v České republice s výkonným orgánem CERT-ACO - certifikační orgán pro certifikaci osob - č. 3028, „Management consultant“ Českého institutu pro akreditaci Praha (ČIA). 05/04/2015 2

Certifikace „Management consultanta“ je určena pro vysoce kvalifikované zkušené konzultanty, kteří nejen prokáží svou odbornou způsobilost, jsou schopni pracovat samostatně, garantují zákazníkovi řádné poskytování poradenských služeb a mají dostatečné zkušenosti ve svém oboru, ale také se budou řídit přísným profesionálními a etickými kodexy HK ČR, APP (FEACO) a CERT-ACO. 05/04/2015 3

Cílem bylo a je vytvořit systém pro zvyšování kvality poradenství pro podnikatele prostřednictvím certifikovaných poradců, a tím usnadnit podnikatelům výběr kvalitního poradce. K zajištění této kvality slouží nejen systém kriterií pro zařazení, ale i následný monitoring činnosti poradce prostřednictvím zpětné vazby od samotných podnikatelů - resp. příjemců služby. 05/04/2015 4

ZÁKLADNÍ KVALIFIKAČNÍ POŽADAVKY: Vysokoškolské vzdělání v oboru ve kterém „Management consultant“ působí, minimálně 3 roky aktivní poradenské praxe. Jako ekvivalent se uznává středoškolské vzdělání v oboru, ve kterém „poradce“ působí a minimálně 5 roků aktivní poradenské praxe. V případě, že uchazeč nemá příslušné odborné vzdělání v oboru ve kterém působí: musí doložit dalších 5 let aktivní poradenské činnosti v oboru nebo absolvovat kurz, 05/04/2015 5

ODBORNOU ZPŮSOBILOST: doklady (např. osvědčení) o absolvování dalších kurzů v daném oboru, záznamy o dalším výcviku a udržování / zvyšování své kvalifikace doklady o vzdělávání v oblasti managementu (rozvoj manažerských dovedností) doklady o vzdělávání směřující ke zlepšení poradenské činnosti (př. metodika poradenství, atd.) 05/04/2015 6

Praxe: Doložení 1200 hodin ročně strávených v aktivní poradenské činnosti během posledních 3 let, s tím že v předešlých 5 letech prováděl běžnou poradenskou činnost (např. potvrzením klienta, předložením smlouvy, záznamů z poradenské činnosti, faktury atd..). Praxi na pozici „Management consultant“ je třeba doložit potvrzením zákazníků o aplikovaných poradenských projektech a to nejméně od 5 klientů (písemným popisem 5 projektů, ve kterých poradce působil jako vedoucí projektu nebo popisem části projektu na kterém poradce pracoval). A dále písemnými referencemi klientů k působení poradce. Poradenská praxe nesmí být starší 2 let. 05/04/2015 7

Hospodářská komora ČR, Freyova 27, Praha 9 Informační kancelář Asociace pro poradenství v podnikání, Konviktská 24, Praha 1– Staré město Kontakt: Ing. Petr Marek, tel.: , CERT-ACO, s.r.o., Huťská 275/3, Kladno Kontakt: Ing. Jitka Ondeková, tel.: , 05/04/2015 8

PROJEKT CERT-ACO – AKREDITOVANÁ CERTIFIKACE „MANAGERA PRO LIDSKÉ ZDROJE“ 05/04/2015 9

10 Projekt – Příprava a proškolení lektorů a konzultantů pro práci s lidskými zdroji Proč personální - osobní certifikace? Samotná povaha certifikačního procesu se speciálním důrazem na nezávislost, objektivitu, hloubku prověřování a schopnosti řešit problémy praxe předurčuje certifikaci osob významnou roli v řízení lidských zdrojů a jako významný nástroj pro zvyšování odborné úrovně profesí.

05/04/ Certifikace osob Systém certifikace osob nastavuje určité mantinely požadované úrovně –vědomostí i –praktických zkušeností, stanoví podmínky pro udržení –kvalifikačních podmínek a –motivuje pracovníky být v procesu jejich udržování osobně aktivní. Významným prvkem tohoto systému je kontrola právě osobní aktivity certifikovaného pracovníka při výkonu příslušné profese.

05/04/ Pojem certifikace Osoba, která získá u akreditované organizace osobní certifikát a která absolvovala přípravu v rozsahu uznávané osnovy pro určitou odbornost a získá příslušný certifikát, má větší předpoklady pro prokázání své kvalifikace před veřejností a získání její důvěry (opět v rámci akreditačního schématu). Certifikace je tedy posouzení shody systému řízení/kvalifikace personálu/výrobku s uznávaným předpisem (technickou normou, osnovou, technickou specifikací,…).

05/04/ Manažer pro lidské zdroje Certifikát MLZ je určen pro pracovníky zabezpečující rozvoj dalšího vzdělávání lektorů a konzultantů v oblasti práce s lidskými zdroji se změřením na: - andragogicko-pedagogickou přípravu lektorů a konzultantů. - prohloubení znalostí lektorů a konzultantů v oblasti hlavních směrů práce s lidskými zdroji. Určeno pro cílové skupiny: - lektoři a konzultanti, učitelé, - vzdělávací a poradenské instituce, - učitelé, metodičtí a řídící pracovníci škol a institucí zabývajících se vzděláváním dospělých.

05/04/ Certifikace osob Systém je velice pozitivně hodnocen zejména z hlediska : přípravy celého systému zvyšování odborné úrovně pracovníků, nezávislého posuzování akreditovaným certifikačním orgánem, způsobilosti pracovníků zastávat určitou funkci, ověření teoretických vědomostí, ověření praktických zkušeností.

05/04/ Certifikace osob Nedílnou součástí personálního certifikačního procesu k získání osobního certifikátu je vstupní ověření základních vstupních podmínek, které musí žadatelé splňovat, –tedy vzdělání, –praxi v oboru a –speciální š kolení. Certifikát musí garantovat kvalitu způsobilosti k zastávání příslušné funkce, a proto požadovaná praxe je nezbytná. Osobní certifikát je dokladem vysoké úrovně způsobilosti vykonávat určené činnosti. Stanovený systém recertifikace zajišťuje neustálé sebezdokonalování v oblasti teoretické i praktické.

05/04/ Pověření certifikačního orgánu Český institut pro akreditaci

05/04/ Certifikát - Manažer pro lidské zdroje Osobní certifikát Počty certifikátů –Certifikace MLZ proběhla ve třech termínech v roce 2008 –20 vydaných certifikátů –Garant projektu – Asociace pro poradenství v podnikání s výkonným orgánem v oblasti školení: Vysoká škola polytechnická v Jihlavě a výkonným orgánem v oblasti certifikace osob CERT – ACO, s.r.o, Kladno

05/04/ Kontakty Informační kancelář Asociace pro poradenství v podnikání, Konviktská 24, Praha 1– Staré město Kontakt: Ing. Petr Marek, tel.: , Vysoká škola polytechnická Jihlava Tolstého 16, Jihlava Kontakt: Ing. Vladimír Křesťan tel: , CERT – ACO, s.r.o Huťská 275/3, Kladno Kontakt: Ing. Jitka Ondeková tel.: , Děkuji za pozornost Ing. Pavel Charvát ředitel CERT-ACO

PROJEKT CERT Kladno – „LEGO“ 05/04/

NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Zákon 179/2006 Sb. NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou je získali (ve škole, v kurzu, praxí, sebevzděláváním). 05/04/

POŽADAVKY TRHU PRÁCE KVALIFIKACE POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Zkou š ky DÍLČÍ KVALIFIKACE Typov é pozice Š koln í vzd ě l á vac í program y Typov é pozice Kurzy, programy Povol á n í R á mcov é vzd ě l á vac í program y Ú PLN É KVALIFIKACE Praxe,… D Í L ČÍ KVALIFIKACE D Í L ČÍ KVALIFIKACE Národní soustava kvalifikací – most mezi světem práce a vzděláváním

05/04/ Národní soustava povolání Východiskem je : internetová aplikace integrovaný systém typových pozic a jeho modul Kartotéka typových pozic ktp.stp.cz Význam NSP: Veřejně dostupný registr povolání, typových pozic Informace o povolání z hlediska vykonávaných činností, požadovaných znalostí, dovedností a způsobilosti Související poradenství Údaje pro tvorbu podnikových katalogů Zdroj informací a východisko tvorby Národní soustavy kvalifikací

05/04/ Hlavní role Sektorové rady v rámci Vytvářet Národní systém povolání revidováním struktury a obsahu povolání a pozic v daném sektoru Spolupracovat na vyjádření kompetencí jednotlivých povolání a pozic Posuzovat a připomínkovat kvalifikační i hodnotící standardy úplných a dílčích kvalifikací a navrhovat dílčí kvalifikace pro Národní soustavu kvalifikací Spolupracovat s autorizujícími orgány v rámci realizace zákona č. 179/2006 Sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání

05/04/ Zkrácené definice jednotek práce - Povolání Povolání Nejširší a nejvíce zobecňující popis jednotek práce, zastřešující typové pozice (TP) a menší jednotky práce (MJP) se stejným kvalifikačním základem Je začleněno do jednoho, příp. více odborných směrů a jedné kvalifikační úrovně Struktura informací u povolání Název Kvalifikační úroveň Odkazy na typové pozice Směry odborného zaměření Pracovní činnosti

05/04/ Zkrácené definice jednotek práce - Typová pozice Typová pozice (TP) Konkretizuje obecný popis povolání a odráží skutečnou dělbu práce Struktura informací Název Směry odborného zaměření Zařazení pod zastřešující povolání Příbuzné typové pozice Kvalifikační úroveň Charakteristika Pracovní činnosti Příklady prací Pracovní podmínky Kvalifikační požadavky – požadavky na základní odbornou přípravu, zákonem předepsaná praxe, certifikáty, kompetence, odborné dovednosti, odborné znalosti, obecné způsobilosti

05/04/ Zkrácené definice jednotek práce – Menší jednotka práce Menší jednotka práce Je úzký soubor pracovních činností, pro které má z pohledu trhu práce smysl vyčleňovat a ověřovat potřebné kompetence Struktura informací Uvedení odlišností od typové pozice Údaje o odborném směru a kvalifikační úrovni, které jsou identické u typové pozice k níž je MJP vázána

05/04/ Kvalifikační úroveň Respektují Evropský rámec kvalifikací (8 kvalifikačních úrovní) Úroveň NSK Úroveň NSP KÚ v KTP Stupně vzdělání podle školského zákona Kategorie vzdělání podle KKOV Úroveň EQF 0Bez kvalifik. požadavku na obor a stupeň vzdělání Z 11 Základní vzděláníC1 1Střední vzděláníD2 22 2Střední vzdělání s výuční listem E3 33F4 443Střední vzdělání s maturitní zkouškou K,L.M Vyšší odborné vzděláníN 6 6Bakalářský studijní programR 77 5 Magisterský studijní programT7 88Doktorský studijní programV8

05/04/ Vysvětlivky NSP – Národní soustava povolání ISTP – Integrovaný systém typových pozic KTP – Kartotéka typových pozic NSK – Národní soustava kvalifikací ÚK – Úplná kvalifikace DK – Dílčí kvalifikace KS – Kvalifikační standard HS – Hodnotící standard

05/04/ Národní soustava povolání Kartotéka typových pozic Integrovaný systém typových pozic Menší měrná jednotka Východisko Povolání Typová pozice Identifikace povolání: Kvalifikační úroveň Typové pozice Obor činnosti Podobor činnosti Pracovní činnosti Identifikace typové pozice: Kvalifikační úroveň Zařazeno do povolání Příbuzné typové pozice Obor činnosti Podobor činnosti Pracovní činnosti Příklady prací

05/04/ Poradce managementu Národní soustava povolání – Sektorová rada průřezová Manažer kvality (vedoucí útvaru – např. odboru) Inženýr kvality (ved. Oddělení) Technik kvality (THP) Kontrolor kvality (D) MetrologStatistik Auditor jakosti (interní, zákaznický, certifikační) Identifikace povolání: Identifikace typové pozice: Identifikace povolání:

05/04/ Poradce managementu Národní soustava povolání Kartotéka typových pozic Integrovaný systém typových pozic Menší měrná jednotka Východisko Povolání Typová pozice Identifikace povolání: Kvalifikační úroveň Typové pozice Obor činnosti Podobor činnosti Pracovní činnosti Identifikace typové pozice: Kvalifikační úroveň Zařazeno do povolání Příbuzné typové pozice Obor činnosti Podobor činnosti Pracovní činnosti Příklady prací Manažer kvality Inženýr kvality Technik kvality Kontrolor kvality MetrologStatistikAuditor Identifikace povolání: Identifikace typové pozice: Hodnotící standard Kvalifikace zkušební komise Forma zkoušky Záznam o průběhu zkoušky Osvědčení Přezkoumání průběhu zkoušky Ověření údajů žadatele

Konference ENVIRO 2009 již IX. ročník tradiční konference termín konání 23. – 24. dubna 2009 jednání plenárního zasedání a jednotlivých sekcí zaměřené na: systémy řízení ochrany životního prostředí, kvality a bezpečnosti práce …, management, řízení rizik a prevenci, aktuální legislativu, zvyšování výkonnosti organizací, přínosy poradenství a auditů pro organizace. 05/04/