Bezpečnost potravin v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed)
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Bezpečné potraviny na českém trhu
MVDr. Kateřina Plucarová MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR
Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Jsme státní příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem zemědělství. Hlavní činnosti ÚZEI: - základní a.
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Soustava veřejných rozpočtů II.
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Organizace Státní správy
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Finanční a rozpočtové právo
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Státní správa Petr Machala.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
HACCP.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Úvod do potravinářské legislativy - 1 Praha, 2015
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH. Typy nebezpečí Biologické Patogenní, podmíněně patogenní agens Salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Bezpečnost potravin v ČR Bezpečnost potravin zahrnuje: hygienu výroby potravin kontrolní mechanismy monitoring potravních řetězců bezpečnost krmiv

Systém zajištění bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti) potravin v ČR 2001 - Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002 o evropském potravinovém právu. 2002 - Koordinační skupina Mze ČR (KS) KS je stálým poradním a iniciačním orgánem ministra zemědělství ČR v oblasti BP. Za svou činnost je odpovědná ministru zemědělství. KS řídí, koordinuje a kontroluje úkoly vyplývající ze Strategie a další aktivity na úseku BP v souladu s příslušnými právními předpisy uvedenými ve Strategii. Funkci sekretariátu KS vykonává Odbor bezpečnosti potravin a zemědělsko potravinářského inženýrství MZe. Odbor bezpečnosti je jedním z odborů Úřadu pro potraviny, který zahájil svoji činnost 1. 4 .2005.

Členové a funkce KS Členy KS jsou: KS plní tyto funkce: zástupci MZe (vykonávají funkci předsedy a místopředsedy), zástupci zainteresovaných ústředních orgánů státní správy (MZ, MD, MPO, MŽP, MV, MF, SÚJB), zástupci státních dozorových orgánů (SZPI, SVS, SRS, ÚKZÚZ), zástupci producentů potravinářských surovin a výrobců potravin (AK ČR, PK ČR), zástupci spotřebitelských a obchodních organizací (SČS, KOSA, SOCR ČR), jako hosté se jednání mohou zúčastnit předsedové vědeckých výborů. KS plní tyto funkce: je poradním orgánem ministerstva zemědělství, koordinuje aktivity v oblasti BP zajišťuje spolupráci mezi orgány státního dozoru, vědeckými výroby, spotřebiteli a státní správou, spolupracuje s EFSA a národními institucemi BP v členských státech EU.

Činnosti zajišťované příslušnými resorty: Ministerstvo zemědělství koordinace systému BP dozor nad produkcí potravin a krmiv Ministerstvo zdravotnictví hodnocení zdravotních rizik dozor nad veřejným stravováním Ministerstvo životního prostředí sledování a hodnocení stavu životního prostředí Ministerstvo vnitra krizové řízení Státní úřad pro jadernou bezpečnost radiační monitoring

Struktura systému bezpečnosti potravin

RASFF Rapid Alert System for Food and Feed Slouží pro ohlašování přímých a nepřímých rizik ohrožující zdraví lidí, zvířat a životního prostředí, která pocházejí z potravin nebo krmiv. Hlášení slouží k zabránění uvedení rizikových potravin a krmiv do oběhu, popř. jejich stažení ze společného evropského trhu. Nařízení Rady (ES) č.178/2002 Povinnost členských států neprodleně oznámit: Všechna opatření, která členské státy přijmou s cílem: omezit uvádění potraviny nebo krmiva na trh nebo prosadit jejich stažení z trhu nebo prosadit jejich zpětné převzetí, pokud již byly dodány spotřebitelům z důvodu ochrany lidského zdraví před rizikem, které vyžaduje rychlé jednání.

RASFF Rapid Alert System for Food and Feed Povinnost členských států neprodleně oznámit – pokrač.: Všechna doporučení hospodářským subjektům s cílem zabránit : uvedení určité potraviny nebo krmiva na trh nebo jejich případného užití nebo aby toto uvedení na trh bylo omezeno, nebo aby se na ně vztahovaly zvláštní předpisy. Všechny případy odmítnutí šarže, kontejneru nebo nákladu potravin či krmiv příslušným orgánem na hraničním přechodu v EU, které souvisí s přímým nebo nepřímým rizikem pro lidské zdraví. Kategorie oznámení: Varování (Alert notification) Informace (Information notification) Novinka (News notification)

Fungování RASFF v ČR OOVZ potraviny NKM potraviny, krmiva ÚZPI VEŘEJNOST EK DG SANCO SÚJB MF-GŘ cel MZe MZ MS MO MV SZPI SVS ČR ÚKZÚZ krmiva DG SANCO – Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele EK – Evropská komise NKM – Národní kontaktní místo MZe – Ministerstvo zemědělství MZ – Ministerstvo zdravotnictví MV – Ministerstvo vnitra MO – Ministerstvo obrany MS – Ministerstvo spravedlnosti MF – Ministerstvo financí GŘ cel – Generální ředitelství cel SÚJB – Státní úřad pro jadernou bezpečnost SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce OOVZ – Orgány ochrany veřejného zdraví SVS – Státní veterinární správa ÚKZÚZ – Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský ÚZPI – Ústav zemědělských a potravinářských informací

RASFF v ČR Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech ve znění pozdějších předpisů Nařízení vlády č. 98/2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv. Evropská komise komunikuje tzv. Národními kontaktními místy. Národní kontaktní místo ČR zřízeno při SZPI Komunikace s členy sítě (resp. Jejich kontaktními osobami) Celý systém v ČR je koordinován Mze a MZ.

TRACES TRAde Control and Expert System Veterinární informační systém EU V ČR od 1.5.2004 Systém obsahuje: Informace o všech zásilkách živých zvířat (vč. Inseminačních dávek), které jsou doprovázeny veterinárním svědčením; U zásilky zvířat se v rámci obchodování v EU fyzicky kontroluje namátkou a nediskriminačně 20 % zásilek; 100 % u zemí, ve kterých není stejná nákazová situace jako v ČR Při obchodování s živočišnými produkty se členskými státy EU se provede namátková kontrola při příchodu zásilky do místa určení. Když je došlá zásilka v místě určení fyzicky zkontrolovány, je nutné provedení kontroly a její výsledky zaznamenat do systému TRACES.

EFSA European Food Safety Autority Evropský úřad pro bezpečnost potravin www.efsa.europa.eu shromažďuje a analyzuje data na úrovni EU sleduje a charakterizuje možná rizika, která mají přímý či nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv poskytuje vědecky podložená doporučení, stanoviska a vědeckou podporu při přípravě právních předpisů Evropského společenství v oblastech bezpečnosti potravin a krmiv zajišťuje přístup veřejnosti k objektivním informacím vytváří evropskou síť vědeckých institucí úzce spolupracuje s ostatními orgány EU, národními úřady členských států a vědeckými experty

Zásady politiky bezpečnosti potravin komunikace se spotřebiteli – cílem je poskytnout spotřebiteli všechny dostupné informace o výrobku a jeho zdravotní nezávadnosti (Informační centrum bezpečnosti potravin a Informační systém bezpečnosti potravin) monitoring cizorodých látek výživová politika Analýza rizika Posouzení rizika Řízení rizika Komunikace o riziku Riziko (risk) je pravděpodobnost, že k poškození zdraví dojde v důsledku expozice nebezpečnému agens (platí, že bez expozice není rizika) Nebezpečí (hazard) je schopnost nějakého agens poškodit zdraví (je to např. toxicita chemické látky, patogenita mikroorganizmu, atd.)

Analýza rizika Analýza rizika = systémový přístup společnosti, která se snaží riziko poznat a omezit ho na přijatelnou úroveň. Zahrnuje tři související části: 1.hodnocení rizika identifikace nebezpečnosti charakterizace nebezpečnosti hodnocení expozice charakterizace rizika 2. management rizika vnímání rizik nástroje rozhodování posouzení rizika řízení rizika hodnocení efektivity řízení 3. komunikaci o riziku informační zdroje role účastníků komunikace

Jak chápat analýzu rizika (RUPRICH, 2001)