8. zasedání PRVŠ, 21.12.2006 1 Komise pro vnější a zahraniční vztahy RVŠ Zpráva o činnosti za období 27.4. – 21.12.2006 Předkládá: Doc. RNDr. Tatiana Gavalcová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU FARMACIE NA FAF UK. Základní údaje o projektu Název projektuInovace studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Národní centrum Europass ČR | Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Sněm RVŠ, květen 05Projekt "Hodnocení kvality vysokých škol" 1 Projekt „Hodnocení kvality vysokých škol“ Sněm RVŠ Praha, květen 2005.
Představení Domu zahraničních služeb/ Národní agentury pro evropské vzdělávací programy Barbora Nájemníková , Bratislava.
MEZINÁRODNÍ VZTAHY Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Sněm Rady vysokých škol, Pavel Kovář,
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
Činnost SK RVŠ za období prosinec 2010 – únor Sněm RVŠ, Praha Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
FINANČNÍ MECHANISMY EHP/ NORSKA FOND PRO PODPORU SPOLUPRÁCE ŠKOL.
Sněm RVŠ1 Program zasedání sněmu 1.Zahájení (prof. Haasz) 2.Zpráva o činnosti předsednictva Rady vysokých škol (listopad 2006 – únor 2007) (prof.
Projekt Bologna Experts 2009 – 2011 Certifikát ECTS&DS Label Rudolf Šindelář/Praha
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. sněm RVŠ, 20. června 2013 Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Zpráva o činnosti SK RVŠ 18. schůze PRVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Miroslav Jašurek.
INTERNACIONALIZACE STUDIA NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH Pavel KOVÁŘ (RVŠ) Spolupracovníci: Věra ŠŤASTNÁ (MŠMT ČR) Dana PETROVÁ (NA SOKRATES) Zasedání předsednictva.
Studentská PARDUBICE
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Předsednictvo Rady vysokých škol, Pavel.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Implementace EQAVET v ČR
Program celoživotního učení Veletrh komunitárních programů, Krajský úřad Ústeckého kraje, Ústí nad Labem, Zdeněk Nebřenský (DZS)
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
VYSOKÁ ŠKOLA PODNIKÁNÍ, a.s., OSTRAVA PREZENTACE K DS LABEL SEMINÁŘ RADY VŠ
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU FARMACIE NA FAF UK. Základní údaje o projektu Název projektuInovace studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

8. zasedání PRVŠ, Komise pro vnější a zahraniční vztahy RVŠ Zpráva o činnosti za období – Předkládá: Doc. RNDr. Tatiana Gavalcová, CSc, předsedkyně komise

28. zasedání PRVŠ, A. Rámec činnosti RVŠ, proto i komise: dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké a tvůrčí činnosti pro oblast VŠ pro rok 2006 MŠMT, aktualizace únor 2006 Klíčové cíle záměru v oblasti internacionalizace českého VŠ: 1. Rozšiřování nabídky studia v cizím jazyce 2. Zvyšování jazykové vybavenosti akademických i administrativních pracovníků

38. zasedání PRVŠ, Mezinárodní spolupráce v oblasti výuky Tempus, programy EU pro spolupráci s Asií, Latinskou Amerikou, USA apod.; zapojení do spolupráce v rámci profesních sítí nebo v rámci EUA; zapojení VŠ v mezinárodních projektech, týkajících se rozvoje vysokých škol a výzkumu této problematiky, v mezinárodních projektech ovlivňujících rozvoj kurikul – využívání výsledků „Tuning project“ apod. 4. Mobilita studentů a akademických pracovníků: výjezdy studentů a akademických pracovníků v rámci programů spolupráce, získávání zahraničních studentů a akademických pracovníků

48. zasedání PRVŠ, Společné studijní programy vedoucí ke dvěma diplomům nebo společnému diplomu („double degrees“, „joint degrees“) 6. Zavádění ECTS vedoucí k získání certifikátu EC „ECTS Label“; udělování dodatku k diplomu Diploma Supplement (dvojjazyčně) automaticky všem absolventům a získání oficiálního certifikátu EC „Diploma Supplement Label“

58. zasedání PRVŠ, Aktivity v rámci integračních procesů ve společném evropském prostoru VŠ vzdělávání: velká část je součástí evropského projektu Bologna Follow-up Group (BFUG) neboli Bologna Promoters, podpora z prostředků programu Sokrates, EC pověřila koordinací pojektu EUA ( V ČR: 12-členný národní tým Bologna Promoters, 3 zástupci RVŠ: doc. Münsterová, doc. Gavalcová, Mgr. Nantl Národní tým je koordinován zástupci MŠMT, webová stránka českého týmu je na webu Rady VŠ a také na webu MŠMT Zaměření projektu: praktická implementace reforem v rámci boloňského procesu, současná etapa navazuje na pilotní projekt z akad. r. 2004/05 Kontaktní osoby s EUA pro 3 prioritní oblasti EUA jsou promotoři ČR: Doc. Josef Koubek (VŠCHT) pro oblast 3-stupňového studia Prof. Pavel Kovář (ČZU) pro oblast uznávání Doc. Eva Münsterová (VUT) pro oblast zabezpečení kvality

68. zasedání PRVŠ, Jaro 2006: 2 semináře: seminář pro národní kontaktní osoby v oblasti 3-stupňového studia (Brusel, ), seminář pro členy národních týmů Bologna Promoters - Training Seminar on the Three Cycle System ( , Napier University, Edinburg, Scotland) Podzim 2006: 2 semináře: seminář pro národní kontaktní osoby v oblasti zabezpečení kvality (Brusel, ), seminář pro členy národních týmů Bologna Promoters - Training Seminar on Quality Assurance ( , Technische Universität München, Mnichov)

78. zasedání PRVŠ, Mnichovský seminář: - asi 120 delegovaných účastníků – členů národních týmů Bologna Promoters - účast za ČR 6-členná: doc. Eva Münsterová, doc. Tatiana Gavalcová, prof. Jan Max Honzík, doc. Josef Koubek, prof. Miroslav Ludwig, prof. Emanuel Ondráček - plenární přednášky a práce ve skupinách o účinných systémech vedoucích ke kultuře kvality ve vysokém školství - srovnávání národních rámců hodnocení kvality; pozitivní fenomén přístupů ke kvalitě v národním rámci ve smyslu vytváření důvěry ve způsoby hodnocení kvality vycházející z akademických tradic jednotlivých států

88. zasedání PRVŠ, Projekt Bologna Follow-up Group bude ukončen závěrečnou mezinárodní konferencí v červnu 2007 Očekává se pokračování projektu v rámci Programu pro celoživotní učení - nahradí stávající programy Socrates, Leonardo, Jean Monet (asi od akad. roku 2007/08) Byly vydány publikace, dokumenty, sborníky ze seminářů Dokončuje se překlad úplného znění zákona o vysokých školách do jazyka anglického

98. zasedání PRVŠ, V ČR od začátku roku 2006: několik seminářů spadajících pod boloňský proces, s účastí zástupců RVŠ a speciálně Komise pro vnější a zahraniční vztahy: , UJEP v Ústí nad Labem, 7. seminář z cyklu „Hodnocení kvality vysokých škol“ , MŠMT, Seminář k financování vysokého školství, výzkumu a vývoje na VŠ pořádaný ve spolupráci s Britskou radou , Praha, Seminář Mezinárodní spolupráce v oblasti vysokého školství „Jaká je situace dnes?“ - Tento seminář poskytl množství možných řešení problému „jak na rozšíření kontaktů nebo na rozvoj internacionalizace na konkrétní VŠ“: využít vzdělávací projekty, zapojit se do mobilit, zajímat se např. o Visegrádský stipendijní program; příklady dobré praxe, odkazy na návštěvy veletrhů vzdělávání, výzva k podpoře free movers

108. zasedání PRVŠ, , Brno, MU - Školící středisko Brno – Šlapanice, Seminář Bologna Promoters Zkušenosti s implementací ECTS; v programu: - Prof. Honzík: podrobnosti o příčinách neúspěch ů žádostí o ECTS Label; stav: pokles počtu udělených certifikátů ECTS Label v rámci celé Evropy, nejčastější důvod zamítnutí: neúplné žádosti škol - Žádosti o ECTS Label a DS Label se v roce 2007 z rozhodnutí Evropské komise podávat nebudou; EC připravuje upravené verze žádostí, informace na webových stránkách - O Diploma Supplement Label se v roce 2006 ucházelo 103 evropských vysokých škol, z toho 7 z ČR; 38 jich uspělo - Po VŠB - Technické univerzitě Ostrava získaly další 4 české vysoké školy DS Label od Evropské komise: Ostravská univerzita, UTB ve Zlíně, VUT Brno, Vysoká škola podnikání v Ostravě

118. zasedání PRVŠ, , MŠMT, Seminář Evropský kvalifikační rámec , seminář „Jak dál?“, Závěrečný seminář Bologna Promoters, ČZU, Praha; program: - přehled o cílech projektu Bologna Promoters, - prezentace a diskuse nad doporučeními expertů OECD v rámci projektu Thematic Review of Tertiary Education (tzv. Country Note „Tertiary Education in the Czech Republic“ připravenou hodnotiteli OECD) –podrobná a kvalifikovaná analýza současného stavu, doporučení uskutečnit hlubokou, konzistentní a široce akceptovatelnou reformu vysokého školství v ČR za účelem modernizace celého systému; kromě jiného úkoly pro RVŠ Informace, texty příspěvků: webová stránka pracovní skupiny Bologna Promoters (na webu RVŠ nebo MŠMT)

128. zasedání PRVŠ, B. Výhled/výjezd do budoucna - Erasmus - novinky (podle NA Sokrates/Erasmus) Nová generace programu – od r do r bude postavena na současných programech Socrates, Leonardo da Vinci, eLearning, bude zahrnovat i Europass a Erasmus Mundus (od roku 2009) Rozpočet: 7 mld. EUR na 7 let trvání programu (v letech rozpočet 4 mld. EUR), z toho 40% pro Erasmus Kvantifikovaný cíl pro Erasmus: do roku 2012 dosáhnout počtu 3 miliony studentů programu Erasmus (1 mil. v roce 2002/03) 85% rozpočtu Erasmus je určeno na podporu mobilit

138. zasedání PRVŠ, Nové typy mobilit: 1. Mobilita studentů pro studium nebo vzdělávání v zahraničních vysokoškolských institucích, v podnicích, školících střediscích a jiných organizacích, účast na jazykových kurzech 2. Mobilita vyučujícího personálu vysokoškolských institucí za účelem výuky na zahraniční partnerské instituci 3. Mobilita personálu vysokoškolských institucí do podniků 4. Mobilita jiného personálu vysokoškolských institucí a zaměstnanců podniků do univerzit nebo školících středisek za účelem vzdělávání nebo výuky 5. Intenzivní programy Erasmus pořádané na multilaterálním základě – dříve v aktivitě Erasmus 1

148. zasedání PRVŠ, Počet vyjíždějících a přijíždějících studentů Erasmus, 1998/ /2006

158. zasedání PRVŠ, Informace o programu CEEPUS II, trvání do r : V akad. roce 2005/06 byla ČR zapojena do 24 projektů a 3 projekty koordinovala pro studenty bylo k dispozici 600 stipendijních měsíců V akad. roce 2006/07 se ČR zúčastňuje na 35 projektech a 4 projekty koordinuje

168. zasedání PRVŠ, C. Zastoupení RVŠ členy Komise pro vnější a zahraniční vztahy: Odborná komise Erasmus (doc. Gavalcová, doc. Pidra, doc. Šulová) Komise MŠMT pro Visegrádská stipendia (Ing. Boučková) Národní komise CEEPUS (prof. Holčík) Národní tým Bologna Promoters (doc. Gavalcová) Účast na posuzování a výběru grantových projektů pro rok 2006, sekce Budoucnost Evropy, organizovaném Odborem pro informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR, jaro 2006 (doc. Gavalcová)

178. zasedání PRVŠ, Děkuji vám za pozornost