Základní pojmy + Historie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Advertisements

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
ÚVOD DO ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I VÝVOJ NEZISKOVÉHO SEKTORU V ČR.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Finanční možností svépomocných skupin
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Komora sociálních podniků
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Místní Akční Skupina VIA RUSTICA. Zájmové území MAS Via rustica mikroregiony Stražiště a Svidník (Pacovsko a Černovicko, okres Pelhřimov) 287 km 2 2 města,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
KPSS Vsetínska v systému udržitelného rozvoje Seminář KÚ ZK, Hotel Moskva, 14. listopadu 2007 Ing. Petr Kozel, Společnost pro komunitní práci Vsetín o.p.s.
Základní pojmy + Historie
Společenská odpovědnost organizací
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Zdravá škola.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Komunitní vzdělávání Kurz Pokročilá komunitní práce KSP FF UK PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Komunitní sociální práce
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Komunitní práce Základní pojmy + Historie. Komunitní práce = jedna z metod sociální práce.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Principy KPSS Zlín Co KPSS přineslo do procesu plánování důraz na aktivní roli uživatelů sociálních služeb a zastoupení jejich zájmů v procesu.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
III. zasedání ŘV MAP Hlučínsko východ
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Sociální inkluze
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
NNO partner pro rozvoj kraje
Úvod do problematiky sociální politiky
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Základní pojmy + Historie Komunitní práce Základní pojmy + Historie

Základní pojmy Komunita – výcviková, terapeutická, občanská - místní společenství (Hartl, 1997) Jazykové zvláštnosti slova komunita Komunita, komunitní, komunitní práce, komunitní péče, komunitní přístup.  

Znaky komunitní práce Používá se, pro řešení problémů a navození změny v komunitě. Zapojuje do řešení problému všechny, kdo ho mohou ovlivnit, do rozhodování a do života komunity zapojuje občany, místní organizace a instituce Rozšiřuje možnosti lidí ovlivnit to se ději s nimi a kolem nich.

Pojmy Komunitní aktéři (STAKEHOLDERS). Ti, co jsou zainteresováni na komunitních aktivitách.   Community Leadership – úloha osobností v komunitě. Komunitní vztahy a procesy . Procesy „bottom – up“ (zespodu nahoru), iniciativy občanů jako základní předpoklad . Sociální kapitál (sítě, vztahy, důvěra, reciprocita, solidarita, participace, bridging – bonding social capital) – podrobněji během přednášky Komunitní projekt.

Komunitní práce jako metoda sociální práce Specifika: jde o sociální změnu nějaké situace zplnomocnění, posílení komunity (empowerment) nalezení a využití komunitních zdrojů makrosociální práce role sociálního pracovníka:

Komunita – místní společenství Lidé, kteří žijí v geograficky definované oblasti a mezi kterými existují vzájemné sociální vazby (přátelství, příbuzenství, známosti, účast v ekonomické směně – tj. nákup zboží a služeb, práce v místě). Jsou obvykle k místu, kde žijí (pocit připoutání, identifikace s místem, sounáležitosti, závazků, respektu, kamarádství, …)

Další charakteristiky komunity Časové: společná minulost, příběh společná aktualita, situace, vnější vymezení společná budoucnost – touhy, očekávání, plány   Hodnotové: společné hodnoty v širokém kulturním slova smyslu, společný vnější nepřítel, ohrožení, atd.

Vyvážená komunita - je různorodou jednotou - má společný základ sdílených hodnot - vyznačuje se vzájemnou péčí a důvěrou - má rozvinutou efektivní vnitřní komunikaci - usnadňuje lidem účast na veřejných věcech - vytváří si vlastní identitu, záměry - vytváří si vlastní vazby - vychovává, je schopna předávat hodnoty další generaci - je otevřená do budoucnosti - má vyvážené institucionální uspořádání

Cíle komunitní práce Vyvolat a podporovat změny v rámci místního společenství Aktivizovat lidi, umožnit jim, aby se sami postarali o řešení problému.  

Rozvoj komunity – rozvoj místního společenství Rozvoj komunity jako proces usiluje o: - vzdělání občanů k soběstačnosti (zplnomocnění), - rozvoj odpovědných místních osobností, - vštěpování zásad dobrého občanství. Zároveň posiluje demokracii na místní úrovni tím, že vytváří instituce sloužící případně obnovuje jako mechanismy pro zapojování občanů do místního dění. Pomáhá začleňovat různé skupiny. Umožňuje občanům vytvářet a udržovat slušné vztahy napříč sociálním spektrem. Vnáší do života komunity postupné a svobodně zvolené změny.

Komunitní práce se týká těchto oblastí: Účast - PARTICIPACE - na věcech veřejných (místní demokracie). Důležitost různých spolků, NNO, atd. Sociální začlenění lidí na okraji - INKLUZE Solidarita, SOCIÁLNÍ KOHEZE (sociální soudržnost, sociální kapitál) Komunitní VZDĚLÁVÁNÍ Podpora místního HOSPODÁŘSKÉHO života (lokální ekonomika) Udržitelnost, vyváženost a dostupnost LOKÁLNÍCH INSTITUCÍ

Ukázky http://www.maslovice.cz/web/cs/titulni http://www.krasnalipa.cz/ http://www.komunitnicentrum.com/ http://www.remedium.cz/

Historie komunitní práce Moderní společnost 19. století – urbanizace, individualizace, industrializace Nová průmyslová města (anomie – E. Durkheim Komunitní práce – Londýn. 1886 – Komunitní centrum Toynbee Hall. Vzdělávání chudých. Další rozvoj v Evropě USA – integrace imigrantů Poválečný vývoj

Specifika českých zemí Spolkový život 19. století - tradice Družstevní hnutí 1948 – organizace Národní fronty Vývoj po r. 1989 - obnova občanské společnosti, specifika Současné rysy komunitní práce http://www.nadacevia.cz/cz/granty-a-podpora/podpora-mistnich-iniciativ

Jaké organizace jsou komunitní: Organizace, která je součástí dané komunity (působí uvnitř komunit. Organizační kapacita a cíle organizace umožňují apelovat a efektivně spolupracovat s dalšími organizacemi, skupinami a aktéry v komunitě. Přispívá ke společenskému životu v komunitě. Organizace, která vystupuje jako klíčový aktér či mechanismus při identifikování a řešení problémů komunity. Spíše než na prosazování vlastních zájmů a cílů se tyto organizace staví do role zprostředkovatele, moderátora diskusí a procesů v komunitě.

Typy komunitních organizací NNO : občanská sdružení v různých oblastech, o.p.s., nadace http://komunitninadace.cz/fondy/fondy-ustecke-komunitni-nadace/otevreny-grantovy-fond/prehled-podporenych-projektu/seznam-podporenych-projektu-22-otevreneho-grantoveho-kola/#c838 nadační fondy, církevní organizace (charita, diakonie) Neziskové organizace - příspěvkové -s komunitními programy : muzea, knihovny, galerie, školy, informační centra http://www.sladovna.cz/akce/archiv http://www.knihovna-se.cz/ http://www.csopvlasim.cz/cs/454-o-nas Svazky obcí (mikroregiony) http://www.mikroregionblanik.cz/aktuality/aktuality.php Volná sdružení občanů bez právní subjektivity, iniciativy občanů – happeningy, neighbourhood (sousedské aktivity) Další možné subjekty (např. v rámci programů a politik Corporate social responsibility atd.)

Komunitní projekt projekt obsahuje myšlenku šíření hodnot otevřené společnosti projekt rozvíjí zaujetí a zájem lidí pomáhá lidem podílet se na věcech veřejných, dává lidem příležitost volby vlastních metod práce, kreativity, neformální propojování skupin, projekt pomáhá proti lhostejnosti, posiluje účastníky - empowerment projekt otevírá lidem nové rozměry pomáhá překonávat černobílé vidění problémů, učení se z vlastních chyb a jeden od druhého - social learning, vzájemné ovlivňování a kultivace Projekt posiluje a pomáhá uvést věci do pohybu

Komunitní projekt projekt pomáhá formulovat priority a zájmy komunity, odkrývá a využívá potenciál komunity, stanovuje vize, projekt má širší návaznosti na ostatní projekty a aktivity projekt je dobře prezentován a připraven představuje veřejnosti všechny zúčastněné skupiny, prezentuje myšlenku projektu, projekt má realizační plán, identifikuje zdroje peněz a ostatní zdroje, vychází ze znalosti místních partnerů

Proces komunitní práce 1.   zjišťování a analýza potřeb 2.   plánování 3.   realizace 4. vyhodnocení (evaluace)

Zjišťování a analýza potřeb komunity

Plánování Participační plánování (s veřejností)

Realizace projektu v komunitě