FRAKTÁLY JSOU MNOŽINY JEJICHŽ GEOMETRICKÝ MOTIV SE OPAKUJE V ZÁKLADNÍM TĚLESE AŽ DO NEKONEČNA. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Advertisements

Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Mechanika s Inventorem
Fraktálová komprese obrazu
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
ZPG - Základy Počítačové Grafiky cvičení 11. Obsah cvičení  Prezentace  Opakování (Viditelnost,Stínování těles)  Robertsův algoritmus.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Fraktální geometrie Obdivuhodné a krásné vzory - neuvěřiitelné!
ADT Strom.
Diplomová práce Autorka: Ing. et Ing. Zuzana Hynoušová
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
SZŠ a VOŠZ Zlín® předkládá prezentaci Kabinet MAT Mgr. Vladimír Pančocha.
Vektorová a bitmapová grafika
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
Téma: Shodnosti a souměrnosti
Fraktálová geometrie.
Historie matematiky Petr Földeš.
ORIENTOVANÉ GRAFY V této části se seznámíme s následujícími pojmy:
Matematické základy geoinformatiky
Rovinné útvary.
Středová souměrnost Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Když tři rozměry nestačí...
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
FRAKTÁLNÍ GEOMETRIE Obdivuhodné a krásné vzory - neuvěřitelné!
Základní pojmy Grafiky
TAXONOMIE POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ. 2 ROZDĚLENÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ Pokud nás bude zajímat dosah sítí, rozdělí se na sítě lokální (LAN, Local Area Network), na.
Rastr a transformace v 2D
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Fraktálová komprese obrazu
Povrch, objem, proporce Jindřiška Svobodová
Klasifikace klasifikace: matematická metoda, kdy vstupní objekty X(i) jsou rozřazovány do tříd podle podobnosti metody klasifikace bez učitele: podoba.
GRAFIKA úvod.
Počítačová grafika a CAD 2
Způsoby uložení grafické informace
Definice fraktální (vnitřní) dimenze a její aplikace v databázích
FRAKTÁLY.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Úhly – definice, značení
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Zoner Callisto V této prezentaci najdete různé návody a rady jak pracovat s programem Zoner Calisto.
Shodná zobrazení Středová souměrnost Matematika 7.ročník ZŠ
Počítačové zobrazování fraktálních množin
Počítačové zobrazování
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová.
Fraktální geometrie.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
F RAKTÁLY Pavel Stránský Science to Go! Městská knihovna Praha13. říjen 2015 Ústav částicové a jaderné fyziky Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
K R U Ž N I C E Elektronické učební materiály – I. stupeň Matematika
Grafické programy - opakování
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
Fraktály.
Fraktální geometrie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
TÉMA: Geometrické konstrukce pomocí kružnic
Množina bodů dané vlastnosti
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Fraktální geometrie.
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Množina bodů dané vlastnosti
Geografické informační systémy
Počítačové zobrazování fraktálních množin
Transkript prezentace:

FRAKTÁLY JSOU MNOŽINY JEJICHŽ GEOMETRICKÝ MOTIV SE OPAKUJE V ZÁKLADNÍM TĚLESE AŽ DO NEKONEČNA. (c) 1999. Tralvex Yeap. All Rights Reserved

GEOMETRIE, KTERÁ SE UČÍ NA ŠKOLÁCH, SE ZABÝVÁ PRAVIDELNÝMI ÚTVARY (PŘÍMKA, KRUŽNICE, ELIPSA, ...). POKUD SE ALE PODÍVÁTE KAMKOLIV DO PŘÍRODY, ZJISTÍTE ŽE PŘEVÁŽNÁ VĚTŠINA ÚTVARŮ JE NEPRAVIDELNÝCH. VYJÁDŘIT TYTO ÚTVARY MŮŽETE APROXIMACÍ, TÍM ALE MŮŽE DOJÍT (A VĚTŠINOU TAKÉ DOCHÁZÍ) KE ZNAČNÉ DEFORMACI A ZTRÁTĚ INFORMACÍ. PŘEDSTAVTE SI, ŽE MÁTE ZMĚŘIT OBVOD NĚJAKÉHO OSTROVA (MANDELBROT, 1977, HOW LONG IS THE COAST OF GREAT BRITAIN).

EUKLIDOVSKÁ GEOMETRIE JEJÍ SLABINOU JE, ŽE NEUMÍ POPSAT JEDNODUCHÝM ZPŮSOBEM KOMPLIKOVANÉ STRUKTURY JAKO NAPŘ. PYTHAGORŮV STROM

HISTORIE OFICIÁLNÍ VZNIK FRAKTÁLNÍ GEOMETRIE LZE DATOVAT DO ROKU 1975, KDY BYLA ZALOŽENO PANEM B.B. MANDELBROTEM. PŘED NÍM PUBLIKOVAL PROBLEMATIKU FRAKTÁLU PODPOŘENOU RUČNÍ KRESBOU GASTON JULIA

BENOIT MANDELBROT NA ROZDÍL OD KLASICKÉ GEOMETRIE SE FRAKTÁLNÍ GEOMETRIE ZABÝVÁ NEPRAVIDELNOSTÍ OBJEKTŮ. POPRVÉ POUŽIL SLOVO FRAKTÁL BENOIT MANDELBROT. SNAŽIL SE PRO NOVÝ OBJEV NALÉZT JMÉNO A NÁHODOU ZALISTOVAL SEŠITEM SVÉHO SYNA KDE NARAZIL NA LATINSKÉ SLOVO FRACTUS. Z NĚJ JE ODVOZENÉ SLOVO FRANGERE - ROZLÁMAT, VYTVOŘIT NEPRAVIDELNÉ ÚLOMKY. KE VZNIKU TOHOTO ODVĚTVÍ HO INSPIROVALY DVĚ SETKÁNÍ S GEOMETRICKOU SOBĚPODOBNOSTÍ – PŘI STUDIU PORUCH V PŘENOSU TELEKOMUNIKAČNÍCH SIGNÁLŮ A PŘI STUDIU FLUKTUACÍ TRŽNÍCH CEN JEJICHŽ PRŮBĚH BYL PODOBNÝ.

MANDELBROTOVA "DEFINICE FRAKTÁLU „ Z ROKU 1977 FRAKTÁL JE MNOŽINA, JEJÍŽ HODNOTA HAUSDORFFOVY-BESICOVICHOVY DIMENZE PŘESAHUJE HODNOTU DIMENZE TOPOLOGICKÉ. TOPOLOGICKÁ DIMENZE (DT) URČUJE KLASICKÝ GEOMETRICKÝ ROZMĚR TĚLESA. BOD MÁ DT=0, PŘÍMKA DT=1, PLOCHA DT=2 A PROSTOROVÝ OBJEKT DT=3. HAUSDORFFOVA-BESICOVITCHOVA DIMENZE D, NEBO TAKÉ DIMENZE FRAKTÁLNÍ, URČUJE MÍRU NEPRAVIDELNOSTI TĚLESA. U PRAVIDELNÝCH TĚLES JE SHODNÁ S DIMENZÍ TOPOLOGICKOU, U TĚLES NEPRAVIDELNÝCH JE VĚTŠÍ (NAPŘ. D=2.12). FRAKTÁL JE TEDY JAKÝKOLIV GEOMETRICKY NEPRAVIDELNÝ ÚTVAR, ZE KTERÉHO PO ROZDĚLENÍ VZNIKNE V IDEÁLNÍM PŘÍPADĚ NĚKOLIK SOBĚPODOBNÝCH KOPIÍ PŮVODNÍHO CELKU. JEDNÁ SE O ÚTVARY, KTERÉ JSOU SOBĚPODOBNÉ A NEZÁVISLÉ NA MĚŘÍTKU. ČASTO MAJÍ JEŠTĚ DALŠÍ ZAJÍMAVÉ VLASTNOSTI, NAPŘ. NEKONEČNĚ DLOUHÝ OBVOD ČI NEKONEČNĚ MALÝ OBSAH.

EUKLIDOVSKÁ DIMENZE JE LIMITNÍM PŘÍPADEM DIMENZE FRAKTÁLNÍ. ZAJÍMAVÉ JE, ŽE NAPŘÍKLAD NÁSLEDUJÍCÍ OBRAZEC VZNIKL Z VELICE JEDNODUCHÉHO MATEMATICKÉHO VÝRAZU Z = Z2+C. EUKLIDOVSKÁ DIMENZE JE LIMITNÍM PŘÍPADEM DIMENZE FRAKTÁLNÍ.

DALŠÍ KLÍČOVÁ VLASTNOST FRAKTÁLNÍ GEOMETRIE NAPŘ. HUSTÉ KOŘENOVÍ KEŘŮ SOBĚPODOBNOST SOBĚPŘÍBUZNOST ZVĚTŠÍ-LI SE LIBOVOLNÁ ČÁST FRAKTÁLNÍHO TĚLESA, TAK TENTO VÝŘEZ SE BUDE PODOBAT PŮVODNÍMU TĚLESU. MATEMATICKY LZE TAKTO POSTUPOVAT AŽ DO NEKONEČNA, V REÁLNÉM SVĚTĚ SE VŽDY NARAZÍ NA OMEZUJÍCÍ PODMÍNKY. NAPŘ. HUSTÉ KOŘENOVÍ KEŘŮ V PŘÍPADĚ KOŘENOVÍ SE JEDNÁ O SOBĚPŘÍBUZNÝ FRAKTÁL.

SOBĚPODOBNOST SOBĚPŘÍBUZNOST JSOU VĚTŠINOU JEN ČISTÉ MATEMATICKÉ STRUKTURY, SE KTERÝMI SE LZE SETKAT PŘI MATEMATICKÝCH KONSTRUKCÍCH. JEJICH CHARAKTERISTICKÝM RYSEM JE, ŽE SE V NICH OPAKUJE PŮVODNÍ ORIGINÁLNÍ MOTIV MATEŘSKÉHO TĚLESA. KTERÝKOLIV VÝSEK JE PŘESNOU KOPIÍ PŮVODNÍHO TĚLESA. SOBĚPŘÍBUZNOST SETKÁVÁME SE S NIMI KAŽDÝ DEN – MRAKY, LES, VODNÍ HLADINA…VLASTNÍ KONSTRUKCE SE DĚJE POMOCÍ TZV. AFINNÍCH TRANSFORMACÍ. OPAKOVANÝM APLIKOVÁNÍM AFINNÍ TRANSFORMACE NEBO JEJICH SKUPINY SE DOSÁHNE TOHO, ŽE SE Z VLASTNÍHO TĚLESA ZAČNE VYNOŘOVAT FRAKTÁLNÍ STRUKTURA.

PRINCIP AFINNÍCH TRANSFORMACÍ

POUŽITÍ FRAKTÁLNÍ GEOMETRIE KOMPRESE OBRÁZKŮ POČÍTAČOVÉ VIDĚNÍ ARTWARE STUDIUM DYNAMICKÝCH SYSTÉMŮ ŠIFROVÁNÍ MODELOVÁNÍ RŮZNÝCH CHEMICKÝCH A FYZIKÁLNÍCH PROCESŮ PREDIKCE ATD. http://fractals.hauner.cz/index

End of Lecture Good Night.