Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Ing. Stanislava Správková
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Prevence rizikových forem chování a MŠMT
Středisko integrace menšin Opava Husova
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
EVVO v Královéhradeckém kraji. Situace na KÚ KHK a strategické dokumenty pracovníci EVVO – 1 úvazek na odboru životního prostředí, spolupráce s odborem.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Prevence rizikového chování a informace k dotačnímu titulu v MSK Ing. Jan Broda, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK.
Místní akční skupina Rakovnicko
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zpracovala: Andrea Matějková Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Obsah prezentace Harmonogram chystaných aktivit 2016/2017
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
RESORT ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A ZAMĚSTNANOSTI
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Konference primární prevence PK
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Prevence rizikového chování u dětí a mládeže v MSK
Transkript prezentace:

Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji Mgr. Andrea Matějková, Odbor školství, mládeže a sportu, KÚ MSK Krajská koordinátorka prevence RCH, tel.:595 622 337

Prevence rizikového chování a Krajský úřad – Moravskoslezského kraje zabezpečuje především - krajský školský koordinátor prevence RCH, při odboru školství, mládeže a sportu, dále: krajský protidrogový koordinátor, manažer prevence kriminality, koordinátor pro národnostní menšiny při odboru sociálních věcí Hlavní proudy aktivit: Příprava návrhu rozpočtu Vydávání a naplňování strategických dokumentů Vyhlašování dotačních řízení Monitoring výskytu PRCH ve školách i v populaci od roku 2001 – argumentace pro vedení kraje Velmi úzká spolupráce se všemi subjekty ve vertikální rovině, hlavně s metodiky prevence v PPP Příprava webových stránek pro školy a veřejnost Činnost v tématických pracovních skupinách - prevence kriminality a pro protidrogovou politiku Spolupráce s řediteli škol Zapojování se do evropských projektů – Vytváření pozitivního prostředí ve školách A mnohé další

Neschváleno – návrh rozpočtu Rozpočet 2012, 2013 částka 2012 2013 Neschváleno – návrh rozpočtu dotace z rozpočtu MSK 1 560 000 Kč 0 Kč dotace MŠMT do kraje 507 866 Kč ? Kč Konference PRCH 100 000 Kč Podpora školních psychologů cca. 3,5 mil. Kč cca. 5,150 mil. Kč *

Konkrétní výstupy: Strategické dokumenty Vyhodnocení Strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže v Moravskoslezském kraji na období 2009-2012 včetně akčních plánů      Příprava nové strategie prevence rizikových projevů chování na období 2013-2018 Dlouhodobý záměr vzdělávání v Moravskoslezském kraji Program rozvoje Moravskoslezského kraje – oblast školství

Strategie prevence rizikových projevů chování na období 2013-2018 v přípravné fázi podstatná SWOT analýza Silné stránky prevence v MSK existence strategií (strategie protidrogové politiky kraje, strategie prevence PRCH, strategie prevence kriminality) široká nabídka odborného vzdělávání fungující vertikální síť ( MŠMT-KŠKP-MP PPP-ŠMP) široká síť neziskových organizací existence poradenských pracovišť ve školách snižující se fluktuace ŠMP existence funkčních míst na KÚ MSK průběžný monitoring rizikového chování dlouhodobá a rozšiřující se nabídka Adaptačních pobytů

2) Slabé stránky prevence v MSK absence supervize preventivních týmů a preventivních programů neexistující úlevy z přímé vyučovací povinnosti pro ŠMP nedostatečná mezirezortní komunikace a spolupráce vysoká administrativa slabá systémová podpora ŠMP formální přístup ČŠI k problematice primární prevence nedostatečná práce TÚ v prevenci podceňování problematiky šikany některými pedagogy slabá podpora odborného vzdělávání MP PPP

Příležitosti prevence v MSK SVI komunitní plánování sociálních služeb větší participace SVP v prevenci, rozvoj sítě SVP v MSK existence škol „dobré praxe“ financování prevence z dotací mediální obraz

4) Hrozby prevence v MSK slučování škol a tříd zvýšený výskyt agresivního chování riziko profesního vyhoření ŠMP nespolupracující rodiny negativní vliv médii úbytek preventivních aktivit Policie ČR a M Policie nízká úroveň některých externích realizátoru komercializace prevence snižující se finanční prostředky ve školství omezování finanční podpory a tím i činnosti neziskových organizací

Evropská unie 2009 Moravskoslezský kraj získal necelých 12 mil. Kč. Na podporu preventivních aktivit – „Vytváření pozitivního klimatu ve školách“ pro školy Moravskoslezkého a Olomouckého kraje. Projekt finišuje Nový výzva MŠMT - kraje nejsou oprávněnými žadateli

Monitoring výskytu RPCH ve školách

Počet dětí – demografický údaj Počet dětí na zš Počet dětí na sš 2010/2011 97 733 60 962 2011/2012 97 149 57 321

Snížené stupně z chování

Neomluvené hodiny

METODICKÉ DOPORUČENÍ http://www.msmt.cz/socialni-programy/metodicke-pokyny http://www.msmt.cz/file/20273

NOVINKA http://www.adiktologie.cz/cz/articles/17/Monografie Zajímavé www.prevence-info.cz http://www.odrogach.cz/ http://www.prevence-praha.cz/

Děkuji za pozornost a přeji užitečný den Andrea Matějková