1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Cenová konvergence a Balassa-Samuelson efekt
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
TEORIE ROZHODOVÁNÍ A TEORIE HER
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Energetický management budov
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
STRANA 1 Změny cen zemního plynu v ČR od 1. října 2008 Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.

Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Startegie a perspektivy trhu s biopalivy v ČR Česká zemědělská universita, Praha, listopad Česká asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Korupce a veřejné zakázky
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_09 Název materiáluObchodování.
Současný stav a očekávaný vývoj cen energetických komodit 26. května 2016 – Most Hornická společnost 2016 Ing. Jiří Gavor, CSc. Ředitel ENA a ANDE.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Transkript prezentace:

1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008

2 Obsah: 1.Zvýšení cen plynu od Vývoj importních cen plynu 3.Faktory determinující vývoj importních cen 4.Rostoucí provázanost cen všech energetických komodit. 5.Vývoj konečných cen plynu. 6.Změna konkurenceschopnosti plynu z pohledu konečného spotřebitele z řad domácností a průmyslu.

STRANA 3 Změny cen zemního plynu S platností od 1. října 2008 konečné ceny pro domácnosti průměrně vzrostou o 10,4%. SČP 10,1 % ZČP 10 % STP 10,1 % VČP 10,3 % JMP 10,2 % SMP 11,7 %

STRANA 4 Změna průměrné ceny ZP v jednotlivých zákaznických kategoriích (v procentech) DOMMOSO JMP10,210,611,2 SMP11,712,412,8 VČP10,310,811,4 STP10,110,611,1 ZČP10,010,811,3 SČP10,110,911,5

5 2.Vývoj importních cen zemního plynu

6 2.Faktory utvářející ceny plynu - ceny ropy a následně ropných produktů (LTO a TTO) - ceny černého uhlí - kurs k USD a k EUR - v západoevropských státech i další veličiny jako elektřina

7 Porovnání struktury cenových vzorců pro stanovení ceny ZP

8 Vývoj cen ropy, olejů a uhlí

9 Vývoj směnného kurzu CZK

10 3.Rostoucí provázanost světových cen energetických komodit Dřívější pravdy, které dnes již tak zcela neplatí: - Ropa a ropné produkty jsou energetické komodity s nejvýraznějšími a nejčastějšími cenovými fluktuacemi - Světové ceny uhlí se mění podstatně pozvolněji a s menšími výkyvy, než je tomu u ropy - Ceny uranu a jaderného paliva jsou cenově nejstabilnější energetickou komoditou

11 Současná situace: - Černé uhlí se obchoduje ve stále větších objemech na komoditních burzách, stále více se používají termínované obchody a opce. Charakter obchodování a následně i cenová fluktuace se přiblížila ropě. V posledním roce cenové výkyvy u černého uhlí byly ještě výraznější než u ropy.

12 Porovnání cen ropy a černého uhlí

13 Dřívější pravdy, které stále platí: Pro ČR a další středoevropské země působí stabilizačně i vývoj kurzu k USD. Obecně platí, že rostoucí ceny ropy sráží kurs USD. CZK navíc posiluje i k EUR.

14

15 Rostoucí provázanost cen energií CO 2 ZEMNÍ PLYN ROPA UHLÍ ELEKTŘINA

16 Závěr: Ceny všech energií a nově i povolenek CO 2 na mezinárodních trzích jsou stále více provázány. Sílí i provázanost národních a mezinárodních trhů. To platí i pro dlouhodobé kontrakty prostřednictvím cenových indexací na další konkurenční energie. Neexistuje situace, kdy by se výrazně zvýšila cena pouze jedné energetické komodity bez dopadu na ostatní. Tyto dopady lze pouze tlumit vhodnými kontrakty a finančními nástroji.

17 Konečné ceny plynu – mezinárodní srovnání - Ceny plynu pro domácnosti a pro malé průmyslové odběratele v ČR bez daní jsou zatím stále cca 20-30% pod průměrem EU 15. Celkové daňové zatížení je ve vyspělých státech EU vyšší než u nás. V ČR je spotřební daň v případě individuálního vytápění plynem nulová. - Pro největší průmyslový velkoodběr se rozdíly mezi ČR a vyspělými západoevropskými zeměmi stírají. Někteří největší čeští odběratelé plynu s rovnoměrným charakterem odběru již nyní platí v některých obdobích vyšší ceny než jejich němečtí konkurenti. - V dalším období je tedy přirozené očekávat pokračování dlouhodobého trendu: rychlejší nárůst cen plynu u malých odběratelů než v případě velkoodběru.

18 Konečné ceny plynu – mezinárodní srovnání

19 Konečné ceny plynu – mezinárodní srovnání

20 Konečné ceny plynu – mezinárodní srovnání

21 Konkurenceschopnost plynu – domácnosti a maloodběr Pozitivní signály pro plyn: - V posledních třech letech 2006 až 2008 rostly v procentuálním vyjádření ceny tříděného uhlí rychleji než ceny plynu pro maloodběratele. - Od r.2008 přibyly další negativní vlivy ve formě ekologických spotřebních daní, které postihly uhlí a nikoliv plyn pro individuální vytápění. - Nicméně přesto je hnědé uhlí nejlevnější energií pro vytápění. - V dalším období ale přibudou další legislativní omezení, minimálně ve formě zvyšujících se nároků na kvalitu paliv.

22 Konkurenceschopnost plynu – domácnosti a maloodběr

23 Konkurenceschopnost plynu – velkoodběr - V kategorii velkoodběr nedošlo v dlouhodobějším horizontu k výrazné změně cenových relací uhlí/plyn. - Z hlediska samotných cen paliva si energetické hnědé uhlí pro průmyslový velkoodběr zatím udrželo dobrou konkurenceschopnost vůči zemnímu plynu. - Největším problém pro teplárny a elektrárny je v současnosti dlouhodobá disponibilita paliva. - Velký zájem investorů o nové projekty na plyn.

24 Konkurenceschopnost plynu – velkoodběr