Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Egypt Pyramidy.
Advertisements

Paříž Prezentace 5.B.
Dějiny KULTURY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Maják na ostrově Faru.
Egyptské pyramidy.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Sedm divů světa Andrea.
EGYPT KLÁRA KOŘÍNKOVÁ 2010.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Starověký Egypt Náboženství
Egyptské pyramidy.
Dějepis Lukáš Chalupa, 6.A
Trocha památek starého Egypta
III/2 XV A
Starověký Egypt.
EGYPT.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Egypt.
Egyptské pyramidy.
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO.
Archeologické výzkumy
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
Egyptské pyramidy.
Poloha: 25°– 36° v. d.; 22° – 32° s. š. Nejstarší pyramida Džoserova pochází z doby asi př.n.l., která je vysoká 60m a stoupá v šesti stupních.
Sedm divů světa Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
Egypt a Egyptské pyramidy.
PAMÁTKY PRAHA.
Egyptské pyramidy.
Egyptská říše Dějiny Egypta.
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy Co to vlastně je….
Karolína Moravcová 7. Třída
Egyptské pyramidy.
7 divů světa Eva Kaniová I.A.
Egyptské pyramidy.
7 starověkých divů světa
Sedm divů světa Anděla Delišová 6.B.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Sedm divů světa.
Pyramidy.
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17-13_ Egypt, architektura Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
Stará, Střední a Nová říše
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Marika Jiráková Třída: 6.b.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověký Egypt Architektura.
DĚJINY KULTURY - STAROVĚK
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Dějepis a občanská výchova Milan Šimek
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
STAROVĚKÝ EGYPT Stará říše.
Terakotová Armáda Vojtěch Razgyel Zdroj:
Dějepis 6. ročník Marek Kryška
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy

Egypt

Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy jsou prvním a do dneška jediným dochovaným divem starověkého světa. Ačkoliv se v Egyptě vyskytuje několik desítek pyramid, za první div světa jsou považovány pouze pyramidy, nacházející se na pyramidovém poli v Gíze nedaleko hlavního města Káhiry. Na tomto poli se nachází tři velké pyramidy, které postavili tři faraoni ze 4. dynastie, která v Egyptě vládla přibližně v letech 2639/2589–2504/2454 př. n. l., tedy v období, které spadá do Staré říše dějin starověkého Egypta. V tomto období země vzkvétala a vládcové si mohli dovolit postavit velkolepé pohřební dílo.

Chuvu Chufu, známý rovněž rovněž pod řeckou formou svého jména Cheops, byl starověkýegyptský faraon. Jeho celé egyptské jméno znělo Chnemchufui. Vládl v období staré říše, přibližně v letech 2604/2554–2581/2531 př. n. l. Byl synem zakladatele 4. dynastie Snofrua a královny Heteptheres. Chufu svou vládu zahájil tím, že nechal upravit celý severní výběžek gízské plošiny, na které později zahájil stavbu Velké pyramidy. Ačkoli nechal postavit Velkou pyramidu, která je jediným ze Sedmi divů světa, jenž odolal zubu času, je o jeho vládě známo velmi málo.

Chufuova pyramida Chufuova pyramida nebo také Cheopsova pyramida je největší pyramidou v Egyptě a je tak stojícím důkazem despotismu vládce Chufua (řec.Cheopse). Jde o vůbec nejznámější egyptskou stavbu. Z hieroglyfických nápisů lze její název přeložit jako „Chufu je na obzoru“, případně jako „Chufův obzor“.

Rachef Rachef, též Chefren nebo Chafre, byl egyptským faraonem 4. dynastie. Vládl přibližně v letech 2572/2522–2546/2496. Rachef byl synem Chufua, stavitele Velké pyramidy v Gíze, a královny Henutsen. Měl několik bratrů, nejznámějším z nich bylRadžwedef. Rachef měl několik manželek, k nejznámějším patří Chamerernebti., Hetepheres 2. a Meseranch 3. Jeho nejznámějším potomkem jeMykerinos, který se později stal faraonem a nechal si postavit nejmenší pyramidu v Gíze.

Rachefova pyramida Rachefova pyramida u Gíza je jen o málo menší než největší pyramida v Egyptě postavená pro krále Chufua (Cheopse), ale z dnešního pohledu se jeví vyšší. Tento dojem vyvolává umístění na výše položeném místě a také do jisté míry strmější sklon stěn. Díky tomu si ji mnoho obdivovatelů plete s pyramidou Chufuovou. Tuto hrobku si vybudoval král Rachef(Chafre, řec. Chefrén). Základna měří 215,25 metru a má výšku 143,7 metru a dnes jí chybí vrcholek, neboli pyramidion. Postavena je o něco méně propracovaněji, než pyramida Chufuova, spáry mezi bloky jsou často široké. Obložení pyramidy se dochovalo pouze pod vrcholem. Porřební komora se zde nachází pod povrchem, vytesaná do skalního podloží, přístupová cesta k ní je mnohem jednodušší, než u pyramidy Chufuovy. Co ale nechybí ani u této pyramidy je komplex staveb, které ji obklopují. Jedna zvláštnost však u této pyramidy existuje. Je jíVelká Sfinga, obrovitá socha ležícího lva s hlavou panovníka.

Rachefova pyramida

Menkaure Menkaure, též Mykerinos nebo Mencherés, byl egyptským faraonem 4. dynastie. Vládl přibližně v letech 2539/2489–2511/2461 př. n. l. Byl synem krále Rachefa. Do paměti lidí vešel jako dobrotivý, laskavý a spravedlný vládce. Nechal znovu otevřít jeho předchůdci zavřené chrámy. Velmi dobrosrdečně se choval k zbídačenému lidu. Byl to jeden z nejspravedlivějších vládců, kteří kdy v Egyptě vládli.

Menkauerova pyramida Menkaureova pyramida je nejmenšípyramida, která se nachází v Gíze u Káhiry(Egypt). Její jméno v překladu znamená Božský je Menkaure. V době jejího vzniku už byla egyptská říše pravděpodobně oslabena, ale není známo, kvůli čemu se tak stalo.

Pyramidy v moderní architektuře Koncem 20. století se v architektuře opět objevily pyramidy, architekti se pyramidou snaží ozvláštnit významné stavby ve velkoměstech. Na tyto moderní pyramidy se zpravidla využívá sklo. Pyramida pak působí lehce a nadčasově.Příkladem takovéto pyramidy je pařížská pyramida umístěná vedle muzea Louvre. Pyramida v Louvre měří 2060 centimetrů a je vstupem do muzea. Navrhl ji americký architekt I.M.Pei, tato stavba byla dokončena v roce 1989.Další známé moderní pyramidy jsou zpravidla ve Spojených státech, kde existuje vyšší poptávka po netradiční architektuře. Velmi známou stavbou tohoto typu je Hotel Luxor v Las Vegas, tento luxusní hotel je velmi dobře zasazen do okolí a díky okolní floře působí přirozeně a tak jak drtivá většina lidí od pyramidy očekává.

Pyramida v Louvru Hotel Luxor .

Konec