CHOV I. VÝŽIVA ZVÍŘAT cvičení 1.. celkem 5 cvičení zápočet je formou testu, bude se týkat pouze výživy zvířat (místnost A 22) doporučená literatura: Jílek,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekologické indikátory
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Zařízení pro měření optimálního průběhu kompostovacího procesu
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
ZPRACOVÁNÍ ROPY A JEJÍ PRODUKTY
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Katedra pedologie a ochrany půd
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
Úpravy krmiv.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o chemických výpočtech Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák přečte chemické.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Chemické složení organismů
Výživa prasat Cvičení.
„EU peníze středním školám“
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Základní pojmy ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Biodegradovatelné polymery
Stravitelnost organické hmoty a metody jejího stanovení
Praktická analytická chemie
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Sacharidy ve výživě ryb
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: Téma: Chov Zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Zdroje organických sloučenin
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
Jakost potravin.
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Koření.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Semenářství Semenářská terminologie. Odrůda – soubor jedinců stejného druhu vyznačující se určitými vlastnostmi, které se při reprodukci zachovávají Rozmnožovací.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Senzorická analýza Katedra kvality zemědělských produktů Ing. Lenka Zárubová.
Organická hmota v půdě Rozdělení půdní organické hmoty (podle stupně přeměny) Humusotvorný materiál Meziprodukty rozkladu a syntézy (nespecifické látky)
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Posklizňová úprava zrna
Škrob a výrobky ze škrobu
TUKY Autor: Eva Hrušková.
(podle stupně přeměny)
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Hodnocení jakosti mouky:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
Definice - Pojmy Důležité pro porozumění právních předpisů v krmivářství. Důležité pro vzájemnou komunikaci. Definice jsou uvedeny v právních předpisech.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
Vejce Vejce – pouze slepičí
Škrob a výrobky ze škrobu
Transkript prezentace:

CHOV I. VÝŽIVA ZVÍŘAT cvičení 1.

celkem 5 cvičení zápočet je formou testu, bude se týkat pouze výživy zvířat (místnost A 22) doporučená literatura: Jílek, F.: Biologické základy chovu hospodářských zvířat (2000) Tyleček, J.: Výživa a krmení hospodářských zvířat (1992) Kacerovský, O.: Výživa a krmení hospodářských zvířat I. (1989) Čermák, B.: Výživa a krmení hospodářských zvířat II. (1989) Kováč, M.: Výživa a krmenie hospodárských zvierat (1989) Kacerovský, O.: Zkoušení a posuzování krmiv (1990) Mudřík, Z., Kodeš, A., Hučko, B.: Krmivářské poradenství (2002)

1. Zkrácené rozbory krmiv, analytika krmiv 2. Rozdělení krmiv, ukázky a poznávání běžných krmiv 3. K rmná aditiva, doplňky biofaktorů, minerální doplňky a premixy krmiv h odnocení krmiv, stravitelnost, biologická hodnota bílkovin, využitelnost energie, jednotky produkční hodnoty krmiv 4. Krmné směsi, normy, ukázka výpočtu krmné dávky 5. Zápočet Témata cvičení:

soubor fyziologických a biotechnologických pochodů spojených s přijímáním, trávením, vstřebáváním a intermediálním metabolismem pro udržení životních funkcí (záchova) a pro produkci vědní disciplína, která se zabývá studiem procesů spojených s příjmem, trávením, vstřebáváním, metabolismem, a využitím živin (záchova a produkce) v živém organismu Živina - chemicky definovatelná látka Krmivo – substrát (látka) rostlinného, živočišného, minerálního či syntetického původu, který obsahuje živiny v přijatelné, stravitelné a využitelné formě Výživa zvířat:

Pro zajištění optimální potřeby živin je nutné znát živinové složení krmiv a jejich kvalitu Údaje o složení krmiv je možné získat z : - databází krmiv - katalogu krmiv - laboratorním rozborem Rozbory krmiv

!! Je nutné získat reprezentativní vzorek o správném objemu a kvalitě !! Dělení vzorků (hmotnost nebo objem jsou stanoveny normou): 1) Dílčí vzorek (podle množství krmiva se stanoví kolik vzorků a odkud se budou brát 2) Hrubý vzorek (při menším množství vzorkovaného krmiva je možné ho vynechat 3) Konečný vzorek (je dostatečně promíchaný – reprezentativní, hmotností či objemem odpovídá požadavkům pro laboratorní zpracování 4) Laboratorní vzorek (svým množstvím odpovídá potřebám laboratorních analýz) Odběr vzorků

5) Rezervní vzorek – část konečného vzorku určená pro novou nebo další zkoušku 6) Kontrolní vzorek – pro kontrolu přesnosti práce laboratoře

u krmiv s vysokým obsahem vody (pivovarské kvasnice) - vysoušení - mražení - lyofilizace (hluboké zmražení až na -80°C a následné odpařování ve vakuu - mletí (částice menší než 1 mm) - odtučnění – u krmiv s vysokým obsahem tuku (lněné semínko) - skladování krmiva – u nezmražených vzorků v uzavřených nádobách, v suchu, do 25°C, popř. chladnu a temnu Úprava a uchovávání vzorků před analýzou

Makroskopické hodnocení krmiva - hodnocení na základě smyslů - porovnává se krmivo se standardem kvalitního krmiva - hodnotí se barva, vůně pach, konzistence, struktura, vlhkost a výskyt nečistot - možno také zjistit poškození plísněmi nebo skladištními škůdci - rychlé avšak subjektivní, nutno získat zkušenosti a doplnit alespoň chemickou analýzou

Mikrobiologické hodnocení krmiva - zjištění přítomnosti a množství: - jedná se hlavně o konzervovaná vlhká objemná krmiva a semena rostlin a) pozitivně působících mikroorganismů b) patogenních mikroorganismů

Toxikologický rozbor krmiva - provádí se v případě podezření na přítomnost látek zdraví škodlivých (toxinů) - tyto látky jsou především produktem plísní, jejich zvýšený obsah lze očekávat v krmivech zapařených a uskladněných ve vlhkém prostředí za přístupu vzduchu

Chemický rozbor krmiva - nejobjektivnější způsob získání informací o živinách v krmivu Typy chemických rozborů a) kompletní rozbor - výhodou je získání velkého množství informací o krmivu - nevýhodou je vysoká cena a náročnost na laboratorní vybavení b) zkrácený rozbor - provádí se pouze základní stanovení - nižší cena - menší množství informací

Výsledky analýz se uvádějí: ve 100% sušině Přepočtové faktory sušiny: výsledek v původní hmotě = S / 100 výsledek ve 100% sušině = 100 / S (S – sušina vzorku) v původní hmotě

Stanovení sušiny Sušina – všechny živiny, kromě vody, které krmivo obsahuje Čím více sušiny krmivo obsahuje, tím delší je jeho skladovatelnost (čerstvé pivovarské kvasnice x sušené pivovarské kvasnice) Vlastní stanovení sušiny – vysoušením při 105°C Pokud má krmivo více jak 15 % vody, je nutné ho nejdříve předsušit při 60°C

Stanovení popelovin a nerozpustného písku Popeloviny – zůstatek minerálních látek po spálení původního vzorku Provádí se spalováním v muflových pecích při 550° C Nerozpustný písek – zbytek popelovin nerozpustných v 10% HCl

Stanovení N podle Kjeldahla (destilační metoda podle Kjeldahla) Základní operace: - mineralizace biologického materiálu - destilace – oddělení amoniaku od mineralizátu - stanovení amoniaku Výsledky - obsah dusíku -obsah dusíkatých látek (NL nebo N x 6,25) (faktor 6,25 vychází z toho, že bílkoviny v průměru obsahují 16 % N)

Princip stanovení N podle Kjeldahla Spalovací tuba – obsahuje vzorek zvážený na 4 desetinná místa, 96% H 2 SO 4, katalyzátor (Cu, Ti, Hg, Se, …), H 2 O 2 Spalovací hnízdo (spalování při teplotě 420°C – 440°C) Mineralizace vzorku

Princip stanovení N podle Kjeldahla zmineralizovaný vzorek 40% NaOH vodní pára chladič vodní pára + NH 3 nádoba s jímacím roztokem (H 3 BO 3 + barevné indikátory) byreta s kyselinou o známé koncentraci (0,1M) voda + NH 3 Destilace a stanovení amoniaku

Stanovení vlákniny Většinou se používá metoda stanovení podle Henneberga-Stohmana Princip spočívá ve dvoustupňové hydrolýze za přesně stanovených podmínek

Postup stanovení: 1) Navážení vzorku (přesnost na 0,0001 g) 2) Hydrolýza pomocí 5% roztoku H 2 SO 4 3) Promytí vzorku destilovanou vodou 4) Hydrolýza pomocí 5% roztoku KOH 5) Promytí vzorku destilovanou vodou 6) Usušení hydrolyzátu při 105°C a zvážení 7) Spálení usušeného hydrolyzátu při 550°C a jeho zvážení

Stanovení hrubého tuku Stanovení tuku v krmivech je vysoce významné z hlediska vysoké energetické hodnoty Základní metodou stanovení tuku je extrakce podle Soxhleta K extrakci se používají různá organická rozpouštědla nejčastěji petrolether

Postup stanovení hrubého tuku 2) Navážení vzorku do extrakční patrony s přesností na 0,0001 g 3) Vlastní extrakce na Soxhletově nebo Twisselmannově extraktoru 4) Vysušení baněk s vyextrahovaným tukem 5) Zvážení vysušených baněk s vyextrahovaným tukem s přesností na 0,0001 g 1) Zvážení vysušených baněk s přesností na 0,0001 g

Stanovení brutto energie Provádí se spalováním vzorku v kyslíkové atmosféře v adiabatickém kalorimetru Hodnota BE se zjistí pomocí teplotního rozdílu chladící vody před a po spálení vzorku

Děkuji za pozornost