Doc. Ing. Vomáčková Helena, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DAŇOVÁ EVIDENCE (DE) ZÁKLADNÍ POJMY
Advertisements

Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Základní nástroje a metody vedení účetnictví pro podnikatele
Bilance a bilanční princip
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Základy účetnictví změny rozvahových položek
METODICKÉ PRVKY ÚČETNICTVÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
DOKUMENTACE V ÚČETNICTVÍ
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Účetnictví.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Základy účetnictví 4. přednáška.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Úvod do účetnictví.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
Rozvaha, rozpad rozvahy do účtů, účtová osnova, účtový rozvrh „12“
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Základy účetnictví 3. přednáška.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
ROZVAHOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070111
Právní úprava účetnictví, dokumentace „5“
Základy účetnictví 1. přednáška.
UC_A1_Základy účetnictví
Jednoduché účetnictví
Finanční výkazy obchodních společností
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Úvod k účetnictví ÚSC.
Bilanční právo Michal Radvan
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
FINANČNÍ ÚČETNICTVÍ I Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová. Úkolem účetnictví je: sledovat stav a pohyb majetku a zdrojů majetku (tj. odpovídat na otázku: Jaký majetek má účetní.
Inventarizace majetku a závazků
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Účet, druhy účtů, účtová osnova, účtový rozvrh
Základní elementy finančního účetnictví
Daňová evidence Bilanční právo
ÚČETNICTVÍ V NNO Hana Jurajdová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Princip účtování.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Doc. Ing. Vomáčková Helena, CSc. Základy účetnictví KOVANICOVÁ, H. Abeceda účetnictví pro každého. Polygon 2007 KOVANICOVÁ, H. Poklady skryté v účetnictví, Díl I. Polygon 2007

ÚČETNICTVÍ A JEHO CÍL: Systematické zaznamenávání hospodářských skutečností, uskutečňovaných dle jasných pravidel specifickými pracovními postupy s cílem podat věrný a poctivý obraz o ekonomickém subjektu.

KDO: ÚČETNÍ JEDNOTKA Je podle zákona o účetnictví v ČR každá právnická i fyzická osoba, která prokazuje pro daňové účely své výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů (= výrobní podnik, podnik služeb, příspěvková organizace, družstvo, nadace, zájmové sdružení,…).

CO: PŘEDMĚT ÚČETNICTVÍ = stav a pohyb majetku, vlastního kapitálu a závazků, rozdíl majetku a závazků (tj. čistý obchodní majetek), náklady a výnosy, resp. výdaje a příjmy a hospodářský výsledek, a to na základě zachycení jednotlivých hospodářských operací (účetních případů) odehrávajících se během účetního období v účetní jednotce.

CO: Klasifikace aktiv Aktiva = vložené prostředky kontrolované podnikem, které jsou výsledkem minulých událostí u nichž se očekává, že přinesou podniku budoucí ekonomický prospěch Stálá aktiva dlouhodobá ( fixní, neoběžná, dlouhodobá aktiva) Dlouhodobý nehmotný majetek (DNM) Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) Dlouhodobý finanční majetek (DFM) Oběžná aktiva krátkodobá ( oběžný majetek) Zásoby (suroviny, materiál, pomocné látky, zboží, nedokončená výroba, PVV, výrobky,služby, zvířata) Pohledávky (z obchodního styku za odběratelem, ostatní) Finanční majetek krátkodobé povahy Peněžní prostředky (bankovní účty, peníze v pokladně) Přechodná aktiva

CO: Klasifikace pasiv Vlastní zdroje Základní kapitál Účelové fondy tvořené ze zisku (rezervní fond, nedělitelný fond, sociální fond apod.) Zisk Cizí zdroje Závazky podniku (krátkodobé úvěry, dlouhodobé úvěry, dodavatelé , zaměstnanci, státní rozpočet ) Rezervy Přechodná pasiva

Rozvaha AKTIVA = PASIVA Dlouhodobá aktiva 1. Hmotný majetek 2. Nehmotný majetek 3. Finanční majetek Oběžná aktiva 1. Zásoby 2. Pohledávky 3. Finanční majetek krátkodobé povahy 4.Peněžní prostředky Přechodná aktiva Vlastní kapitál 1.Základní kapitál 2.Rezervní účelové fondy 3.Nerozdělený zisk m.l. 4.Zisk, ztráta b.o. Závazky -splatné do 1 roku - splatné nad 1 rok Rezervy Přechodná pasiva

JAK: ÚČETNICTVÍ FINANČNÍ (přednostně uspokojuje požadavky plynoucí z finančního řízení podniků a potřeb externích uživatelů; znaky: jednotnost výkladu, srovnatelnost informací, objektivita, orientace na dlouhou dobu, výstupu určené i externím uživatelům, podřízenost reglementaci, existence vztahu k daňovému účetnictví) DAŇOVÉ (součást finančního účetnictví, která je využívaná pro určení základu důchodové daně a její výše – posléze je do účetnictví zahrnuta jako náklad) MANAŽERSKÉ (ta část vnitropodnikového účetnictví (VPÚ), jejíž prvky napomáhají manažerskému rozhodování; znaky: uspořádání v kompetenci ÚJ, oceňování vázáno na VP normy, výstupy jen pro vnitřní potřebu, zaměření na krátké i dlouhé období, vedle peněžních jednotek i MJ, vazby na finanční účetnictví)

JAK: Právní úprava účetnictví Zákon č. 563/91 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/02 Sb., kterou se provádí některá ustanovené zákona č. 563/1991 Sb. pro ÚJ, které jsou podnikateli České účetní standardy pro podnikatele, Finanční zpravodaj č. 37/2003 Související předpisy ( 513/91Sb., obchodní zákoník, 40/64 Sb., občanský zákoník, správní řád, 586/91 Sb., zákon o daních z příjmů, 235/04 Sb., zákon o o DPH, 254/00 Sb., zákon o auditorech, apod.) IAS / IFRS

PROČ: FUNKCE ÚČETNICTVÍ INFORMAČNÍ EVIDENČNÍ DŮKAZNÍ ZÁKLAD PRO VYMĚŘENÍ DAŇOVÝCH POVINNOSTÍ PODKLAD PRO ROZHODOVÁNÍ PODKLAD PRO HODNOCENÍ ČINNOSTI MANAŽERŮ

Rozsah vedení účetnictví - § 9 Od 1.1.2004 podvojné účetnictví - v plném rozsahu mohou vést všechny účetní jednotky (dobrovolně), musí vést ty jednotky, které mají povinný audit UZ ( a.s., s.r.o., FO, apod.) podvojné účetnictví - ve zjednodušeném rozsahu - občanská sdružení, církve, církevní instituce, o.p.s., honební společnosti, nadační fondy, společenství vlastníků jednotek - bytová družstva, územní samosprávné celky,dobrovolné svazky obcí, příspěvkové organizace, ostatní účetní jednotky.

Základní pojmy účetnictví Účetní doklady Účetní zápisy Účetní knihy (Deník, Hlavní kniha, Kniha analytických účtů, Kniha podrozvahových účtů) Účet, aktivní, pasivní, MD, Dal, PS, KS, obrat Směrná účtová osnova, účtový rozvrh Účetní závěrka, výkazy: rozvaha, výsledovka, cash flow, výkaz změn vlastního kapitálu, příloha,

Účetní záznamy - § 4 Účetní záznam jsou data, která jsou nositeli informací týkajících se předmětu účetnictví nebo jeho vedení. (např. podklady k vystavení účetních dokladů, samotné ÚD, účetní knihy a účetní zápisy v nich obsažené, inventurní zápisy a jiná dokumentace, účetní závěrka a výroční zpráva. Má různou formu a podobu: a) písemnou formu - je pro fyzickou osobu čitelná (rukopis, psací stroj, tisk, zařízení VT) b) technickou formu není písemnou formou, ale umožňuje převod do formy, v níž je pro fyzickou osobu záznam čitelný (elektronický, optický nebo jiný technický způsob zápisu)

Účetní doklady - § 6, 11 Účetní doklad je účetní záznam vystavený účetní jednotkou, jehož obsahem je skutečnost, která je předmětem účetnictví a musí obsahovat: 1. Označení účetního dokladu 2. Obsah účetního případu a informace o jeho účastnících 3. Peněžní částku, informaci o ceně za měrnou jednotku a vyjádření množství 4. Okamžik vyhotovení 5. Okamžik uskutečnění 6. Podpisový záznam osoby odpovědné za účetní případ a za jeho zaúčtování

Účetní knihy - § 13 Účetní knihy slouží k zachycování účetních případů, k jejich sumarizaci a k vyhodnocování zachycených skutečností, jak pro vnitropodnikové potřeby, tak i pro sestavení účetní závěrky Deník - zápisy jsou uspořádány z časového hlediska, prokazuje zaúčtování všech účetních případů – zásada úplnosti účetnictví (pokladní deník, deník přijatých faktur, deník vydaných faktur apod.) Hlavní kniha – obsahuje všechny zápisy z deníku uspořádané z věcného hlediska. Členění HK je na jednotlivé třídy, účtové skupiny, syntetické a analytické účty dle účtového rozvrhu. Obsahuje zápisy dle jednotlivých měsíců účetního období, dle pořadových čísel ÚD. Musí mít měsíční součty obratů, stav účtu ke dni otevření a ke dni uzavření účetních knih.

účetní zásady Zásada věrného zobrazení skutečnosti – „true and fair view“ Zásada účetní/hospodářské jednotky Předpoklad nepřetržitého trvání podniku Periodicita Zásada objektivity úč. informací Zásada historických nákladů Zásada stálé kupní síly peněžní jednotky Zásada vymezení okamžiku realizace Srovnatelnost (konzistence) mezi účetními obdobími Zásada opatrnosti Spolehlivost, správnost, úplnost, průkaznost, trvalost záznamů, včasnost Srozumitelnost (přehlednost) Významnost Průkaznost účetního záznamu Věcná a časová souvislost Zásada oceňování peněžní jednotkou Zásada bilanční kontinuity Zákaz kompenzace Akruální princip

Rozvaha Rozvahový den Řádná a mimořádná rozvaha Počáteční rozvaha Princip rozkladu rozvahy do účtů Princip podvojnosti a souvztažnosti Určení aktiv a pasiv Sestavení konečné rozvahy Obratová předvaha

Účet Účet ( konto) je základním třídícím znakem účetnictví, umožňuje oddělené zachycení údajů o hospodářských jevech, které se týkají právě jedné položky aktiv či pasiv. Umožňuje odděleně sledovat přírůstky a úbytky. T-forma MD D Na vrub Ve prospěch Debet Kredit

Směrná účtová osnova - § 14 Směrná účtová osnova a účtový rozvrh Účetní jednotky jsou na základě směrné účtové osnovy povinny sestavit vlastní účtový rozvrh účtů pro každé účetní období. V průběhu roku lze účty pouze doplňovat nikoliv měnit. X X X .X Analytické členění účtů Syntetické členění účtů Účtová skupina 01 - 79 Účtová třída 1 - 9

DOPADY ÚČETNÍCH OPERACÍ DO ROZVAHY - viz uvedené typy účetních případů 1) přírůstky aktiv a pasiv, bilanční suma roste 2) úbytky aktiv a pasiv, bilanční suma klesá 3) změna struktury aktiv, zachována bilanční suma 4) změna struktury pasiv, zachována bilanční suma 5 – 8) změna struktury pasiv, zachována bilanční suma 9 + 11) přírůstky aktiv a pasiv, bilanční suma roste 10 + 12) úbytky aktiv a pasiv, bilanční suma klesá

ROZVAHA K 1. 1. 200X AKTIVA PASIVA STÁLÁ AKTIVA 450 000 VLASTNÍ KAPITÁL 500 000 stroje a dopravní prostředky 450 000 základní kapitál 450 000 FINANČNÍ MAJETEK 50 000 fondy ze zisku 50 000 účty v bankách 50 000 AKTIVA CELKEM 500 000 PASIVA CELKEM 500 000 Sestavte konečnou rozvahu k 31. 12. 200X, jsou-li k tomuto datu známy následující údaje: dopravní prostředky 843 600 zásoby 365 662 pohledávky 80 000 dlouhodobé závazky 375 000 kr. závazky k zaměstnancům 62 000 kr. závazky z obchodního styku 190 000 daň 155 400 zdravotní a sociální pojištění 14 000 zisk běžného období (BO) 339 462 peníze v pokladně 6 600 účty v bankách 340 000

Proveďte rozčlenění jednotlivých položek majetku dle uvedených kritérií MAJETEK dlouhodobý oběžný finanční zboží budova stroje a zařízení nedokončená výroba polotovary vlastní výroby jalovice pohledávky za odběrateli SW za 100 000 Kč materiál peníze v pokladně osobní automobil výrobky tříměsíční dluhopisy peníze na bankovním účtu

Proveďte rozčlenění jednotlivých zdrojů financování dle uvedených kritérií ZDROJE FINANCOVÁNÍ vlastní zdroje cizí zdroje úvěry u banky zisk běžného roku neodvedené daně přijaté zálohy od odběratelů přijaté dary neuhrazené faktury dodavatelům nevyplacené mzdy zaměstnancům neuhrazené zdravotní a sociální pojištění vytvořené rezervy na opravy střechy

K níže uvedeným ekonomickým skutečnostem (účetním případům) přiřaďte účetní doklad, potřebný k zaúčtování uvedené skutečnosti zařazení nové budovy do majetku ÚJ výpočet mezd zaměstnanců příjem peněz do pokladny zaplacení peněz dodavateli z bankovního účtu přebytek ve skladu materiálu výpočet odvodu DPH přijetí faktury od dodavatele vyřazení auta z účetnictví výdej peněz z pokladny příjem zboží do skladu manko v prodejně zboží účetní odpisy dlouhodobého majetku výdej zboží ze skladu vystavení faktury odběrateli zařazovací protokol zúčtovací a výplatní listina příjmový pokladní doklad bankovní výpis inventarizační zápis přiznání DPH účetní doklad k přijaté faktuře vyřazovací protokol výdajový pokladní doklad příjemka zboží karty dlouhodobého majetku výdejka účetní doklad k vydané faktuře

Účtové třídy 0 – Dlouhodobý majetek 1 - Zásoby 2 - Krátkodobý finanční majetek a krátkodobé bankovní úvěry 3 – Zúčtovací vztahy 4 - Kapitálové účty a dlouhodobé závazky 5 - Náklady 6 - Výnosy 7 - Závěrkové účty 8 + 9 Vnitropodnikové účetnictví, podrozvahové účty (jednookruhové,dvouokruhové účetnictví)

ZÁKLADNÍ TYPY ÚČETNÍCH PŘÍPADŮ VÝKAZ ROZVAHA 3) A+A- 4) 5) 6) 7) 8) 9) A+ 10) A- 11) A+ 12) A- P+ P- P+P- VÝSLEDOVKA P+ V- P- V+ P+ N+ P- N- V+ V- N- N+