Balená voda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINERÁLNÍ VODY A PRAMENY
Advertisements

Význam vody pro člověka
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
Sopečná činnost a sopky v ČR
Pitná voda Co vlastně pitná voda je ?
Minerální stolní vody Minerálne stolové vody
ZEMĚPIS ZEMĚPIS LÁZEŇSTVÍ v ČR 8. ročník.
Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice
ČR A EVROPA DÍL 1 KARLOVY VARY
Karlovarský kraj.
Podpovrchová voda Název školy
Zdroje pitné vody.
Voda a vzduch.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
JEZERA RYBNÍKY PŘEHRADY
Způsoby vyjadřování složení směsí
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
VODA.
Člověk a příroda Zeměpis Česká republika Léčivé a pramenité vody v ČR VY_32_INOVACE_07 Sada 6 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek, Zbyněk Hrkal
NázevHydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast Fyzicko-geografická sféra AnotacePovrchová voda – nádrže, podzemní voda Klíčová slovaJezera,
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
´ ˇ ´ ˇ ´.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
PODPOVRCHOVÁ VODA Vítek Urban prima.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
KARLOVARSKÝ KRAJ.
Vodstvo Řeky Jezera Rybníky Přehradní nádrže.
Jana Ch. ZL 3. Prezentace o pravděpodobnosti. Máme 16 láhví minerálky. Víme, že v 10 láhvích je PODĚBRADKA a v 6 je ONDRÁŠOVKA. Jaká je pravděpodobnost,
Pitný režim u seniorů.
Základní pojmy organické chemie
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
VODA.
KARLŮV MOST.
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy.
 Minerální prameny jsou vývěry podzemní vody z hlubin zemské kůry. Jedná se o přírodní léčivé zdroje, vyskytující se po celém světě. Minerály obsažené.
 LÁZNĚ LUHAČOVICE LÁZNĚ LUHAČOVICE  LÁZNĚ LEOPOLDOV LÁZNĚ LEOPOLDOV  LÁZNĚ NEZDENICE LÁZNĚ NEZDENICE  SIRNATÉ LÁZNĚ OSTROŽSKÁ NOVÁ VES SIRNATÉ LÁZNĚ.
 Nejmladší České lázně. Lázně zahájily svůj provoz v únoru roku Lázně jsou v těsné blízkosti zámku. Jedná se o vody hypertonické studené. Lázně.
Luhačovice. Úvod Luhačovice jsou lázeňské město na jihovýchodě Moravy ve Zlínském kraj. V Luhačovicích jsou 4. největší lázně v Česku a největší na Moravě.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Vodstvo České republiky
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Hydrosféra – test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Výskyt vody v přírodě II.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
BALNEOLOGIE Léčebná výživa - jaro 2017
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Přirozené a umělé ekosystémy.
Drogy Co je droga, účinky drog, druhy drog
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potravinářské zbožíznalství
Karlovarský kraj Lázeňský kraj.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

Balená voda

Historie balených vod Výroba a prodej balených vod má v ČR dlouhou tradici, kterou můžeme vystopovat až do 16.st. Původně šlo výhradně o vody léčivé. Jednalo se buď o minerální vody nebo o vody s vysokým obsahem oxidu uhličitého CO2, ať původu přirozeného (kyselky) nebo uměle připravovaná, stáčené převážně do skla . Tento stav se v Evropě v podstatě udržel do 60. – 70. let minulého století. Skleněné obaly začaly být postupně vytlačovány plastickými.

Minerální voda Minerální voda, zkráceně minerálka, je běžné označení pro vodu z přírodních zdrojů. Termín minerální voda není jednoznačný, existuje řada definic, které se liší v závislosti na autoritě i oblasti. V rámci České republiky byl tento termín užíván v souladu s normou ČSN 86 8000 pro přírodní vody s vyšším obsahem rozpuštěných látek, vody proplyněné, vody s vyšší teplotou či s vyšší radioaktivitou než je u běžných vod v jejich okolí běžné apod. Roku 2001 byla terminologie sjednocena a termín minerální voda může být použit prakticky pro jakoukoli vodu získanou z podzemí. V některých zahraničních oblastech může být použití termínu minerální voda poměrně problematické. Zvlášť v oblastech s aktivní sopečnou činností je minerální voda zcela běžnou záležitostí a mineralizace kolem 1 g/l nepředstavuje nic nezvyklého.

Značky minerálních vod Česká republika Bílinská kyselka Dobrá voda - Byňov u Nových Hradů Hanácká kyselka - Horní Moštěnice Mattoni - Kyselka Korunní – Korunní Magnesia - Karlovy Vary Il-Sano - Chodová Planá Ondrášovka - Moravský Beroun Poděbradka - Poděbrady Šaratica - Újezd u Brna Vincentka - Luhačovice Ida-Běloves

Další definice a související termíny Pokud mluvíme o minerální vodě, je proto důležité specifikovat, jaký význam máme na mysli. prostá voda - taková, která nesplňovala limity normy ČSN, voda běžně používaná k pití - dnes již může být klasifikovaná jako minerální, pokud pochází z podzemí mineralizovaná voda - obsahuje zvýšené množství minerálních látek, ale není přírodního původu důlní voda - případ mineralizované vody kyselka - minerální voda s obsahem CO2 minimálně 1 gram / litr zřídlo - obecně místo, z něhož jsou získávány přírodní zdroje, ve vztahu k minerální vodě pramen (přírodní) či vrt (umělý)

Značky minerálních vod (obrázky)