Narozen Zemřel Anglický fyzik

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nicola Tesla století.
Advertisements

Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Zkapalňování plynů.
Významné osobnosti fyziky a chemie
7.5 Energie elektrostatického pole 8. Stejnosměrné obvody
ZŠ a MŠ L. Kuby, České Budějovice
Francouzský fyzik a matematik
Georg Simon Ohm ( století).
8. ročník Práce, výkon, energie Práce.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_12 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Wilhelm Conrad Röntgen
Na konci jsou obrázky. ◊ Narodil se 22. února 1857 v Hamburku ◊ Zemřel 1. ledna 1894 v Bonnu ◊ Byl synem advokáta a senátora Gustava Ferdinanda Hertze.
Christian Andreas Doppler
Mechanická práce a energie
OHMŮV ZÁKON Ing. Radek Pavela.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Prescott Joule
FY_076_Elektrický proud v kovech_ Elektrický proud
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
James Prescott Joule Narozen 24. prosince 1818, Salford
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Významné osobnosti fyziky a chemie
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
Michael Faraday Ivo Vidlička Fyzika 9.B.
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Antoine Henri Becquerel
Teplo Ing. Radek Pavela.
Georg Simon Ohm Narodil se 16. března 1789 Zemřel 7. července 1854
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Michael Faraday Anglický fyzik chemik a velký experimentátor.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Michael Faraday Viktorie Kotvaldová 2.E.
Významné osobnosti fyziky a chemie James Watt
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Isaac Newton Britský fyzik, matematik astronom.
OHMŮV ZÁKON.
James Watt Fyzik Matematik vynálezce.
Alessandro Guiseppe Antonio Anastasio Volta
Elektrický proud Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Práce, výkon Energie Teplo Poznej fyzika
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Sir Isaac Newton * 4. ledna 1643 † 31. března 1727
Věda a technika v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3606_Věda_a_technika_v _18_století Autor:
Odkud vzaly své jméno aneb Po kom jsou pojmenovány nejznámější fyzikální jednotky? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Michaela Sieglova 8.B. → nejstarší tepelný motor → Přeměňuje část vnitřní energie paliva uvolněné hořením na energii mechanickou → vynálezce James Watt.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Thomas Alva Edison – geniální vynálezce
Daniel Gabriel Fahrenheit
William Thomson.
Marie Curie Sklodowska
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Helena Mesnerová – ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_197_PRÁCE
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Michail Vasiljevič lomonosov
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Fyzici a fyzikální jevy
Test – (parní stroj) 1) Vysvětli, proč je parní stroj označován jako parní. 2) Popiš, jak vzniká v parním stroji pára a k čemu slouží. 3) Dochází v parním.
VĚDECKÝ A TECHNICKÝ POKROK
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
Test – (řešení) 1) Vodní pára je v tomto stroji pracovní látka.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_10
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Wilhelm Conrad Röntgen
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_17
Transkript prezentace:

Narozen 24.12 1818 Zemřel 11.10 1889 Anglický fyzik James Prescott Joule Narozen 24.12 1818 Zemřel 11.10 1889 Anglický fyzik

ŽIVOT a DÍLO Narodil se na štědrý večer roku 1818 v anglickém Salfordu poblíž Manchesteru do rodiny pivovarníka Benjamina Joula. James nebyl posílán do normální školy, ale byl vyučován domácími učiteli doma. V mládí trpěl chorobou páteře což částečně ovlivnilo jeho uzavřenou povahu. Do necelých patnácti let se učil na sládka. Otec ho poté poslal studovat na universitu do Manchesteru, kde mladý James pobyl pouze dva roky. V šestnácti letech začal studovat u významného britského fyzika a chemika Johna Daltona. Zde se učil základům fyziky, chemie, matematiky a geometrie. Osvojil si dobré technické znalosti. Po návratu domů, mu otec zřídil v pivovaru soukromou laboratoř. Jeho snem bylo nahradit parní stroje elektrickými motory. Jeho první výzkum se soustředil na zlepšení efektivity elektrických motorů. Po zjištění, že dokonalý elektromotor podle svých představ nesestrojí, začal se zabývat měřením práce a tepla vyrobeného elektřinou. Zaměřil se na přeměnu elektrické energie v teplo.

Jouleův zákon Množství tepla vyvinutého za sekundu ve vodiči , kterým protéká elektrický proud, je přímo úměrné čtverci proudu a elektrického odporu vodiče. Poprvé byl zákon zveřejněn v prosinci roku 1840. Zákon o zachování energie Teplo je forma energie, která nikam nemizí pouze přechází do jiných podob. Energie je uchována během práce. Jedná se o jeden ze základních fyzikálních zákonů, který dal vznik nové vědní disciplíně zvané termodynamika. Jeho experimenty dokázaly, že teplo je produkováno pohybem.

OBJEVY V roce 1846 objevil Joule zajímavý jev, zvaný MAGNETOSTRIKCE. Jedná se o jev ke kterému dochází při zmagnetizování železné tyče. Daná tyč po zmagnetizování trochu změní svoji délku. Dnes se tento jev využívá ve spojení s ultrazvukovými vlnami. James Prescott Joule nebyl jen obyčejný badatel, ale byl také vynálezcem. Mezi jeho vynálezy patří SVAŘOVÁNÍ ELEKTRICKÝM OBLOUKEM nebo VÝTLAKOVÁ PUMPA. Základní jednotka - 1 joul pro měření práce a energie nese jeho jméno. V joulech dnes měříme nejen teplo a mechanickou práci, ale i výživovou hodnotu potravin.

OBLOUKOVÉ SVAŘOVÁNÍ

V roce 1850 byl Joule zvolen do Královské společnosti V roce 1850 byl Joule zvolen do Královské společnosti. V letech 1872 až 1887 zastával funkci prezidenta Britské asociace pro pokrok ve vědě. Nikdy se nestal profesorem a po celý život zůstal pivovarníkem. Historie ho právem řadí mezi nejslavnější vědce-samouky. Své výzkumy hradil z vlastních finančních zdrojů. Roku 1875 mu však peníze došly a v tomtéž roce se přidaly i vážné zdravotní komplikace. 11. Října 1889 James Prescott Joule zemřel. Kozelka Jakub ZDROJ : Wikipedie, Fyzikální web, různé blogy