EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matouš Kostlivý, Sektorový manažer pro ICT
Advertisements

Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Strategie Evropa 2020 ve světle krize Seminář Zastoupení EK a Informační kanceláře EP, Praha, Jan Král Odbor koordinace evropských politik.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Investování do budoucnosti Evropy Jack Engwegen Vedoucí oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
XXII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR a předseda představenstva FITE a.s. 24. – – Jelenovská Stav ekonomiky ČR a.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
172. Žofínské fórum: "Evropské fondy " Potřebujeme investice, potřebujeme evropské fondy? Jan Michal vedoucí Zastoupení Evropské komise v České.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Návrhy Evropské komise
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Znalosti a inovace: budou díky strategii Evropa 2020 silnějším motorem konkurenceschopnosti? Ing. Karel Mráček, CSc., Institut evropské integrace, NEWTON.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
PhDr. Jiří Malý, Ph.D. ředitel Institutu evropské integrace
Evropská politika měst Nathalie Guri EUROCITIES, ředitelka projektového úseku Praha 30. května 2014 Inaugurační workshop.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Protikrizová strategie Jiří Havel. 25. ledna Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Evropský sociální fond Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Strategie EK v oblasti digitalizace, zpřístupnění, sdílení a dlouhodobého uchování dat z oblasti kulturního dědictví.
Politika soudržnosti Mgr. Lucie Parobková Odbor regionálního rozvoje.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Commission européenne STRUKTURÁLNÍ FONDY a ESF strategické plánování a programování Diana Jablonska, GŘ Zaměstnanosti, Jednotka A1; Koordinace.
2. Seminář krajských S3 manažerů Praha, 26. června 2013.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
SPP124, SPP125, SPR125, VPL124 – jaro 2012 Markéta Horáková
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Veřejné finance Rozpočet EU
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ

Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst Koordinace uvnitř EMU

Tři základní priority Inteligentní růst: znalosti & inovace Udržitelný růst: konkurenceschopnost, ekologie, nižší závislost na zdrojích Růst podporující začlenění: vysoká zaměstnanost, sociální a územní soudržnost

Pět cílů 75% obyvatelstva ve věku let zaměstnáno 3% HDP EU investováno do R&D Klima a energie: (eventuálně snížení emisí až o 30%, za příznivých podmínek) Podíl dětí, předčasně končících školní docházku <10%, nejméně 40% mladší generace dosáhne terciárního vzdělání Počet ohrožených chudobou klesne o 20 milionů

Sedm iniciativ Inovace v Unii Mládež v pohybu Digitální program pro Evropu Evropa méně náročná na zdroje Průmyslová politika pro éru globalizace Program pro nové dovednosti a pracovní místa Evropská platforma pro boj proti chodbě

Strategie pro dalších10 let nebo reakce nedávnou na krizi? Dokument reaguje na obě skutečnosti –především však chce být strategií na 10 let Mlčky přechází koncový rok Lisabonské strategie, 2010 –Krize Lisabonskou strategii “odsunula, hodnocení netřeba” Záměry Lisabonské strategie by v žádném případě naplněny nebyly, s krizí či bez ní –Zranitelnost ekonomik EU v době krize a selháníLisabonské strategie

Hlavní kritické body Nekvantifikuje růst Nedoknutelný evropský sociální model Důvěra v prohlubující se soudržnost Problém vzájemné konzistence priorit a cílů

Nulová sebereflexe … … neúspěchu Lisabonské strategie –Evropský sociální model –Rigidity na trzích (především práce) v mnoha zemích EU (s nemalými rozdíly) –Vytvoření jednotného trhu na půli cesty (viz. Montiho zpráva) –Pře-regulace, byrokracie, demokratický deficit –Rozpor mezi národními a unijními zájmy, cíly a politikami

Hluboké rozdíly na startovní čáře Euro zóna - IRL, P, ESP a GR: do roku 2015 významná fiskální omezení, téměř nulový prostor pro aktivní politiku Podobně některé země SVE - H, Pobaltí, RO, BG Celá SVE - růst, konvergence: některé z priorit (ekologické závazky) kontraproduktivní Totéž platí i pro IRL, P, GR, ale i pro některé regiony uvnitř zemí Eurozóny (jižní Itálie, atd.) Mnoho dalších strukturálních rozdílů  pochybnosti ohledně obecných cílů typu 3% HDP na R&D, atd.

Co tedy? Strategii Evropa 2020 by bylo nejlepší neschválit, politicky patrně nemožné Ponechat nezpochybnitelné prvky Soustředit se na ty reformní kroky, které byly jasné již před krizí –Stále to bude hlavně v kompetenci národních vlád Post-krizové období a hospodářská politika na další 1-3 roky –Problém Eura, koordinace, obtížné hledání Soustředit se na jednotný trh (znovu: Montiho zpráva)