LEDOVCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jakub Šverma
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Ledovce.
Endogenní (vnitřní) pochody
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Ledovcové tvary.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Rozdělení zásob vody na Zemi
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Vnější geologické děje
Vývoj zemského povrchu
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
Exogenní geologické děje
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Modelační činnost ledovce
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FJORDY Jan Geletič 2. Ročník GGI.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
PŮSOBENÍ LEDOVCŮ A LEDU
Teplo.
HYDROSFÉRA.
ANTARKTIDA.
vypracovala: Andrea Borovcová
Největší alpský ledovec
Ledovce Jan Dušek.
Kryogenní pochody.
Atmosférické fronty.
Název Exogenní pochody – působení ledu Předmět, ročník
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název Kryosféra a hydrosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník
Dotváření zemského povrchu - voda
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Př_152_Geologie_Činnost ledovců
Ledovce.
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc
Ledovce.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
GEOLOGICKÁ ČINNOST LEDOVCŮ
K RYOSFÉRA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ledovce Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_20_Ledovce Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 17 TEMA: Ledovce – vznik a výskyt (1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
GEOLOGICKÉ PŮSOBENÍ LEDOVCŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Ledovcové tvary reliéfu a glaciální doby
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_14_Činnost ledovce
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Oceány.
Transkript prezentace:

LEDOVCE

Vznik ledovce Postupná akumulace sněhu Zhutňování a stlačování jednotlivých vrstev Růst hustoty hmoty Sníh s o hustotě 0,5 g/cm3 a vyšší je firn

Rekristalizace – při teplotách nad 0 oC, voda prosakuje do spodních vrstev, mrzne a vytlačuje vzduch Max. hustota ledu 0,9 g/cm3 => plave

Výskyt ledovců Vliv prostředí na délku transformace sněhu v led Ve vlhkém a teplejším (Yukon) 3-5 let V suchém a chladnějším (střed. Grónsko) až 200 let POZOR ! Ledovce (splazy) se mohou vyskytovat i pod sněžnou čarou

Typy ledovců Pevninský – Antarktida, Grónsko (96 %) Ice cap (ledovcová čapka) – Kilimandžáro, Vatnajökull Šelfový led – mrznutí mořské vody v Iceberg – plovoucí odlomená kra (telení ledovců)

Horský ledovec – vysokohorské oblasti, ty se dělí obvykle na: Cirkulární (karový) – akumulační oblast sněhu, pod strmými skalními svahy v tzv. karech Údolní – v horských údolích, mohou tvořit ledovcovou síť (obdoba říční), obvykle spojeny s cirkulárními ledovci, které jsou jejich zdrojnicí (Aletschský ledovec) Piedmontní (úpatní) – v nížinných polohách

Další členění ledovců Teplé (s teplou bází) – výraznější pohyb, vlhké oblasti střed. zem. šířek a tropy, voda prosakuje k bázi ledovce, po níž se ledovec snáze pohybuje Chladné (s chladnou bází) – menší rychlosti, vliv vnitřní deformace na jeho pohyb

Pohyb ledovců Vliv jeho hmotnosti Max. rychlost kolem 5 km/h Min. je na bázi a po stranách ledovce Formy pohybu Ledovcový skluz (posun) Creep (vnitřní deformace) Komprese (stlačení) a extense (rozpínání)

Geomorfologická činnost ledovce Ledovcový kar (kotel) Trog (ledovcové údolí) Visuté údolí Moréna – nahromaděný úlomkovitý materiál Bludný balvan Esker a drumlin – ledovcové usazeniny

Konec