Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE 2012 - 2020 Exportní konference 31. 10. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Trendy finančních produktů ČLFA
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Exportní strategie České republiky Exportní úspěchy podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petr Adrián, MBA poradce pro řízení podpory exportu MPO konference,
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
„Business den: Ázerbájdžán“ 11. února 2015
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
TRIBUNA ČESKÉHO OBCHODU TZB 2011 – HOTEL CLARION, 29.BŘEZNA 2011 MICHAL ŠUSTR COUNTRY MANAGER pro ČESKO, SLOVENSKO a MAĎARSKO ARISTON THERMO CZ s.r.o.
Více služeb pro české exportéry © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
OPATŘENÍ EGAP NA PODPORU EXPORTU 3 OBSAH POSLÁNÍ, HLAVNÍ ÚKOLY A SMĚRY ČINNOSTI OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ PODMÍNEK POJIŠTĚNÍ NOVÉ POJISTNÉ PRODUKTY.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Období snižování nákladů Důvody proč vzdělávat a jejich zřetelnost Hynek Rais Česká pojišťovna 22. července 2004.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
Citibank Bert Pijls Člen představenstva a ředitel retailové banky.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
CZ / /0395 EuroChamber Praha Žadatel:Hospodářská komora hlavního města Prahy Partner: ČBL Komora Kontaktní osoba: Jan Hauser, tel:
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 20. listopadu 2012, Praha Pohled hospodářských a sociálních.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
SPOLUPRÁCE VÝROBA VELKOOBCHOD Jiří Tesák, obchodní ředitel TZB, Grundfos Sales Czechia and Slovakia s.r.o. Slavkov
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
MINISTERSTVO OBRANY ČR. Sekce průmyslové spolupráce a řízení organizací  Praha,
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Australia. A Wealth of Opportunities. Význam hornictví v Austrálii Rok aktivity Možnosti pro spolupráci Austrálie – Váš možný partner Jan Brejcha.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE Kde se nachází český export ČR je velmi otevřenou ekonomikou exportujeme dvě třetiny HDP Většina exportu směřuje do EU (83 %) v tom Německo 33 %, Slovensko necelých 9% exportu; Výrazné zaměření na dopravní strojírenství a elektrotechniku (65 % exportu) Vnitřní dodávky v rámci koncernů či přímých odběratelů (60 – 70 % exportu) výrazné okleštění přímých efektů vývozu pro stát i výrobce Koncentrace exportních kapacit do 10 největších vývozců deset firem zajišťuje polovinu exportu Systém státní podpory exportu je vnímám často jako roztříštěný.

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE Kde se nachází český export Teritoriální zaměření na země EU vytváří vysokou závislost na hospodářském cyklu v Evropě, a to dokonce s vyšší citlivostí na krácení zakázek v případě otřesů na světovém trhu než v těchto zemích; Globálně se ovšem světová ekonomika rozvíjí v jiných částech světa např. ekonomika ASEAN bude v 2020 až 2x větší než EU; Jsme mimořádně závislí na podnikatelských rozhodnutích, která nemáme možnost nijak ovlivnit či jim efektivně zabránit např. realokace výrobních kapacit dále na východ; Velká část našeho exportu z EU (SRN, UK, Nizozemí…) se reexportuje v celkově kompletovaných dodávkách: přicházíme o podstatnou část marží nemáme zpětnou vazbu ohledně inovací nezajišťujeme služby, nemáme přímý vliv na nákupní rozhodnutí; nemůžeme pracovat s trhem a vytvářet marži k pokrytí investic do oboru

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE Které dva hlavní směry na řešení situace použijeme DIVERSIFIKACE Geograficky snížit závislost na trzích EU a jít ke koncovým zákazníkům např. v Asii a Latinské Americe zastavit trend nárůstu podílu EU a stlačit podíl exportu do EU na 70 % do roku 2020 Oborově dostat se do více oborů a zvyšovat zapojení VaVaI do více segmentů: zvýšení počtu exportujících MSP o 50% zvýšení počtu exportérů do zemí mimo EU o 25% oproti roku 2010 INTEGRACE okolo exportní strategie by se měly nabalit všechny vhodné státní instituce ať se klient obrátí kamkoli, systém mu nabídne právě tu podporu, kterou potřebuje (když dnes o ní možná ani neví)

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE Které dva hlavní směry na řešení situace použijeme Čtyři hlavní skupiny opatření k podpoře vývozu: zpravodajství pro export – informování a vzdělávání rozvoj exportu – včetně exportního financování rozvoj obchodních příležitostí na trzích usnadnění zahraničního obchodu Vyšší důraz zejména na: Foresight Business Inteligence oborové zaměření zvýšené zaměření na inovace zvýšení efektivity a maximální využití synergií a úspor díky provázané realizaci všech opatření a spolupráci všech zapojených subjektů

Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE Děkuji Vám za pozornost