Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Těleso a látka.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
Pevné látky a kapaliny.
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Skupenství látek.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Kapalnění Sublimace Desublimace
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
FYZIKA Barbora Bartovská.
VY_32_INOVACE_13 - SKUPENSTVÍ LÁTEK
Látky mohou mít tři skupenství:
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Změny skupenství látek
Skupenství látek - pevné, kapalné, plynné
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová Změny skupenství Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová

Obsah Co je to skupenství? Pevné skupenství Kapalné skupenství Plynné skupenství Tání a tuhnutí Měrné skupenské teplo tání Měrné skupenské teplo tuhnutí Sublimace a desublimace Kapalnění (kondenzace) Vypařování Var Měrné skupenské teplo varu

Co je skupenství? Konkrétní stav formy látky, charakterizován především uspořádáním částic v látce a projevující se typickými vlastnostmi. Tři různá skupenství (plynné, kapalné a pevné) se od sebe liší jen tím, jak jsou tyto molekuly od sebe a jak jsou uspořádany. Mezi skupenství dále patří plazma.

Skupenství

Pevné skupenství Zachovává si tvar, ale mění objem. Základní vlastností pevného skupenství je uspořádání částic látky v pravidelnou krystalovou mřížku.

Pevné skupenství

Kapalné skupenství Tělesa nezachovávají tvar a nemění svůj objem a také je nemůžeme stlačit. Částice se pohybují blízko sebe, působí na sebe silami. Kapalinu je nutno uchovávat v nádobách, protože nedokáže udržet svůj tvar-rozlívá se.

Plynné skupenství Mění svůj tvar i objem. Dá se snadněji stlačit než kapalina. Molekuly poletují velkou rychlostí a často se mezi sebou srážejí. Srážka trvá však jen několik minut.

Tání a tuhnutí Tání je přechod od pevné látky ke kapalině. Tuhnutí je přechod od kapaliny k pevné látce. Každá chemicky čistá krystalická látka taje i tuhne při stejné teplotě. Při dosažení teploty tání se dostávají částice tak daleko od sebe, a proto se látka stává kapalnou.

Tuhnutí a tání

Měrné skupenské teplo tání Je určeno množstvím tepla, které musíme dodat 1 kg pevné látky zahřáté na teplotu tání, aby se změnila na kapalinu o téže teplotě.

Měrné skupenské teplo tuhnutí Je určeno množstvím tepla, které musíme odebrat 1 kg pevné látky zahřáté na teplotu tání, aby se změnila na kapalinu o téže teplotě.

Sublimace a desublimace Sublimace je přechod od pevné látky k plynné látce. Desublimace je přechod od plynné látky k pevné látky. Sublimaci i desublimaci pozorujeme i u látek, které tají.

Sublimace a desublimace

Kapalnění (kondenzace) Kapalnění neboli kondenzace je přeměna plynu na kapalinu-říkáme, že se sráží, protože molekuly, které v páře osamoceně poletovaly, se shlukují a vytvářejí malé kapičky. Kapalnění je opakem tání a tuhnutí a také vypařování.

Kapalnění

Vypařování Vypařování je přeměna kapaliny v páru, probíhá za každé teploty pouze na povrchu kapaliny, pokud nedosáhne teploty varu. Při vypařování se kapalina ochlazuje.

Var Var je přeměna kapalné látky na plynou. Var probíhá v celém objemu kapaliny, ale pouze při teplotě varu. Teplota varu závisí na tlaku, který působí na kapalinu. Se vzrůstajícím tlakem se teplota varu zvyšuje a naopak.

Var

Měrné skupenské teplo varu Je určeno množstvím tepla, které musíme dodat 1 kg kapaliny zahřáté na normální teplotu varu, aby se změnila na páru o téže teplotě.

Prameny čerpání Knížky Internet Vlastní hlavy Pomoc starších kamarádů