Deformace pevného tělesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU
Advertisements

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_14 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Pevné látky a kapaliny.
Digitální učební materiál
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
KŘIVKA DEFORMACE.
18. Deformace pevného tělesa
Mechanické vlastnosti materiálů.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_15 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Notace napětí 2. ZÁKLADNÍ POJMY A VZTAHY Symetrie tenzoru,
Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin
Mechanické vlastnosti a charakteristiky materiálů
Obecné vlastností pružného materiálu a pružného tělesa
Fyzika kondenzovaného stavu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_13 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
8. Přednáška – BBFY1+BIFY1 Struktura látek (úvod do molekulové fyziky)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Vzájemné působení těles
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Smykové tření, valivý odpor
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Struktura a vlastnosti pevných látek
První termodynamický zákon
Struktura a vlastnosti
DEFORMACE PEVNÝCH TĚLES
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_173_Deformační účinky síly AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK,
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
VY_32_INOVACE_6B-13 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Mechanické vlastnosti pevných látek Autor: Mgr. Miloš Boháč.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
FI-07 Mechanika – pružnost a pevnost
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 4. přednáška.
Typy deformace Elastická deformace – vratná deformace, kdy po zániku deformačního napětí nabývá deformovaný vzorek materiálu původních rozměrů Anelastická.
předpoklady: Klasická laminační teorie - předpoklady
Deformační účinky síly
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Struktura a vlastnosti pevných látek. Deformace pevných těles.
Mechanické vlastnosti dřeva
Prostý tah a tlak Radek Vlach
Struktura a vlastnosti kapalin
Další úlohy pružnosti a pevnosti.
Technická mechanika Pružnost a pevnost Prostý smyk, Hookův zákon pro smyk, pevnostní a deformační rovnice, dovolené napětí ve smyku, stříhání materiálu.
Měření zatížení protéz dolních končetin tenzometrickou soupravou.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_DEFORMACE.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_11 Název materiáluDeformace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_02 Název materiáluDeformace.
Fyzika - statika Druhy deformací. Jedná se o působení síly na těleso v klidu. Podle chování těles při deformacích rozlišujeme tělesa PRUŽNÁ (elastická),
Zkušební tyčinky Zkušební tyčinky před a po zkoušce.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Fyzika kondenzovaného stavu
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-09
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Tenzometry Tenzometr je pasivní elektrotechnická součástka používaná k nepřímému měření deformace součásti, způsobené mechanickým napětím Fyzikální podstatou.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Transkript prezentace:

Deformace pevného tělesa VY_32_INOVACE_07-13 Deformace pevného tělesa

Deformace – změna tvaru, rozměrů nebo objemu tělesa způsobená vnějšími silami. Pružná deformace ( elastická ) – dočasná deformace, která vymizí, přestane-li deformující síla působit. Tvárná deformace ( plastická ) – deformace přetrvává, i když přestane deformující síla působit.

- na těleso působí dvě stejně velké síly opačného směru Typy deformací Deformace tahem: - na těleso působí dvě stejně velké síly opačného směru - síly působí ve směru ven z tělesa (např. namáhání lan jeřábů) F F´

- na těleso působí dvě stejně velké síly ve směru dovnitř tělesa Deformace tlakem: - na těleso působí dvě stejně velké síly ve směru dovnitř tělesa ( např. mostní pilíře ) F F´

- síla působí ve směru kolmém k podélné ose tyče Deformace ohybem: - síla působí ve směru kolmém k podélné ose tyče F F1 F2 dolní vrstvy jsou namáhány tahem (prodlužují se) horní vrstvy jsou namáhány tlakem (zkracují se)

- na horní a dolní podstavu působí síly Deformace smykem: - na horní a dolní podstavu působí síly opačného směru, ležící v rovinách podstav F F´ - síly způsobí vzájemný posun vrstev

Deformace kroucením: - na koncích tyče působí dvojice sil, jejichž momenty mají opačný směr

Normálové napětí Při deformaci tahem se zvětšuje vzdálenost mezi částicemi – následkem je převládání přitažlivých sil mezi částicemi. Při pružné deformaci tak v tělese vznikají síly pružnosti Fp. Tyto síly zabraňují dalšímu prodlužování tělesa. V rovnovážném stavu tělesa je velikost deformačních sil stejná jako velikost sil pružnosti.

Při deformaci vzniká v libovolném příčném řezu o obsahu S stav napjatosti – normálové napětí σ . Jednotkou normálového napětí je pascal (Pa).

Mez pružnosti σE – maximální hodnota normálového napětí, při kterém je deformace ještě pružná. Při překročení meze pružnosti nastane deformace trvalá. Mez pevnosti σP – při překročení meze pevnosti dojde k porušení celistvosti tělesa ( přetržení lana, zborcení pilíře….).

Hookův zákon pro pružnou deformaci tahem. Z experimentů vyplývá, že při pružné deformaci tahem (tlakem) je normálové napětí přímo úměrné relativnímu prodloužení. E ….modul pružnosti v tahu (látková konstanta, jednotka – Pa. ε….relativní prodloužení ε = Δl/l Δl = l1- l

Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová