HOŘENÍ HAŠENÍ RZ - 30. 5. 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hasičský záchranný sbor České republiky 2010
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Hašení & zacházení s hasícím přístrojem
aneb co čím se ha sí a nehasí
BACKDRAFT FLASHOVER ROLLOVER
Hasiva klasická a moderní Název opory –Úvod do studia
jmenuji se dráček HASÍK
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 8 Autor: Lenka Poláková
Vzduch a hoření Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Teorie hašení – Hasební látky
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Redoxní děje = oxidačně redukční
Hoření.
Označování chemických látek
Nebezpečné vlastnosti látek
Podstata hoření Zahřejeme-li úhel -> rozžhavení pevné látky -> stykem se vzduchem shoří PLAMEN= OHEŇ= lidmi řízené hoření, ohraničené určitým prostorem.
Chemický děj 1. Klasifikace chemických reakcí 2. Chemické rovnice 3
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
POŽÁRNÍ OCHRANA.
Digitální učební materiál
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Reakce anorganické chemie II.
TĚLESA A LÁTKY Fy - prima Yveta Ančincová.
jmenuji se dráček HASÍK
Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: VĚCI KOLEM NÁS
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
POŽÁRY VY_32_INOVACE_ 14 Požáry.
Mimořádné události Živelní pohromy
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Zástupci oxidů RZ
PROSTŘEDKY PRO HASEBNÍ ZÁSAH Kateřina Scholasterová SDH Jančí.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Vypařování a kapalnění
Parametry požáru I. část Požár a jeho rozvoj. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Požáry a hasicí přístroje Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Oheň. Plamen - světelné efekty doprovázející hoření Svítivý plamen - tvoří se při nedostatečném přívodu kyslíku a nedochází k úplnému spálení látek v.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽÁRNÍ OCHRANA aneb co čím se ha sí a nehasí
VLASTNOSTI LÁTEK A TĚLES
EU peníze středním školám
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
změny veličin v průběhu požáru ovlivnění průběhu požáru flashover
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Důlní požáry a chemismus výbušniny
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
aneb co čím se ha sí a nehasí
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
MODUL: 05 - Předcházení vzniku výbušné atmosféry
Hoření je chemická reakce, při níž vzniká teplo a světlo.
Transkript prezentace:

HOŘENÍ HAŠENÍ RZ - 30. 5. 2006

Exotermní a endotermní reakce Hoření Hašení požáru Jak se zachovat při požáru Hasičská technika dříve a dnes Konec

Exotermní a endotermní reakce 2 H2 + O2  2 H2O - Qm Při této reakci teplo vzniká (dochází k výbuchu) odchází mimo nebo ven …. řecky = exo reakce exotermní – při ní vzniká teplo

Exotermní a endotermní reakce Průběh reakce záleží na skupenství látek!!! pevné … solid (s) kapalné … liquid (l) plynné … gas (g)

Exotermní a endotermní reakce CaCO3  CaO + CO2 + Qm Při této reakci je potřeba teplo dodat (aby reakce vůbec proběhla) Teplo se dodává dovnitř … řecky endon reakce endotermní – při ní se teplo dodává

Hoření Plamen znamená teplo a světlo Plamen = sloupec hořících plynů 4. skupenství hmoty (plasma) Hoření = oxidační děj s kyslíkem Některé látky mohou hořet i bez přítomnosti kyslíku

Hoření: 1200 –1400 C 1400 C 800 C tekutý parafín pevný parafín

Hoření: 2 C + O2  2 CO 2 CO + O2  2 CO2 Při nedostatku kyslíku vzniká smrtelně jedovatý oxid uhelnatý Hořlavé látky musí mít označení symbolem výstrahy:

Hašení požáru Požár = nekontrolované a nežádoucí hoření Nejlepší ochrana = znalost vlastností látek, opatrnost, svědomitost Princip hašení : zamezení přístupu vzduchu (kyslíku) ochlazení látky pod zápalnou teplotu

V budovách je na vymezených místech umístěn hasící přístroj Hašení požáru V budovách je na vymezených místech umístěn hasící přístroj Druhy hasících přístrojů: vodní – ne na zařízení pod proudem a lehké materiály !!! práškový – ne na elektroniku!!! pěnový – ne na zařízení pod proudem !!! CO2 – na zařízení pod proudem

Hašení požáru Hasicí prostředky:

Jak se zachovat v případě požáru ??? Začne – li hořet, je nutné co nejrychleji zavolat hasiče

Jak se zachovat v případě požáru ??? Po vytočení čísla 150 : ozve se hasič, kterému sdělíš: své jméno adresu místa, kde hoří pokud víš, pak i co a jaký materiál hoří případně, zda jsou v objektu lidé a kolik

Jak se zachovat v případě požáru ??? Jsi – li v domě, který neznáš, únikový východ najdeš pomocí zelenobílých šipek:

Jak se zachovat v případě požáru ??? PAMATUJ SI !!! nikdy se před požárem neschovávej !!! pokud u vás doma hoří, nikdy se pro nic nevracej !!! v zakouřené místnosti se drž při zemi – tam se ti bude lépe dýchat odřízne – li ti oheň cestu ven, snaž se na sebe upozornit !!! pokud ti hoří oblečení, lehni si a válej se !!!

Hasičská technika dnes Novější hasičská stříkačka 1. třetina 20. století Toto je nejstarší stříkačka Konec 19. století dnes

K O N E C