Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Natálie Prachařová 3.B ZŠ Lesní
Advertisements

Houby bez plodnic Mgr. Helena Roubalová
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: HOUBY VY_inovace_32_PR6_15
Živočišné a přírodní noxy
Jedovatá stopa – pokračování II.
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Jedlé houby.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod
Mykotoxiny.
Lékařská toxikologie Lekce VII. Živočišné jedy
Alimentární onemocnění
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Význam hub a mechů v ekosystému
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Úvodní přednášky z předmětu TOXIKOLOGIE VŠCHT Praha VŠCHT Praha Jedovatá stopa – 4. díl.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Lékařská toxikologie Lekce V. Bojové otravné látky a pesticidy
Toxikologie Miloslav Pouzar
Alimentární onemocnění
Houby.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Aneb jedovaté houby se nejedí
Naše houby 6. třída.
PLÍSNĚ MÍŠA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona : III/2VY_32_inovace_573 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Houby jedovaté Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Houby (Fungi) II., opakování
Puchýřník lékařský Kristýna Švecová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření: Téma: Určování jedovatých hub.
Doc. MUDr. Pavel Dlouhý, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Houby jedovaté Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOUBY.
Říše: HOUBY Fungi.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
MYKOTOXINY… Toxiny plísní a hub
H E P A T O T O X I C I T A prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. LF UK Játra – cílový orgán řady chemických látek, hrají.
Iva Husová Lékařská a nutriční toxikologie ZSF JU České Budějovice.
FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 09_ Houby TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_13_15A_Vyšší houby - jedovaté Téma: Přírodopis.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
HOUBY.
Slizovka.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
JEDOVATÉ HOUBY VY_32_INOVACE_02
seminář a praktika z chemie
HOUBY.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Houby Houby tvoří samostatnou skupinu
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Akutní intoxikace Část speciální: houby
Transkript prezentace:

Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. patocka@pmfhk.cz Určeno pro posluchače 1. ročníku magisterského studia Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity České Budějovice, studijní obor Krizová radiobiologie a toxikologie

Rozdělení houbových toxinů Mikromycety (kvasinky a plísně) Toxiny mikromycet Toxigenní mikromycety (mykotoxiny) Patogenní mikromycety Makromycety (tvoří plodnice Toxiny makromycet (Houbové jedy)

Mykotoxiny mikromycet Mykotoxiny mikromycet jsou toxické látky mikroskopických hub nebílkovinné povahy, toxické vůči člověku a hospodářským zvířatům a k expozici jimi dochází proti vůli a zájmům člověka. Produkují je některé plísně a jsou nebezpečné proto, že mohou vyvolat nádorová onemocnění a způsobit otravy. Příznačná je pro ně jejich karcinogenita, imunotoxicita a vývojová toxicita. Mohou být přítomny ve všech potravinách a potravinářských surovinách, všude tam kde jsou příznivé podmínky pro růst mikroskopických hub. Svou všudypřítomností v malých množstvích představují spíše nebezpečí chronických otrav Vyvolávají intoxikace zvané mykotoxikózy Akutní toxicita je aktuální pouze pro některé mykotoxiny

Toxikologicky významné mykotoxiny mikromycet Aflatoxiny Ochratoxiny Zearalenony Námelové alkaloidy

Aflatoxiny Aflatoxiny tvoří skupinu příbuzných látek, derivátů furanu Jejich objevem byla zahájena éra mykotoxinů mikromycet Jsou produkovány téměř výlučně kmeny Aspergillus flavus a A. parasiticus Aflatoxin B1 je nejsilnějším dosud známým přírodním karcinogenem Aflatoxiny vyvolávají u člověka zánět jater, primární hepatom a stavy útlumu imunity.

Ochratoxiny Skupina sedmi izokumarinových derivátů Ve své molekule obsahují fenylalanin Jsou produkovány rody Aspergillus (A. ochraceus, A. sulphureus, A. sclerotinum) a Penicillium (P. verrucosum, P. purpurascens, P. commune, P. viridicatum). Nejvýznamnější látkou je vysoce nefrotoxický ochratoxin A Je příčinou ledvinové choroby známé jako "Balkánská endemická nefropatie“

Zearalenony Cyklické laktony kyseliny beta-resorcylové Produkt mikromycet rodu Fusarium Jsou méně toxické než některé jiné mykotoxiny Jejich efekt je estrogenní a projevuje se jako hyperestrogenismus

Námelové alkaloidy Početná skupina derivátů kyseliny lysergové Vyskytují se ve sklerociu paličkovice nachové (Claviceps purpurea) zvaném námel. Námel roste na obilovinách, zejména na žitu.

Mykotoxiny makromycet Mykotoxiny mikromycet jsou toxické látky makroskopických hub bílkovinné i nebílkovinné povahy, toxické pro člověka. Jsou původcem alimentárních otrav při konzumaci jedovatých hub. K intoxikacím dochází ve většině případů v důsledku jejich záměny za jedlé houby. Akutní toxicita některých houbových jedů je vysoká a způsobují i smrtelné intoxikace. Naší nejnebezpečnější houbou je muchomůrka hlízovitá

Muchomůrky (Amanita) hlízovitá (A.phalloides) červená (A.muscaria) Amanitiny a faloidiny - cyklické peptidy Kyselina ibotenová a muscimol

Závojenky (Entoloma) Toxický princip není znám Závojenka olovová

Pavučince (Cortinarius) Pavučinec plyšový (Cortinarius orellanus) Doba latence je dlouhá - 3 dny až 3 týdny. Neléčené otravy končí smrtí po 2-3 týdnech.

Vláknice (Inocybe) Vláknice Patouillardova (červenající) (I.patouillardii) Složení jedu nejisté (muskarin, muscimol, kyselina ibotenová?)

Hnojníci (Coprinus) Hnojník inkoustový (C. atramentarius) Jedovatý v kombinaci s ethanolem

Lysohlávky (Psilocybe) Psychoaktivní látky