Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování prodeje materiálu
Advertisements

Název projektu: Škola a sport
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
OCEŇOVÁNÍ ZÁSOB PŘI POŘÍZENÍ prosinec 2012VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST, SOUČET PRVNÍCH N ČLENŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Zdeněk Binar Obchodní akademie a.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva – varný proces
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Foltisová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ovoce – Význam ve výživě
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
CHAMPENOIS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zahuštěné mléčné výrobky
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
výroba piva – kvašení a dokvašování
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
– SCHÉMA PRACOVNÍHO POSTUPU
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
VÝROBA BĚŽNÉHO PEČIVA – PLETÝNKY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Název projektu: Moderní škola
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ únor 2013VY_32_INOVACE_TOS_ obr. 1 DALŠÍ SUROVINY POTŘEBNÉ K VÝROBĚ PIVA

Další suroviny potřebné k výrobě piva:  pivovarské kvasnice,  voda. Výroba piva - výroba sladu 2

 Pivní kvasinky jsou mikroorganismy, jednobuněčné houby, které přeměňují neboli rozkládají cukry na alkohol a oxid uhličitý.  Obsahují také velké množství vitaminů skupiny B, bílkoviny a řadu jiných látek.  Proto jsou stále častěji nazývány bioléčivem 21. století. Pivní kvasinky

obr. 2

 První badatel, který pochopil činnost kvasinek byl Louis Pasteur.  Vědec Emil Hansen v dánském pivovaru Carlsberg vytvořil jako první čistou jednobuněčnou kulturu, která zajišťuje řádný kvasný proces.  Některé druhy kvasinek účinkují lépe při nižších teplotách, některé při teplotách vyšších.

Při nižších teplotách působí:  spodní kvasinky (ležácké).  Saccaromyces carlsbergensis,  účinkují při teplotě 5 až 12 ˚C,  po prokvašení klesají na dno,  účinkují pomaleji a důkladněji, přemění více cukru na alkohol.

 Při vyšších teplotách působí:  svrchní kvasinky.  Saccaromyces cerevisiae,  účinkují při teplotě 15 až 25 ˚C,  stoupají směrem k hladině,  účinkují rychleji.

 Pivovarské kvasnice se v průběhu kvasného procesu – kvašení rozmnoží až čtyřnásobně.  Jedna kultura pivovarské kvasnice se používá několikrát.  Jsou základem kvasného procesu a do značné míry určují charakter nápoje.

Voda má zásadní vliv na kvalitu piva, tvoří více než 90 % finálního produktu, důležité je chemické složení vody, jelikož obsahuje různé minerály a soli, které mohou mít blahodárné či škodlivé vlivy na vaření piva. VODA obr. 3

Pivovary si dnes řídí samy objem minerálů v pivě přesnými postupy. Veškerý zdroj vody v pivovarech je pečlivě monitorován z důvodu zajištění stálé kvality a bezpečnosti.

* obr. 1 V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online] :26 [cit ]. Dostupné z: nemecka-i-ceska_ htmlhttp:// nemecka-i-ceska_ html * obr. 2 Kvasnice - Ordinace.cz [online] [cit ]. Dostupné z: * obr. 3 DESTILOVANÁ VODA | Destilovaná voda 1L | Bio-Farm Indoor - Growshop Zlín [online] [cit ]. Dostupné z: Destilovana-voda-1Lhttp:// Destilovana-voda-1L