Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Aktivity terénních programů v rámci ochrany veřejného zdraví
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
K r a j s k á k n i h o v n a F r a n t i š k a B a r t o š e Seminář pracovníků profesionálních knihoven ve Zlínském kraji Zlín, 18. května 2006 PhDr.
CENTRUM SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRUNÉŘOV. Investor: Město Kadaň, Mírové náměstí 1, Kadaň 43201, Ústecký kraj Projektant: Ing. Jiří Kučera, Mírové náměstí 117,
Plánovaný rozvoj služeb
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zlínský kraj - procvičování
Podprogram Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2014 RNDr. Jarmila Dupejová Odbor životního prostředí a zemědělství.
Most k naději o. s. Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou Liberec
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
ROZVOJ VEŘEJNÉ DOPRAVY VE ZLÍNSKÉM KRAJI
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR Nízkoprahové programy „Nízkoprahové programy bezpečný přechod do dospělosti.“ Aktivity ČAS jsou podpořeny z ESF, státního rozpočtu ČR.
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Anotace: ČR – Zlínský kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vyhledá a zapíše do pracovního.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Program RP04-17 Podpora ekologických aktivit v kraji Zlín, leden 2017
Hospodářská soudržnost ORP v regionu soudržnosti Střední Morava
O spolupráci terénních programů různého zaměření
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
plk. JUDr. Jaromír TKADLEČEK
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Filmové obce a spolupráce s filmaři
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Terénní výměnné programy ve Zlínském kraji Mgr. Petr Netočný

Terénní program (TP) TP v rámci terciální drogové prevence (zejména „harm reduction“) Nízkoprahová služba Přirozené prostředí uživatelů služby U nás vazba na činnost kontaktních center

Cílová skupina TP Uživatelé nealkoholových drog především závislí a problémoví uživatelé dále experimentátoři a rekreační uživatelé Osoby blízké (rodič, partner, …) Veřejnost (obyvatelé dané lokality)

Nabízené služby v TP výměnný servis sociální práce (příp. asistence) krizová intervence informační servis poradenství zprostředkování léčby / dalších návazností základní zdravotní ošetření aj.

TP ve Zlínském kraji Zajišťují celkem 4 subjekty: Kroměříž - Oblastní charita Kroměříž Uherské hradiště - Podané ruce, o. s. Vsetín - Agarta o. s. Zlín - O. s. ONYX

TP ve Zlínském kraji (pokr.) Souhrnné údaje za rok 2006: počet měst a obcí: 14 přijatých / vyd. jehel: 22.858 / 23.887 počet pracov. / úvazků: 6 / 2,7 úv.

Zajišťuje Oblastní Charita TP – Kroměřížsko Zajišťuje Oblastní Charita od roku 1999 Lokality: Kroměříž, Hulín, Holešov, Morkovice, Bystřice p/Hostýnem, Chropyně, (Kojetín) Počet pracovníků / úvazků: 2 prac. / 1 úvazek Výměnný program: 17.023 ks / 17.220 ks Jiné: nejvíce výměn v kraji (auto) a „pasivní“ forma TP v Kroměříži

TP – Uhersko Hradišťsko Zajišťuje Podané ruce, o. s. od roku 2001 Lokality: Uherské Hradiště, Uherský Brod, Staré Město, Kunovice Počet pracovníků / úvazků: 2 prac. / 0,5 úvazku Výměnný program: 3.818 ks / 4.185 ks Jiné: komunitní plánování Uh. Brod a Uh. Hradiště

TP – Vsetínsko Zajišťuje o. s. Agarta od roku 2004 Lokality – Vsetín, Valašské Meziříčí Počet pracovníků / úvazků: 1 prac. / 0,5 úvazek Výměnný program: 1.896 ks / 2.356 ks Jiné: od r. 2007 samostatný program, rozšíření služby, nově i Rožnov (posílení na 1,7 úvazku)

TP – Zlínsko Zajišťuje o. s. ONYX od června 2006* Lokality: Zlín, Otrokovice Počet pracovníků / úvazků: 1 prac. / 0,7 úvazku Výměnný program: 121 ks / 126 ks Jiné: plán na rozšíření služeb TP (Slavičínsko, Vizovice, Napajedla, …), jsme na začátku *) Navazujeme na činnost o. s. Daimonion (od r. 1999)

Příklad dobré spolupráce s obcí Mapování drogové scény v dané lokalitě (Otrokovice) Prezentace činnosti na MÚ (soc. odbor a setkání s místostarostkou) Příprava a podání projektu Realizace TP, průběžná spolupráce s MÚ, monitoring terénu Výhled: zapojení do komunitního plánování, spolupráce s policií (sběr inf. materiálu)

Dobrá spolupráce s obcí (pokr.) Východiska obce / města: Nepopírá drogový problém. Chápe, že TP je služba pro občany (z hlediska ochrany veřejného zdraví). Uvědomuje si výhody nízkoprahovosti TP. Chápe TP jako odbornou činnost, která řeší drogový problém. Ví, že prevence se vyplácí (finance i PR).

Jak vidí EU drogovou politiku v ČR SILNÉ STRÁNKY: Harm reduction (dostupnost služeb, relativně nízký výskyt HIV, VHB a VHC) Systém léčebné péče Meziresortní přístup (RVKPP) SLABINY: Právní systém (pomalost, neukládání alter. trestů) Primární prevence (ověřitelnost efektivity) Vysoká tolerance a dostupnost k legálním NL

Poděkování za spolupráci: Pracovníkům TP a KC Uherské Hradiště (o. s. Podané ruce) Pracovníkům TP a KC Kroměříž (Oblastní Charita Kroměříž) Pracovníkům TP a KC Vsetín (o. s. Agarta)

Děkuji za pozornost, hezký den! Petr Netočný Občanské sdružení ONYX Gahurova 1563/5 ZLÍN 760 01 info@os-onyx.cz www.os-onyx.cz