Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Přemyslovští králové a jejich doba
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
III/2 XV A
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vláda přemyslovských králů
Vypracovala: Mgr. Lucie Holanová, ZŠ Višňová Srpen 2011 Vzdělávací oblast: Vlastivěda – Dějiny českého státu - Přemyslovci – POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Metodika:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Dějiny významných států a národů v Evropě V
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Ročníková práce: Vláda za posledních Přemyslovců
o králi Přemyslu Otakaru II.
Václav II. a Václav III. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Poslední Přemyslovci Lubomír Berka.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSv. Anežka, Přemysl Otakar II. a Václav II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně.
České země v době Přemyslovců 4. ročník
Konec Přemyslovců Lubomír Berka.
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Český stát královstvím, vláda posledních Přemyslovců.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Český stát pod vládou přemyslovských.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Poslední Přemyslovci – část druhá
Za vlády přemyslovských králů 1
Za vlády přemyslovských králů 2
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr
NÁZEV: Jan Lucemburský
Člověk a společnost, Dějepis
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Přehled významných panovníků
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Vláda přemyslovských králů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

Přemyslovci Vláda přemyslovských králů

Přemyslovští králové Vratislav II. Přemysl Otakar I. Přemysl Otakar II. Václav II. Václav III.

Vratislav II. syn knížete Břetislava získal roku 1085 od německého císaře za pomoc ve válce královský titul ( jen pro svoji osobu, nikoliv pro své nástupce ) stal se prvním českým králem

Přemysl Otakar I. vládl na konci 12. a začátkem 13. století získal v roce 1212 od německého krále za pomoc v boji Zlatou bulu sicilskou (potvrzovala nezávislost Českého království a zaručovala, že se královský titul dědí z otce na syna) měl syna Václava a dceru Anežku, která založila v Praze Anežský klášter se špitálem, stala se jeho představenou a celý život se starala o nemocné, chudé a postižené

Přemysl Otakar II. král železný (měl oddíly jízdních rytířů v těžkém brnění) a zlatý (byl velmi bohatý, doly na stříbro) za jeho vlády se území českého státu zdvojnásobilo byl to panovník smělý, sebevědomý a bezohledný zahynul v bitvě na Moravském poli (blízko Vídně) roku 1278

Václav II. syn Přemysla Otakara II. v době otcově smrti mu bylo 7 let Václavovi poručníci, němečtí vévodové, jej uvěznili nejprve na hradě Bezdězu, potom ho odvezli až do severního Německa po 5 letech se podařilo české šlechtě dostat Václava II. zpět do země zavedl nové peníze – pražské groše stal se i polským králem

Václav III. poslední Přemyslovec po smrti svého otce vládl třem královstvím: českému, polskému a uherskému (dnešní Maďarsko) vládl pouze jeden rok vzdal se uherské koruny, při výpravě s vojskem do Polska byl roku 1306 v Olomouci zavražděn jeho smrtí skončila vláda rodu Přemyslovců, která trvala více než 400 let neměl mužského potomka – Přemyslovci vymřeli po meči

Co k sobě patří? 1. 1. 2. 2. 3. 3. 4. 4. 5. 5. Vratislav II. padl v bitvě na Moravském poli Přemysl Otakar I. 2. 2. vládl třem královstvím Přemysl Otakar II. 3. 3. vězněn na hradě Bezdězu 4. 4. první český král Václav II. 5. 5. otec Anežky Přemyslovny Václav III.

Zopakuj si : Kdo se stal prvním českým králem a jak získal královský titul? Kterému panovníkovi se podařilo získat dědičný královský titul? 3. Jak se jmenovala listina, která tento titul zaručovala? 4. Jak se jmenovala dcera Přemysla Otakara I.? 5. Proč byla Anežka Přemyslovna prohlášena za svatou? 6. Jak se říkalo Přemyslu Otakarovi II. ? Proč? 7. Ve které bitvě padl Přemysl Otakar II. ? 8. Co nechal razit Václav II? 9. Jak dlouho vládl Václav III.? Proč? 10. Co to znamená, že Přemyslovci vymřeli po meči?

Správné odpovědi: 1. Vratislav II. 2. Přemyslu Otakarovi I. 3. Zlatá bula sicilská 4. princezna Anežka 5. založila v Praze klášter se špitálem, celý život pečovala o nemocné, chudé a postižené lidi 6. král železný a zlatý (měl jízdní rytíře,byl velice bohatý) 7. v bitvě na Moravském poli nedaleko Vídně 8. nové peníze – pražské groše 9. jeden rok, byl zavražděn v Olomouci 10. neměli žádného mužského následníka trůnu