Odstraňování architektonických bariér v domácnostech osob se získaným poškozením mozku další dílek do skládanky péče o OZP konference „Vybrané metody a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
ECVET v Programu celoživotního učení
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Metodika hodnocení bariér v domácím prostředí. Obsah prezentace •O projektu •Subjektivní část hodnocení •Objektivní část hodnocení •Plán na následující.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Hodnocení domácího prostředí DEMO Zkušenosti z praxe
Posouzení nepříznivé sociální situace
Vývoj metodiky a její verze před realizací pilotních studií.
Strukturované učení PROJEKT EU
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Hodnocení domácího prostředí Kazuistiky
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
DOMOV PRO SENIORY Reynkova 3643, Havlíčkův Brod
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Výsledná metodika hodnocení bariér v domácím prostředí + vyhlášení pravidel soutěže.
SEMAFOR home Smart Evaluation Methodology of Accessibility FOR home.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Výsledky pilotních studií včetně výsledků a kazuistik.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
ZÁKLADY ARCHITEKTONICKÉHO NAVRHOVÁNÍ KATEDRA ARCHITEKTURY VŠB -TUO
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
Další dílek do skládanky podpory osob se zdravotním postižením.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Další dílek do skládanky podpory osob se zdravotním postižením: „Metodika hodnocení bariér v domácím prostředí“ Vývoj metodiky pro evaluaci a modifikaci.
Další dílek do skládanky podpory osob se zdravotním postižením: „Praktické zkušenosti s hodnocením bariér v domácím prostředí“ Vývoj metodiky pro evaluaci.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Hodnocení DeMo v projektu NetZP Mgr. Andrea Preclíková.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Projekt Pšov Evropský sociální fond Operační program rozvoje lidských zdrojů ZÁVĚREČNÁ KONFERENCE Most Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Vývoj metodiky pro evaluaci a modifikaci domácího prostředí osob se zdravotním postižením za účelem zvýšení jejich zaměstnatelnosti (DeMo) Číslo projektu:
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Orlické hory pro všechny Cesta k certifikaci Nové Město nad Metují VÍTEJTE ! Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Role KOUS Vysočina v projektu
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
UNA – závěrečné shrnutí – příprava ke zkoušce
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Místní plán inkluze + OP VVV
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Odstraňování architektonických bariér v domácnostech osob se získaným poškozením mozku další dílek do skládanky péče o OZP konference „Vybrané metody a přístupy v neurorehabilitaci“

Projekt Metodika pro hodnocení architektonických bariér v domácím prostředí na základě přístupů používaných v zahraničí a její pilotní otestování –Department of Health Sciences, Lund University –Centro de Reabilitação Profissional de Gaia –ČAE (ČR)

DeMo Vývoj metodiky pro evaluaci a modifikaci domácího prostředí osob se zdravotním postižením za účelem zvýšení jejich zaměstnatelnosti CZ.1.04/5.1.01/

Výstup projektu Brožura: Úvod do problematiky včetně legislativních souvislostí Vlastní metodika – identifikace bariér, jejich závažnosti a četnosti jejich překonávání –Objektivní/subjektivní část Instrukce k hodnocení Modelové situace Strukturovaný přehled kompenzačních pomůcek a typů úprav

Využití v praxi Zlepšení přístupu osob se poruchami motoriky (mobility) na trh práce Ergoterapeuti, sociální pracovníci – zefektivnění domácích návštěv, podklady k identifikaci problému či argumentaci s nadřízenými orgány Klienti – efektivnější plánování modifikací, postupné zlepšení situace s bezbariérovým bydlením Stát – snížení nákladů za institucionální péči, kontrola adekvátnosti požadovaného příspěvku na zvl. pomůcky

Realizace projektu – (24 měsíců) Celkem 3 fáze –Teoretická část dokončena –Zahájena praktická i vzdělávací část –Absolvovány obě zahraniční stáže (teoretická i praktická)

Metodika Objektivní část: –Housing Enabler Subjektivní část: –Usability In My Home

Objektivní část metodiky Housing Enabler jako inspirace a ukázka naší verze

Housing Enabler

Koupelna + WC Kuchyň + jídelna Ložnice Obývací pokoj Domácí pracovní prostor Domácí prostor pro rehabilitaci Technické prostory Venkovní prostor (J) Bariéra Závažnost (0-3) Četnost (0-5) Poznámky A.VSTUP DO DOMÁCNOSTI: 1. Schody/výškové rozdíly neumožňují vstup 2. Absence zábradlí/jednostranné či přerušované zábradlí neumožňují vstup 3. Přístupová cesta neumožňuje vstup (povrch, šířka, charakter) 4. B. OBECNÉ ČÁSTI DOMÁCNOSTI 86.

Hodnocení závažnosti bariéry: 0 = není relevantní 1 = bariéra, kterou je klient schopen překonat vlastními silami nebo s pomůckami, které již doma má a umí s nimi zacházet 2 = bariéra, kterou je klient schopen překonat pouze s dopomocí druhé osoby 3 = bariéra, kterou není klient schopen překonat ani s dopomocí druhé osoby Hodnocení četnosti překonávání bariéry: 0 = není relevantní – v daném prostředí se nevyskytuje nebo ji klient nepotřebuje překonávat 1 = Maximálně 1x měsíčně 2 = Maximálně 1x týdně 3 = Více než 1x týdně 4 = Alespoň 1x denně 5 = Více než 1x denně Důležitost z pohledu klienta: Po vyplnění dotazníku je klient vyzván, aby zakroužkoval 5 bariér, jejichž překonávání je z jeho pohledu nedůležitější

Subjektivní část metodiky Usability In My Home jako inspirace a naše verze

a) Jak vám současný stav vaší domácnosti umožňuje obvyklým způsobem provádět následující každodenní činnosti? b) Jak jste spokojen(a) s vykonáváním následujících každodenních činností ve vaší domácnosti? Tuto činnost neprovádí m (uveďte křížek) Nemohu odpověd ět (uveďte křížek) 1. Použití toalety Provádění osobní hygieny 3. Vaření 4. Příprava jednoduchých pokrmů 5. Pohyb v domácnosti (s/bez kompenzačních pomůcek)

Činnost1-5 nebo X Poznámka A. VSTUP DO DOMÁCNOSTI: Vcházení a odcházení do/z bytu Ovládání dveří a přijímání návštěv (systém odemykání, komunikace s návštěvou - kukátko, domácí telefon) B. OBECNÉ ČÁSTI DOMÁCNOSTI: Pohyb v domácnosti (přístup do jednotlivých místností a manipulační prostor v nich) Větrání a zatemňování oken Jak jste spokojen/a s vykonáváním níže uvedených činností ve Vaší domácnosti? 1 Velmi spokojen(a) 2 Spokojen(a) 3 Ani spokojen(a) ani nespokojen(a) 4 Nespokojen(a) 5 Velmi nespokojen(a) XNení relevantní

Plánované aktivity Zpracování jednotlivých kapitol brožury Realizace pilotních studií k ověření první verze metodiky Zařazení metodiky do aplikace eQuip Uspořádání dvou seminářů čtvrtek 10. dubna 2014 od 14 hod. v Emauzích, Praha 2 Uspořádání závěrečné konference

CZ.1.04/5.1.01/B NetZP – síť péče o osoby se zdravotním postižením

Děkuji za pozornost Kontakt: mobil: