aneb výběr budoucího povolání zábavnou formou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Mezilidské vztahy na pracovišti
Naučil jsem se....
Jan Tuček Jak „restartujeme“. Co nás zajímá? Jsou pak šťastnější? Jsou restartéři jiní? Kolik z nás dělá to, co chce? Proč a jak lidé restartují?
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základní škola Slavičín-Vlára Školní knihovna aneb naše Školní informační centrum.
Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Ideový závěr Co si mám z přednášky odnést (+ komentáře k užití statistiky v biologii)
Registrační číslo projektu: VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_11
Odborné praxe na ÚISK Informační schůzka. Program setkání  Základní informace o praxích  Termín praxe  Postup při výběru instituce  Průběh praxe a.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Constructions with by Rewrite the following sentences using by constructions. Do not change the aspect. Vzor: Chci hrát tenis. Chtěl/Chtěla bych hrát tenis.
Konverzace Máte psa nebo k očku?. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Milana Reichlová. 1)co znamená myslet logicky 2)test 3)tipy, jak se zdokonalit 4) použité zdroje.
Založení a vznik Fiktivní firmy
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
JIŘÍ ŽÁČEK * v Chomutově.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
1 „Správná argumentace“  S čím musíme bojovat?  Co chtějí slyšet?  kroky úspěšné prezentace  Těžce na cvičišti, lehce na bojišti.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_07.
INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Občanská nauka 2. ročník dvouletého učebního poměru SOU
Jak vybírat školu a obor?. Víte, že? Víte, že… V Plzeňském kraji je téměř 60 středních škol Všechny důležité informace o oborech SŠ v Plzeňském kraji.
V zaměstnání I. Petr Machala. zajdete na personální oddělení podepíšete pracovní smlouvu seznámíte se s pracovním řádem Víte co následuje po úspěšném.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
První zaměstnání Petr Machala.
„Opravdový přítel je ten, kdo ti nabídne ruku a dotkne se tvého srdce“
Elektronická učebnice - II
UŽ SE VYZNÁM V KNIHOVNĚ Knihovnická lekce s praktickým procvičováním získaných znalostí.
Čím chci být Zpracovala: Mgr
Jazyk a jazyková komunikace Cizí jazyk Komunikace Ambitions VY_22_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Vývoj vzdělávacích aspirací žáků Popelář nebo doktor?
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
VY_32_INOVACE_04_Povolání. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Povolání Anotace: Učivo je podáno formou prezentace doplňující.
Řízení a plánování kariéry
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_29.
Personální strategie mezinárodní firmy
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
(pro nástup ve škol. roce 2017/2018). JAK ŽÁKŮM POMŮŽE NAŠE ŠKOLA v rámci předmětu PRACOVNÍ ČINNOSTI témata: volba profesní orientace, zaměstnání, trh.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Čím chci být ,až vyrostu.
ČÍM BYCH CHTĚL BÝT AŽ VYROSTU?
ČÍM CHCI BÝT, AŽ VYROSTU? Václav Pfleger.
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZŠ Ludgeřovice Ema Musálková
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
STROM PROFESÍ NAŠÍ RODINY Volba povolání
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Naučil jsem se....
Volba budoucího povolání
Blízká budoucnost Možnosti po ukončení základní školy
Dobrý den, prosím a děkuji
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Transkript prezentace:

aneb výběr budoucího povolání zábavnou formou KDYŽ SE ŘEKNE PROFESE aneb výběr budoucího povolání zábavnou formou

Co znamená pojem profese? PROFESE: základní obor, povolání, druh pracovní činnosti, která potřebuje jistý čas na přípravu. Jednotlivé profese mají často různé specializace (zdravotní sestra – dětská, rehabilitační, horník-lokomotivář, lékař-neurolog, atd.)

Čím byste chtěli být? Čím jste chtěli být jako malí? Změnily se vaše plány nebo máte pořád jedno vysněné zaměstnání, které chcete dělat?

POVOLÁNÍ vs ZAMĚSTNÁNÍ POVOLÁNÍ: určitá, pravidelně vykonávaná pracovní činnost. Je vykonávaná za mzdu. Kdo chce vykonávat určité povolání, musí se patřičně vyškolit. ZAMĚSTNÁNÍ: pracovní poměr sjednaný dle Zákoníku práce podle určitých podmínek na základě pracovní smlouvy

Jak si vybrat svou budoucí profesi… Žáci na lístky píší, čím by chtěli být (jen jedna profese) – může to být cokoli Po chvíli se lístky posbírají a profese se společně posuzují. Je vedena diskuse o tom, proč nemohou všichni vykonávat jedno povolání, podle čeho by se mělo povolání vybírat. Žáci dostanou náhodným rozdáním kartičky, na kterých je 10 profesí dělnických, 10 středoškolských a 10 vysokoškolských. Následuje tzv. Burza práce. Žáci se rozdělí do dvou táborů – na ty, kteří jsou se svou získanou profesí spokojeni a na ty, kteří by rádi vykonávali něco jiného. Ti mezi sebou mohou profese vyměnit. Záleží na tom, jak se jim podaří s ostatním zaměstnání vyměnit. Je důležité, aby si uměli svou volbu obhájit správnými argumenty. Po výměně každý jednotlivě řekne, popř. ukáže pomocí pantomimy, jakou profesi by chtěl vykonávat. Na závěr se vede debata o různých profesích, čtou se ukázky z knihy „Advokát nebo zedník“ a žáci mohou vyplnit testy, které jim naznačí, k jaké profesi mají vlohy.

Zpracovala: Barbora Javorková, Dětské oddělení Karviná – Mizerov Použité zdroje: business.center.cz, encyklopedie.seznam.cz, Advokát nebo zedník? : povolání pro život / David Železný. - 1. vyd. - Praha : Albatros, 2006. - 349 s. - (Klub mladých čtenářů). ISBN 80-00-01561-7.