Mechanika tuhého tělesa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Práce při zvedání tělesa kladkami
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tuhého tělesa
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Soustava částic a tuhé těleso
MECHANIKA.
Těžiště, rovnovážná poloha
Pohybová energie tuhého tělesa
Vazby a vazbové síly.
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Těleso otáčivé kolem pevné osy - páka
Mechanická práce a energie
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_362 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
TĚŽIŠTĚ TĚLES.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Struktura a vlastnosti pevných látek
TĚŽIŠTĚ A ROVNOVÁŽNÁ POLOHA TĚLESA
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_450.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Strojní mechanika ÚKOLY STATIKY Autor: Ing. Jaroslav Kolář
Rovnovážná poloha tělesa
VY_32_INOVACE_11-16 Mechanika II. Tuhé těleso – test.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_363 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Síla.
Elektromagnetické záření
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Kinematika Téma:Posuvný a otáčivý pohyb Ročník:1. Datum.
Těžiště tělesa.
Skládání a rozkládání sil
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_ROVNOVAZNE.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanika tuhého tělesa
STATIKA TĚLES Název školy
Mechanika tuhého tělesa
Tuhé těleso, moment síly
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_364 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
STATIKA TĚLES Název školy
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
STATIKA část mechaniky, která se zabývá rovnováhou sil působících na dokonale tuhá tělesa.
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
MECHANIKA.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

Mechanika tuhého tělesa Pohyby tuhého tělesa Moment síly vzhledem k ose otáčení Skládání a rozkládání sil Dvojice sil, Těžiště, Rovnovážné polohy tělesa Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Mechanika tuhého tělesa těleso nebudeme nahrazovat HB, ale ideálním modelem, který nazýváme tuhé těleso tuhé těleso = těleso, jehož tvar ani objem se působením libovolně velkých sil nemění síly působící na tuhé těleso mají pouze pohybové účinky

Pohyby tuhého tělesa Posuvný pohyb (translace) všechny body tělesa mají stejnou rychlost a opisují stejné trajektorie(přímočaré, křivočaré) každá přímka spojená s tělesem je při pohybu stále rovnoběžná s původní polohou

Pohyby tuhého tělesa Otáčivý pohyb (rotace) jednotlivé body tuhého tělesa opisují kružnice, jejichž středy leží na ose otáčení

Pohyby tuhého tělesa mnohá tělesa konají posuvný a otáčivý pohyb současně Země – posuvný kolem Slunce otáčivý kolem své osy kola jedoucího automobilu

Moment síly vzhledem k ose otáčení Moment síly = fyzikální veličina vyjadřující otáčivý účinek síly na tuhé těleso Otáčivý účinek síly závisí na: velikosti síly, směru síly a poloze jejího působiště.

Moment síly vzhledem k ose otáčení F = velikost síly(leží v rovině kolmé k ose otáčení) d = rameno síly(kolmá vzdálenost vektorové přímky síly od osy o) Jednotkou je newton metr (N.m). Moment síly M = vektor, který leží v ose otáčení (kolmý k síle i k ramenu síly)

Moment síly vzhledem k ose otáčení Výsledný moment sil M je vektorový součet momentů jednotlivých sil k dané ose: M = M1+ M2+…+Mn Otáčivý účinek několika sil působících na tuhé těleso otáčivé kolem nehybné osy se navzájem ruší, je-li vektorový součet momentů všech sil vzhledem k ose otáčení nulový: M = M1+ M2+…+Mn=0 ….. Momentová věta O F1 F2 F3

Příklad: Na kotouč otáčivý kolem vodorovné osy působí 3 síly o velikostech F1=10 N, F2=20 N, F3=30 N, jejichž ramena jsou d1=20 cm, d2=10 cm, d3=10 cm. Vypočti velikosti momentu těchto sil a velikost výsledného momentu. Řešení: M1=2 N.m, M2=2 N.m, M3=-3 N.m, M=1 N.m

Skládání sil Skládat síly (složky) znamená nahradit je silou jedinou (výslednicí), která má při působení na těleso stejný pohybový účinek. Skládání sil působících na těleso v jednom bodě: stejný směr opačný směr různý směr

Skládání sil Skládání sil působících na těleso v různých bodech tělesa:

Příklad: Na konci tyče délky 80 cm působí kolmo k tyči 2 rovnoběžné síly o velikostech 50 N a 30 N. Ve kterém místě musíme tyč podepřít, aby se neotáčela? Jak velkou tlakovou silou působí tyč na podpěru? Řešení: 30 cm od působiště větší síly, 80 N

Rozkládání sil Rozložit sílu znamená nahradit ji dvěma nebo více silami o stejném pohybovém účinku na těleso. Rozkládání síly na 2: různoběžné síly F1=pohybová složka tíhové síly F2=tlaková složka (ruší se pevností podložky) Platí: Ft=f.F2 FG

Rozkládání sil rovnoběžné síly rozklad tíhy tělesa umístěného na vodorovné tyči

Příklad: Na nosník délky 6 metrů položíme do vzdálenosti 2 m od jednoho konce nosníku těleso hmotnosti 300 kg. Jak velkými tlakovými silami působí nosník na podpěry umístěné na koncích nosníku? Řešení: F1=2 000 N, F2=1 000 N

Dvojice sil Dvojici sil tvoří dvě stejně velké rovnoběžné síly opačného směru, které působí ve dvou různých bodech tuhého tělesa otáčivého kolem nehybné osy. Moment dvojice sil: d=rameno dvojice sil (kolmá vzdálenost vektorových přímek obou sil) F=velikost jedné síly

Těžiště tuhého tělesa Těžiště tělesa je působiště výslednice všech tíhových sil působících na jednotlivé hmotné body tělesa. poloha těžiště je stálá a závisí na rozložení látky v tělese u stejnorodých a pravidelných těles je v geometrickém středu u nestejnorodých a nepravidelných těles určujeme výpočtem nebo experimentálně (podpíráním, zavěšováním)

Rovnovážné polohy tělesa Těleso v rovnovážné poloze, jestliže platí: rovnováha sil rovnováha momentu sil V rovnovážné poloze jsou tělesa podepřená pod těžištěm nebo zavěšená nad těžištěm.

Rovnovážné polohy tělesa Rovnovážná poloha: stálá nebo-li stabilní vratká nebo-li labilní

Rovnovážné polohy tělesa volná nebo-li indiferentní Největší význam má stálá (stabilní) rovnovážná poloha – souvisí se stabilitou tělesa.

Rovnovážné polohy tělesa Stabilitu tělesa měříme prací, kterou musíme vykonat, abychom těleso uvedli ze stálé rovnovážné polohy do polohy vratké. m=hmotnost tělesa h=výška, o kterou se zvedne těžiště tělesa při jeho překlopení ze stálé do vratké polohy

Použitá literatura a www stránky Fyzika pro gymnázia - Mechanika RNDr. Milan Bednařík, CSc doc. RNDr. Miroslava Široká, CSc Fyzika v příkladech a testových otázkách Roman Kubínek, Hana Kolářová Fyzika pro střední skoly doc. RNDr. Oldřich Lepil, CSc Fyzweb.cz