Teoretické a praktické aspekty diskontování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

1VF415 Sociální pojištění Behaviorální aspekty sociálních systémů
Rovnovážný bod, rovnovážná cena
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Právní odpovědnost sportovců za sportovní úrazy (teoretický vstup do problematiky) M ICHAL K RÁLÍK,
Teorie úrokových měr ©2013, Jaroslav Brada.
Poptávka na trhu zboží a služeb
Zlepšování jakosti.
Odvození nabídky kapitálu nabídka kapitálu = ochota nabízejících půjčovat své disponibilní důchody při různých úrovních reálné úrokové míry nabídka kapitálu.
Obsahem přednášky… …..je úvod do nejvýznamnějších teorií spotřeby, kterými jsou: 2.1. John Maynard Keynes: spotřeba a současný důchod 2.2. Irving Fisher:
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Ing. Jan Doležal Odborná skupina pro predikci a optimalizaci projektů, VŠE SE MĚNÍ „Kdo nemyslí na budoucí, bude poděšen blízkým.“ (Konfucius)
Adéla Masopustová Alena Seifrtová Lukáš Hůla
Alternativní cíle firmy
Klasifikace investic v podniku
Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Environmentální ekonomie Úvod a obecné principy Jan Brůha UK, VŠE Připraveno pro Letní školu ve Křtinách „Alternativní směry v ekonomii“
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Neoklasická perspektiva ekonomického růstu Jan Brůha UK, VŠE Připraveno pro Letní školu ve Křtinách „Alternativní směry v ekonomii“
Populační problém Vypracovali:Adam Páv,Marek Nedvídek.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
1 Disparity reálného kurzu a jejich měření Martin Cincibuch and Jiří Podpiera, ČNB, odbor Vnějších ekonomických vztahů.
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Progresivní přístupy k hodnocení inovačních investic
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Doc. Ing. Pavel Janíčko,CSc.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Seminář 1. Předmět ekonomie
Vanina Yekaterina. Poměr mezi splatnými závazky podniku a výší likvidních aktiv se nazývá likvidita podniku. Stanovuje míru schopnosti podniku uhradit.
Poptávka na trhu zboží a služeb Ing. Vojtěch Jindra
SPECIFIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
Základní předpoklady lidského jednání
II. Analýza poptávky Přehled témat
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Celkový a mezní produkt
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Teorie chování spotřebitele
Obsahem přednášky… …..je úvod do nejvýznamnějších teorií spotřeby, kterými jsou: John Maynard Keynes: spotřeba a současný důchod Irving Fisher: mezičasová.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
FAUSTMANN A SOUČASNOST
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Formování poptávky Faktory ovlivňující individuální poptávku
Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Název maturitní práce Jméno autora práce, ročník Jméno vedoucího a oponenta Logo školy.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Spotřeba Největší součást HDP (kolem 50 %) Jedna z nejstabilnějších částí HDP Její podíl na HDP většinou proticyklický.
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Obhajoba bakalářské práce
Teorie chování spotřebitele
Standardy pro základní vzdělávání
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Současný výzkum environmentálních hrozeb v rámci bezpečnostních studií – metodologické úvahy
Rezervy, podmíněné závazky a podmíněná aktiva
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Popularizace vědy: Matematika a logika jako klíčové faktory úspěchu
Transkript prezentace:

Teoretické a praktické aspekty diskontování Jan Brůha UK, VŠE Jan_bruha@yahoo.com Připraveno pro Letní školu ve Křtinách „Alternativní směry v ekonomii“

Problematika diskontování Proč diskontovat? Netrpělivost spotřebitelů Nejistota ohledně trvání světa Autonomní preference současné generace Problémy Nejistota Spotřebitel versus občan Jak zohlednit preference generací, které zde nejsou?

Přístupy k diskontování (1) Ramsey a „staří“ (A. Smith. I. Fisher, A. Pigou) odmítali diskontování Budoucí a současné užitky jsou „rovnocené“ Exponenciální diskontování Budoucí užitky jsou srovnávány s rovnoměrně klesajícími váhami Jednoduchý, široce užívaný, koncept

Přístupy k diskontování (2) Exponenciální diskontování zpochybněno intuitivně i empiricky, Laibson (1992) Hyperbolické diskontování – míra diskontování klesá v čase Diskontování mezi teď a blízkou budoucností je větší než mezi okamžiky ve vzdálené budoucnosti Dokáže vysvětlit řadu empirických faktů lépe než exponenciální

Normativní přístup k diskontování (1) Konflikt mezi exponenciálním diskontováním a maxminem (Solow 1974) Normativní zpochybnění exponenciálního diskontování Malé váhy pro generace ve vzdálené budoucnosti Nejistota ohledně budoucího stavu světa Nediskontování je neaplikovatelné na řadu environmentálních problémů

Normativní přístup k diskontování (2) Navržená alternativa: Hyperbolické diskontování V limitě je přípustné i nulové diskontování Normativní aplikaci nezaměňovat z pozitivním hlediskem Lze ukázat, že Solow-Hartwickovo pravidlo je ekvivalentní optimálnímu čerpání při hyperbolickém diskontování MaxMin = Hyperbolické diskontování

Normativní přístup k diskontování (3) Další zdůvodnění hyperbolického diskontování Nejistota ohledně budoucího diskontního faktoru, Weitzman (1998) Nepozorovatelné užitky implikují nutnost použití fyzických jednotek v CBA – Hyperbolické diskontování může odrážet relativní vzácnost přírodních zdrojů Treagar (2004)

Problémy s aplikací hyperbolického diskontování Časová nekonzistence Plán optimální z pohledu času t nemusí být optimální z pohledu času t+1 Nebezpečí oddalování nezbytných opatření (např. limitování těžby, rybolovu, …) Nutnost závazku (commitment) Bez něho, možnost katastrofálních následků Problém: jak zaručit časovou konzistenci

Praktické aspekty Hyperbolické diskontování se začalo používat v několika zemí (US, UK) Ve Spojeném království je dokonce povinnost použít HD při vyhodnocování dlouhodobých environmentálních projektů Jak je to významné? Aplikace na klimatickou změnu: změna hodnoty mezní škody 1 tuny CO2 Newel, Pizer (2003) + 30% Bloom et al. (2004) + 150%