NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.12 Anotace: Prezentace seznamuje s popisem nahosemenných rostlin, zástupci evropských jehličnanů. Vzdělávací oblast: Semenné rostliny.
Advertisements

LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Nahosemenné rostliny VY_32_INOVACE_009 – 1. sada, Př Přírodopis
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_12_URCOVANI_JEHLICNANU Anotace:Výukový materiál v programu Power Point zaměřený na určování základních.
HERBÁŘ DŘEVIN V AREÁLU ZÁKLADNÍ ŠKOLY V TEREZÍNĚ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nahosemenné rostliny Mgr. Jana Kalová
KAPRAĎOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Oddělení: Lyginodendrophyta, Cycadophyta, Ginkophyta, Pinophyta
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Rostliny semenné Semenné rostliny se rozmnožují semeny.
VYŠŠÍ ROSTLINY II. – zástupci nahosemenné rostliny-jehličnany Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NázevVyšší rostliny – rostliny nahosemenné Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast Botanika AnotaceVýklad s fotografiemi, lze použít i jako.
NAJZNÁMĚJŠÍ NAHOSEMENNÉ RASTLINY JEHLIČNATÉ STROMY A KEŘE
Jehličnany.
MECHOROSTY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Rozmnožují se pohlavně - semeny, ta jsou holá bez oplodí, oplození není závislé na vodě jako u výtrusných rostlin,rostliny mají pouze.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
NAHOSEMENNÉ rostliny.
Nahosemenné rostliny - STROMY
Oddělení: Semenné rostliny
TŘÍDA: Kapraďosemenné
Jehličnany.
Jehličnany.
Jehličnany NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
jednoduchý klíč k určování jehličnany
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Nahosemenné rostliny Mgr. Jana Brázdová.
Rostliny nahosemenné Přírodopis VY_32_INOVACE_213, 11. sada, Př
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
řád: čeledě: Pinales Pinaceae Cupressaceae Taxaceae
TŘÍDA: JEHLIČNANY JEHLICE: silný epidermis s kutikulou , pryskyřičné kanálky ŠIŠKY: a) samčí (mikrostrobily ), obsahují tyčinky (mikrosporofyly ) b) samičí.
SEMENNÉ ROSTLINY.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Přírodopis VI..
M1: LESNICKÁ BOTANIKA NAHOSEMENNÉ DŘEVINY
Jehličnany - poznávací znaky
ROZMNOŽOVÁNÍ ROSTLIN Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
SEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
Jehličnany.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
 Z vajíček vznikají semena  Semena jsou nahá, nejsou v plodech  Neplodí (nevytvářejí plody)
Připravil JAN KOMÍNEK© 2016
Nahosemenné rostliny rostliny semenné
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Mgr. Barbora Pustovojtová Mgr. Josef Henzl Třída: Jehličnany.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Nahosemenné rostliny Pětilístek: plody
Ekosystém les Stromy Přírodověda 4. ročník
Nahosemenné Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
NAHOSEMENNÉ ROSTLINY rozmnožují se semeny, která nejsou ukryta v plodu
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Vyšší rostliny (Cormobionta)
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Nahosemenné rostliny (odd. Gymnospermae) – 2. část
Nahosemenné rostliny I
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Jednoduchý klíč k určování jehličnanů
Semenné rostliny. Rodozměna – gametofyt versus sporofyt.
JEHLIČNANY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY.
SEMENNÉ ROSTLINY PŘÍRODOPIS 7.
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Transkript prezentace:

NAHOSEMENNÉ ROSTLINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NAHOSEMENNÉ ROSTLINY NAHOSEMENNÉ ROSTLINY první semenné rostliny – rozmnožují se semeny všechny nahosemenné rostliny jsou buď stromy nebo keře největší rozvoj v druhohorách – současníci dinosaurů zároveň je můžeme označit jako kvetoucí rostliny – všechny kvetou Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SPRAŠNOST hmyzosprašnost – pyl přenášen hmyzem (cykasy, krytosemenné rostliny) větrosprašnost – pyl přenášen větrem (jehličnany, jinany, trávy) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DVOUDOMOST, JEDNODOMOST dvoudomost – na jedné rostlině jsou květy pouze jednoho pohlaví (tis, cykas) jednodomost – na jedné rostlině jsou květy obou pohlaví (borovice, smrk…) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SEMENO květ vznikl přeměnou základních rostlinných orgánů (listu a stonku) semeno vzniká z květních částí, nemá však obaly – je volně uložené v šišce Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ROZMNOŽOVÁNÍ NAHOSEMENNÝCH ROSTLIN 1) dospělý jehličnan 2) větvička se samčí šišticí 3) pylové zrno 4) klíčící pylová láčka 5) větvička se samičí šišticí 6) uložení vajíček v samičí šištici 7) oplozená vajíčka 8) semenáček (mladý jehličnan) 3 2 6 4 1 5 7 8 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Oddělení: CYKASY oddělení: CYKASY tropické stromy podobné palmám a kapradinám tzv. „živé fosílie“ jsou dvoudomé mají složené, zpeřené listy jsou hmyzosprašné (opylovány hmyzem) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

CYKAS JAPONSKÝ často se pěstuje jako pokojová rostlina Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Oddělení: JINANY oddělení: JINANY další „živoucí fosílie“ – byli současníci dinosaurů na rozdíl od příbuzných jehličnanů mají typický vějířovitý tvar listů nemají šištici, ale typický zapáchající plod Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

JINAN DVOULALOČNÝ „Ginkgo biloba“ až 25 m vysoký strom velmi populární léčivo – účinný při poruchách paměti a krevního oběhu poměrně častý parkový strom na zimu jeho listy opadávají Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Oddělení: JEHLIČNANY oddělení: JEHLIČNANY listy jehlice často obsahují pryskyřičné kanálky jsou větrosprašné (jejich květy proto nemusí být barevné - není potřeba lákat hmyz) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TAJGA pás jehličnatých lesů na severní polokouli celistvý ekosystém, na Sibiři tvoří nepropustné pralesy stromy: modřín, smrk, borovice, bříza zvířata: medvěd, vlk, zubr, rosomák, jelen, los, rys, veverka… Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

BOROVICE LESNÍ běžný lesní strom často na skalách a neúrodných půdách její dřevo odolává vlhkosti = obsahuje mnoho pryskyřice má jemné a krátké jehlice Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

BOROVICE ČERNÁ dlouhé, tmavě zelené jehlice veliké šišky také obsahuje mnoho pryskyřice původní v jižní Evropě u nás často vysazovaná Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

BOROVICE KLEČ odolný, horský druh keřovitý vzrůst – musí odolávat náporu sněhu a prudkému větru Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

BOROVICE VEJMUTOVKA v Česku pěstovaná pro dřevo zarůstání skal velké dlouhé šišky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

BOROVICE PINIE Středomoří jedlá semínka v šiškách Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

JEDLE BĚLOKORÁ nesnáší znečištěné ovzduší jemné jehlice jsou naspodu bíle pruhované (na rozdíl od smrku!) šiška je postavená vzhůru a rozpadá se přímo na stromě, tudíž jí nikdy nenajdeme ležet na zemi Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DOUGLASKA TISOLISTÁ může být i přes 100 m vysoká podobná jedli bělokoré při rozemnutí jehlice silně voní po pomerančích šiška s dlouhými osinami Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SMRK ZTEPILÝ nejrychleji rostoucí a tudíž nejběžnější strom našich lesů na rozdíl od jedle šišky opadávají vcelku a visí směrem dolů Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SMRK STŘÍBRNÝ okrasný druh hlavně ve městech – je odolný vůči znečištěnému ovzduší Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

MODŘÍN OPADAVÝ náš jediný opadavý jehličnan jehlice velmi jemné, vyrůstající ve svazečcích z jediného bodu šišky drobné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

JALOVEC OBECNÝ kuželovitý tvar keř s drobnými, velmi pichlavými jehlicemi plodem je fialová zdužnatělá šištice, která se používá při pálení alkoholu (borovička, gin) na suchých místech Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

TIS ČERVENÝ keř nebo nízký strom plodem je červená (jedlá) bobule vše ostatní včetně semene je však jedovaté má pevné dřevo, které se používalo na výrobu kuší Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZERAV ZÁPADNÍ „thúje“, výška až 20 m živé ploty šišky drobné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SEKVOJOVEC OBROVSKÝ Severní Amerika největší organismus na zemi (výška až 110 metrů, váha několik set tun) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

CYPŘIŠ VŽDYZELENÝ vysoký strom podobný našemu jalovci typický pro Středomoří Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

CEDR LIBANONSKÝ národní strom Libanonu okrasný strom kvalitní dřevo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 1 (les): fotoarchiv autora (J. Kubát) Obrazový materiál snímek 3 (hmyzosprašnost, větrosprašnost): archiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 4 (dvoudomost, jednodomost): archiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 5 (šiška, uložení semene v šišce, semeno): archiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 6 (rozmnožování nahosemenných rostlin): archiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 7 (cykasy): archiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 8 (3 fotografie cykasu japonského): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 9 (jinany): archiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 10 (jinan - větvička): archiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 10 (jinan - plod): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ginkgo_biloba_007.jpg Obrazový materiál snímek 10 (jinan - strom): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ginkgo_biloba_in_Lucenec2.jpg Obrazový materiál snímek 11 (jehličnany): archiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 12 (5 fotografií, tajga): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 13 (3 fotografie borovice lesní): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 14 (borovice černá): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 15 (2 fotografie borovice kleč): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 16 (2 fotografie borovice vejmutovka): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 17 (2 fotografie borovice pinie): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (větvička, strom, jedle bělokorá): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 18 (jedle bělokorá - větvička s šiškou): je volným dílem jelikož je prací ministerstva zemědělství Spojených Států Amerických a je dostupný pod: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Abies_concolor_cones.jpg Obrazový materiál snímek 19 (douglaska - šiška): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 19 (douglaska - strom): je volným dílem jelikož je prací ministerstva zemědělství Spojených Států Amerických a je dostupný pod: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pseudotsuga_menziesii_glauca_tree.jpg Obrazový materiál snímek 20 (3 fotografie smrk ztepilý): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 21 (2 fotografie smrk stříbrný): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 22 (2 fotografie modřín opadavý): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 23 (jalovec obecný - celek): fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 23 (jalovec - větvička): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jun_com_cones.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZDROJE Obrazový materiál snímek 24 (2 fotografie tis červený): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 24 (tis – větvička s plody): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TXbaccata.jpg Obrazový materiál snímek 25 (2 fotografie zerav západní): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 26 (sekvojovec obrovský - strom): je volné dílo na přání autora a je dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:General_Grant_Tree_in_Kings_Canyon_National_Park.jpg Obrazový materiál snímek 26 (sekvojovec obrovský - auto): je volné dílo na přání autora a je dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sequoia_and_a_car.jpg Obrazový materiál snímek 26 (sekvojovec obrovský - větvička): je volné dílo na přání autora a je dostupné na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GreenSeedConesSequoiadendronGiganteum.JPG Obrazový materiál snímek 27 (2 fotografie cypřiš vždyzelený): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 28 (2 fotografie cedr libanonský): vše fotoarchiv autora (Jan Kubát) Obrazový materiál snímek 28 (cedr - šiška): tato fotografie je dostupná pod GNU Free documentation license version 1.2 a pozdější na: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cedrus_libani_ssp._atlantica_'Glauca'_cone_02_by_Line1.jpg Obrazový materiál snímek 28 (vlajka libanonu): je volným dílem. Tento obrázek zobrazuje vlajku, znak, pečeť nebo jinou insignii. Použití či užívání těchto symbolů je v mnoha zemích omezeno právními normami. Tato omezení jsou nezávislá na autorském právu. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.