Evropské soutěžní právo Michal Částek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
Advertisements

Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zahraniční obchod.
Mezinárodní obchod a obchodní politika
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
Volný pohyb zboží.
P12 Mezinárodní marketing Celosvětová proces internacionalizace - významný faktor rozvoje mezinárodního marketingu. Využívání mezinárodního marketingu.
Veřejné podniky a státní monopoly
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Historické milníky evropského práva
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Daňová teorie a politika
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Společná obchodní politika – jednotný trh
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU
Jednotný vnitřní trh první kroky k HMU Michal Částek.
SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU ČÁST 2
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
FORMY HOSPODÁŘSKÉ INTEGRACE ZÁKAZ CEL A OBDOBNÝCH DÁVEK ZÁKAZ KVÓT A OBDOBNÝCH OPATŘENÍ Volný pohyb zboží.
Harmonizace daní v EU.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
SPOLEČNÝ TRH ES A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU EVROPSKÉ UNIE Seminář 2015.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Vnitřní trh EU – právní úprava Prezentace Pojem vnitřního trhu definován SFEU: „Vnitřní trh zahrnuje prostor bez vnitřních hranic, v němž je zajištěn.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE II Masarykova univerzita 2015.
Mezinárodně právní úprava hospodářské spolupráce s Kanadou a USA.
Východiska evropské úpravy
Společná obchodní politika
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Digitální učební materiál
Fáze ekonomické integrace
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Evropské soutěžní právo Michal Částek Jednotný vnitřní trh Evropské soutěžní právo Michal Částek

Společný trh Jeden z hlavních cílů Smlouvy o EHS z r. 1957 Červenec 1968 – celní unie a společný trh (Společný celní sazebník) Společný trh – odbourána cla a kvantitativní omezení vývozu a dovozu Společný trh: volný pohyb zboží, osob – ekonomická činnost, služeb, kapitálu

70. Léta 20. století Hospodářská a ropná krize – protekcionismus členských států ČS – nemohly zavádět cla a kvantitativní omezení Praxe – diskriminační zdanění, státní subvence a půjčky, technické normy a standardy, veřejné zakázky, požadavky kvalifikace. Bílá kniha – 1985 – Dokončení vnitřního trhu – analýza doporučení pro vybudování vnitřního trhu

Jednotný vnitřní trh Vnitřní trh – zabudován do primárního práva Jednotným evropským aktem (1986) Čtyři svobody: volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob + jednotná pravidla hospodářské soutěže Vnitřní trh – vnitrostátní trh – na rozdíl od společného trhu: Sladění technických, sanitárních, veterinárních norem Zrušení kontrol a formalit na vnitřních hranicích Veřejné zakázky – otevření pro subjekty EU Volný pohyb osob Uvolnění pohybu kapitálu a služeb

Jednotný vnitřní trh Základní princip JVT- zákaz diskriminace podle státní příslušnosti Stejné postavení subjektu zahraničního (EU) jako tuzemského Cíl JVT – vyšší efektivita alokace výrobních faktorů (práce, kapitál) Základ JVT v Bílé knize z roku 1985

Bílá kniha z r. 1985 BK - tři druhy překážek: Fyzické překážky- vyplývající z hraničních kontrol – od r. 1968 nebylo placeno clo - kontroly pro potřebu výběru DPH, statistik a kontroly souladu s vnitrostátními technickými a fytosan. Technické překážky: vzniklé odlišnou hist. A průmyslovou tradicí - odlišné standardy a technické požadavky na bezpečnost výrobků, ochranu spotřebitele a živ. prostředí.(meze technické standardizace - různé zásuvky v EU) - stanovení nějakých minimálních standardů pro výrobky (princip vzájemného uznávání - rozsudek ESD Cassis de Dijon

Bílá kniha – daňové překážky Daňové systémy v pravomocí členských států Daňová harmonizace (u nepřímých daní) – cílem je zajistit hladký oběh zboží v EU Zamezení diskriminačnímu zdanění – různá sazba daně pro tuzemské a zahraniční zboží

Volný pohyb zboží Základní předpoklady pro vnitřní trh se zbožím: Zákaz ukládání cel a jiných dávek s obdobným účinkem v EU Společný celní sazební navenek: jinak by se do EU dováželo zboží přes země s nejnižší sazbou cla Zákaz kvantitativních omezení dovozu a vývozu v EU a opatření s obdobným účinkem (čl. 28-30 SES) Dávka: jakákoliv peněžní dávka uložená na základě toho, že zboží přechází státní hraice.

Kvantitativní omezení Kvantitativní omezení a opatření s obdobným účinkem – opatření členského státu (právní předpisy, praxe členského státu) Zvláštní podmínky pro dovážené zboží nikoliv tuzemské Znesnadňování dovozu diskriminací v rámci obchodních kanálů (Dassonville 8/74) Preferenční režim pro domácí výrobky V Dassonville „opatření s obdobným účinkem – pravidla přijatá členskými státy, která mohou narušit přímo nebo nepřímo, skutečně či potenciálně, obchod v rámci Společenství“ Dassonville – belgický dovozce skotské whisky nakupované od francouzského dodavatele – belgický právní předpis vyžadoval pro takový dovoz britské osvědčení o původu zboží, které francouzský dodavatel nemohl opatřit: Firma Dassonville si toto osvědčení vyrobila sama a byla belgickým prokurátorem obžalována z padělání veřejné listiny. Dassonville se bránila tím, že toto rozhodnutí je v rozporu s článkem 28 SES a ESD ji dal za pravdu.Belgický právní řád proto zapřičiňoval omezení s opatřeními jako kvantitativní omezení.

Výjimky z uplatnění kvantitativních omezení Veřejná morálka – zákaz dovozu pornografických tiskovin do VB – podle britského práva by mravně kazilo veřejnost (není diskriminace) Veřejný pořádek –omezení dovozu a vývozu sběratelských mincí – kontroverzní rozhodnutí Veřejná bezpečnost – dovoz a tranzit zbraní Možnost omezit přístup osob na území Ochrana zdraví a života lidí, zvířat a ochrana rostlin – musí prokázat skutečné zdravotní riziko (Cassis de Dijon)

Zákaz daňové diskriminace Zákaz vyšších dávek na podobné výrobky než na tuzemské výrobky Daň nesmí tedy diskriminovat dovážené či vyvážené výrobky Podmínka – podobných výrobků – zejména u alkoholických nápojů – ESD – ouzo je podobný nápoj jako vodka a whisky není podobným produktem jako likérová vína

Státní podpory Státní intervence – pokud má stát dlouhodobý zájem na zachování určitého stupňě prosperity odvětví či výrobku – či záchrana podniků. Státní podpora zvýhodňuje podnik oproti ostatním – narušení principu soutěže (narušuje hospodářskou soutěž v ES) Zvýhodňuje podnik oproti zahraničním konkurentům – diskriminace na vnitřním trhu

Státní podpory – slučitelné s vnitřním trhem 1. vždy slučitelné poskytované indiv. Spotřebitelům bez diskriminace Podpory určené k náhradě škod (přírodní pohromy) 2. Mohou být slučitelné: Podpora hospodářského vývoje oblastí s nízkou životní úrovní Podpora projektu společného ekonomického zájmu (Galileo) Podpora, která má napravit vážnou poruchu v ekonomice členského státu (současné státní záruky – Irsko). Pokud není podpora slučitelná s vnitřním trhem, EK rozhodne, aby stát tuto podporu zrušil – EK může požadovat, aby členský stát od dotyčného subjektu vymohl podporu zpět