Mluvená a psaná forma jazyka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Advertisements

JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Tabulky v MS Excel Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výslovnost přejatých slov
Získávání a zpracování informací
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Obrázkové písmo – Egypt Bogdan Nogol
Henri Barbusse Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Letecké snímky.
Korekturní značky 1. - úvod
Zvuková stránka jazyka
III/2 XV A
Vývoj českého pravopisu
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 10 Sekunda osmiletého gymnázia Mgr. Bohumila Skrbková Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium.
André Gide Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Společnost s ručením omezeným
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Útvary národního jazyka
Motivační dopis zadání
Elektromagnetické záření
Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PLANIMETRIE MATEMATIKA - 2.ROČNÍK Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad.
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Práce v doméně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kontokorentní úvěr Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Celkový a mezní produkt
John Irving Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad
André Breton Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
INTERVALY ABSOLUTNÍ HODNOTA
Písmo obrázkové Název školy
Financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hospodaření s DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční řízení podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Druhy bankovních úvěrů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
OB21-VVP-HUM-CJL-MIK-M GRAFICKÁ STRÁNKA JAZYKA Mgr.Marie Mikulcová.
Tabulky Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_08_SEI_PISMO.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Úvod do starověku; Vznik písma
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tržní mechanismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kapitoly z fonetiky a fonologie českého jazyka
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Zásahy do tržního mechanismu
MNOŽINY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Úvod do starověku uč. str
STYL PROJEVŮ MLUVENÝCH A PSANÝCH
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

Mluvená a psaná forma jazyka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Čeština má dvě základní formy: mluvenou (zvukovou) psanou (grafickou) Mladší jsou projevy písemné, souvisí se vznikem písma (asi 4000 let př. n. l.) Písmo (grafika) = soustava grafických znaků Ortografie (pravopis) – popisuje způsob, jak užívat písmo ve spisovném písemném projevu Grafologie – věda, která se z rukopisu pisatele snaží odvodit jeho vlastnosti Grafém – písmeno (čeština užívá latinku) Písmo má dvě varianty: Minuskule – malá písmena Majuskule – velká písmena

Vývoj písma Nejstarší písma – Sumerové, Egypťané (4 000př. n. l.), Číňané (asi 3000 let př. n. l.) mnemogramy - šipky, uzly, vrypy, zavěšené lastury atd. Základ nejstaršího písma: piktogramy = stylizované obrázky předmětů Indiánský piktogram: Výprava pěti člunů pod vedením náčelníka Ledňáčka přeplula jezero, přistála na druhém břehu (želva); cesta trvala tři dny (tři dráhy slunce)

Dnešní piktogramy

Pojmové písmo - ideogramy grafický znak odpovídá pojmu – např. egyptské hieroglyfy

Vývoj znaků klínového písma Slabičné písmo – sylabogramy - grafický znak označuje slabiku (klínové písmo, japonské písmo, indické písmo) Vývoj znaků klínového písma

Hláskové písmo – fonogram – písmeno zachycuje hlásku Féničané – první hláskové písmo

Vlastnosti písemného projevu Písemná řeč je dvojrozměrná – v češtině ji lze členit horizontálně (zleva doprava, členění na kapitoly, odstavce atd.) vertikálně (uspořádání v ploše – např. různé typy písma) Mluvená řeč je jednorozměrná – plyne v čase, pokud není zaznamenána, nemůžeme se k ní vrátit)

Rozdíly mezi psanou a mluvenou podobou jazyka: písemné projevy: - formulují složitější myšlenky (možnost vrátit se k textu) - mají trvalou hodnotu, často reprezentativní funkci - nemohou přímo vyjádřit city a vůli - jsou odtrženy od aktuální situace

Mluvená a psaná forma jazyka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: http://staroveky-egypt.wz.cz/jazyk/gramatika/0203_ideogramy.htm http://www.stredniskolarymarov.cz/soubory/htm/dokumenty/cestina/Cesky_jazyk_v_kostce.pdf http://www.zshorakhk.cz/tvorba/ucitele/dinomytologie.pdf http://ografologii.blogspot.com/2007/11/svtov-psma.html