Anders Celsius 27.11.1701 – 25.4.1744 27.11.1701 – 25.4.1744 Byl to švédský astronom a fyzik. Byl to švédský astronom a fyzik. Je to autor Celsiovy stupnice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Advertisements

Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Únor 2012
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
(míra tepelného stavu látky)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 10.
Tabulka otázek Rozstřel
Teplota a její měření.
Téma: Fyzikální veličiny – teplota Změna teploty vzduchu během dne
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik,matematik.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Teploměr. Jednotky teploty
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
MĚŘENÍ TEPLOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_164_Teplota AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Měření teploty.
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Teplo Ing. Radek Pavela.
Měření teploty LC.
Tato prezentace byla vytvořena
MĚŘENÍ ČASU A TEPLOTY.
Měření teploty Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Teplota Ing. Radek Pavela.
Teplota a její měření.
Simona Jakschová 3.O, Markéta Bortlíková 3.O
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik.
Významné osobnosti fyziky a chemie
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
Aneta Ottová a Nikol Dudová Prima A šk.r.2009/2010
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření teploty Číslo DUM: III/2/FY/2/1/14 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
charakteristika tepelného stavu hmoty vlastnost předmětů a okolí (člověk vnímá jako studené, teplé či horké) souvisí s kinetickou energií částic látky.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/18 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Název materiáluTeploměry.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ANDERS CELSIUS švédský astronom, fyzik a matematik
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_1A_13_Teplota Téma: Prvouka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Blanka Krejsová Název : VY_52_INOVACE_35_Teplota.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Teplota teplota je fyzikální veličina, kterou značíme t
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.10_TEPLOMĚRY Název: Teploměry.
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
VY _52_INOVACE_A_12_Teplota
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Fyzika 2.E 4. hodina.
Teplota-zápis Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VLASTNOSTI LÁTEK II teplota, čas.
Andres Celsius t = 1°C (stupeň celsia) Švéd
Transkript prezentace:

Anders Celsius – – Byl to švédský astronom a fyzik. Byl to švédský astronom a fyzik. Je to autor Celsiovy stupnice. Je to autor Celsiovy stupnice.

Cestování, Celsiova observatoř V letech 1737 – 1738 se zúčastnil Laponské expedice, kterou navrhl jako paralelní k expedici do Peru (dnešní území Ekvádoru). V letech 1737 – 1738 se zúčastnil Laponské expedice, kterou navrhl jako paralelní k expedici do Peru (dnešní území Ekvádoru). Roku 1741 si otevřel svou observatoř s nejnovějšími přístroji té doby. Roku 1741 si otevřel svou observatoř s nejnovějšími přístroji té doby.

Polární záře Anders Celsius studoval polární záře (obvykle ve výšce 100km) Anders Celsius studoval polární záře (obvykle ve výšce 100km) Jako první si všimnul souvislosti mezi polárními zá ř emi a poruchami magnetického pole Zem ě (indukované magnetické pole v ur č itém prostoru okolo Zem ě ). Jako první si všimnul souvislosti mezi polárními zá ř emi a poruchami magnetického pole Zem ě (indukované magnetické pole v ur č itém prostoru okolo Zem ě ). Změřil jasnost více než u 300 hvězd. Změřil jasnost více než u 300 hvězd.

Teplotní stupnice Roku 1742 se proslavil, když navrhnul Celsiovu stodílkovou teplotní stupnici. Roku 1742 se proslavil, když navrhnul Celsiovu stodílkovou teplotní stupnici. Bod varu m ě l tehdy 0°C a bod mrazu 100°C. Bod varu m ě l tehdy 0°C a bod mrazu 100°C. Později Carl von Linné stupnici obrátil tak, jak ji známe my. Později Carl von Linné stupnici obrátil tak, jak ji známe my.

Druhy teploměrů Plynový teploměr: využívá se závislosti tlaku plynu na teplotě Plynový teploměr: využívá se závislosti tlaku plynu na teplotě Kapalinový teploměr: využívá se rtuť, líh,… Kapalinový teploměr: využívá se rtuť, líh,… Bimetalový teploměr: využívá se páska ze dvou kovů (při změně teploty se pohybuje a ukazuje teplotu) Bimetalový teploměr: využívá se páska ze dvou kovů (při změně teploty se pohybuje a ukazuje teplotu) Odporový teploměr: využívá se elektrický odpor Odporový teploměr: využívá se elektrický odpor Termoelektrický teploměr: využívá se termoelektrický jev (elektrony, podílející se na vedení tepla) Termoelektrický teploměr: využívá se termoelektrický jev (elektrony, podílející se na vedení tepla) Radiační teploměr: využívají se zákony tepelného záření Radiační teploměr: využívají se zákony tepelného záření Termograf: zaznamenává graficky teplotu sledované soustavy jako funkci času Termograf: zaznamenává graficky teplotu sledované soustavy jako funkci času

Čerpáno z: %C3AD_z%C3A1%C5%99e %C3AD_z%C3A1%C5%99e %C3AD_z%C3A1%C5%99e %C3AD_z%C3A1%C5%99e