Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Advertisements

OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Výzkumné projekty MPO řešené v r na ZČU náležitosti účetních dokladů na ZČU u projektů se samostatným bankovním účtem.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Bibliografická a rešeršní činnost
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Model řešení otevřeného přístupu Akademie věd ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha,
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Autorské právo a Open Access
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Otevřený přístup (nejen v AV ČR) Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Open Access Week 2012.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Ing. Petr Sochor Výhody spolupráce OBD a DSpace Ing. Petr Sochor
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Open access v rámci Nakladatelství Karolinum Jan Havlíček Vít Krobot
Evidence publikační činnosti dle Směrnice č. 2/2015 se zaměřením na ukládání plných textů Iva Prochásková, Lucie Melicharová Univerzitní knihovna UPa 19.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
EZB – Elektronická knihovna časopisů Volně přístupné časopisy:
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Prezentace OBD Orientace běžného uživatele v prostředí osobní bibliografické databáze.
Transkript prezentace:

Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP

Aktivity vedení AV ČR  podpis Berlínské Deklarace na jaře 2008 (1. český signatář, 249. celkem)  Knihovna AV ČR je pověřena jednat za AV ČR v otázkách otevřeného přístupu  Vědecká rada AV ČR doporučila na jaře 2009 nově zvolenému vedení AV ČR: - formulovat politiku otevřeného přístupu - vybudovat institucionální repozitář a zajistit jeho využití v režimu otevřeného přístupu  Více informací na access-otevreny-pristup-v-av-crhttp:// access-otevreny-pristup-v-av-cr

Politika otevřeného přístupu  schválena Akademickou radou AV ČR  Knihovna AV ČR je odpovědná za interpretaci a šíření této publikační politiky a za zajištění informační infrastruktury  bylo schváleno vytvoření fondu a dotačního systému pro podporu „gold“ open access s alokací Kč pro rok 2011 – správu zajistí Ediční rada AV ČR 

 … „Pracoviště AV ČR jsou povinna vyvinout veškeré úsilí k tomu, aby mohla AV ČR a Knihovně AV ČR, v. v. i., poskytnout publikační výstupy – zaměstnanecká díla – vytvořená jejich zaměstnanci a nevýhradní licence k jejich užití, zejména právo na rozmnožování jakýmikoli prostředky a v jakékoli formě a právo na sdělování díla veřejnosti v rámci právního řádu České republiky a s ohledem na případná licenční ujednání s vydavateli.“ …

 … „ Publikační výstupy budou poskytovány v elektronické formě. KNAV zajistí jejich uložení v repozitáři AV ČR a zpřístupnění veřejnosti, jakmile to bude možné, s ohledem na skutečnost, že někteří vydavatelé mohou na tato díla uvalit publikační embargo (tj. doba, po kterou článek nemůže být zpřístupněn veřejnosti).“ …

Institucionální repozitář  pro získávaní dat bude využit systém pro evidenci publikační činnosti ASEP  při vložení bibliografického záznamu bude možné uložit plný text  realizace, vytvoření pravidel/manuálu v druhém pololetí roku 2011  zahájení sběru dat od

Definice pojmů  Preprint – podoba článku před recenzním řízením (autorský preprint), případně po recenzním řízení, ale bez vydavatelského „lay-out“ (vydavatelský preprint)  Postprint – podoba článku, který prošel recenzním řízením, v podobě v jaké vyšel v časopise  ( Auto ) archivace - uložení dokumentu na webových stránkách nebo v digitálním repozitáři ať už přímo autorem nebo pověřeným zpracovatelem

Databáze SHERPA/RoMEO  Databáze SHERPA/RoMEO vznikla z projektu RoMEo (Rights Metadata for Open Achiving) podporovaného JISC v letech 2002/2003  Nyní je spravována Univerzitou v Nottinghamu

Databáze SHERPA/RoMEO  Poskytuje informace o přístupu vydavatelů k otázce (auto)archivace elektronických preprintů a postprintů v digitálním repozitáři  databáze nyní zahrnuje přes 1000 vydavatelů (a téměř časopisů) především anglo-americké provenience

Databáze SHERPA/RoMEO – hlavní stránka Vyhledávací pole Abecední seznam časopisů Abecední seznam vydavatelů FAQ Formulář pro navrhování nových časopisů a vydavatelů Informace o databázi

Co RoMEO umí?  informuje o přístupu vydavatelů k otázce autoarchivace a barevně rozlišuje tyto přístupy  umožňuje vyhledávání podle názvu časopisu, ISSN nebo podle názvu vydavatele  je sestavován seznam vydavatelů, kteří autorům umožňují uložení vydavatelské verze článkuvydavatelské verze článku  je sestavován seznam vydavatelů, kteří za poplatek umožňují zpřístupnění článku v režimu open access poplatek umožňují zpřístupnění

Barevné rozlišení vydavatelů:  Legenda:  zelená – možnost archivace preprintu i postprintu  modrá – možnost archivace autorského postprintu  žlutá – možnost archivace preprintu  bílá – autoarchivace není podporována

Základní obrazovka – jednoduché vyhledávání Popis použitých barevných rozlišení Základní vyhledávací pole Vyhledávání z názvových informací: přesný název název začíná na název obsahuje Vyhledávání podle: názvu časopisu ISSN názvu vydavatele

Pokročilé vyhledávání Vyhledávání podle „barvy“ vydavatele, ID nebo data změny v záznamu

Záznam vydavatele v SHERPA  název a odkaz na webové stránky vydavatele  počet časopisů vedených pod tímto vydavatelem  obecná informace o možnostech archivace („barva“ vydavatele)  odkaz na dokument, odkud byly informace získány (vydavatelská politika)  datum aktualizace

Vyhledání vydavatele

Záznam vydavatele - CERGE

Záznam vydavatele - Elsevier

Pokud záznam není Pokud záznam není … Bylo by třeba doplnit především informace o časopisech vydávaných jednotlivými ústavy AV ČR Lze kontaktovat jakoukoli redakci

Záznam časopisu v SHERPA  název a odkaz na webové stránky časopisu, ISSN  barevné označení vydavatelské politiky  informace o možnostech archivace preprintu, postprintu, případně vydavatelského postprintu  obecné podmínky popisující možné zacházení s dokumentem  možnosti placeného OA (tj. zpřístupnění díla v režimu open access za poplatek)  datum poslední aktualizace

Záznam časopisu Archivace preprintu je povolena Archivace vydavatelského postprintu není povolena Archivace postprintu je předmětem určitých omezení Obecné podmínky archivace

Další možné výsledky vyhledávání … Časopis ze seznamu DOAJ (Directory of Open Access Journals) – má se za to, že časopis publikuje v režimu otevřeného přístupu (tj. je dovoleno archivovat vše) – je třeba ověřit v DOAJ

DOAJ.org ISSN se vyhledává bez mezer (ve formátu např ) Lze vyhledávat podle názvu časopisu, ISSN, názvu článku, jména autora, klíčových slov …

Časopis nemá záznam tj. je třeba zjistit podmínky archivace

Obecně ke smlouvám s vydavateli …  Smlouvu na vydání článku musí uzavřít osoba oprávněná nakládat s dílem. Tzn. v případě zaměstnaneckého díla zaměstnavatel, nebylo-li se zaměstnancem dohodnuto jinak (lze i ústně)  V případě spoluautorského díla je nutné, aby osoba jednající s vydavatelem (tzv. korespondenční autor) měla uzavřenou dohodu se všemi spoluautory, na základě které je oprávněna jednat za ostatní spoluautory díla.  Ve smlouvě je zapotřebí označit, že se jedná o dílo „work for hire“, tedy zaměstnanecké dílo.

Elsevier  V případě zřízení institucionálního repozitáře AV ČR, do kterého by měly být ukládány veškeré publikační výstupy zaměstnanců ústavů AV ČR, je třeba, aby AV (ústavy) uzavřela s Elsevierem speciální smlouvu, která bude toto ukládání umožňovat.  V opačném případě lze tyto publikační výstupy uložit pouze na intranetu předmětného ústavu nebo na autorových osobních stránkách.  V současné době je vyřešeno – povolení od Elsevierů získáno

Obecné podmínky

Springer  Vydavatelství Springer umožňuje archivovat finální verzi článku (postprint) v institucionálním repozitáři. Vzhledem k tomu, že v rámci AV ČR bude zřízen jediný centralizovaný repozitář, lze jej považovat za institucionální repozitář AV ČR.  Článek by může být archivován po uplynutí 12 měsíční lhůty od jeho vydání.  Odkaz na vydavatelskou verzi  Uvedení zdroje

Emerald  Vydavatelství Emerald umožňuje autorovi archivovat článek v institucionálním repozitáři k nekomerčnímu užití za podmínky, že je uveden zdroj a připojen odkaz na vydavatelskou verzi. K tomuto užití není potřeba žádat o souhlas vydavatelství Emerald.  Nesmí být užita vydavatelská verze PDF

ACS  Archivace již přijatých a vydaných děl v repozitáři je možná za splnění těchto pravidel:  je-li tak požadováno zaměstnavatelem,  po obdržení písemného potvrzení od příslušného editora ACS časopisu stvrzující, že umístění není v konfliktu s politikou časopisu před zveřejněním a politikou embarg,  je-li požadováno zpřístupnění dříve než 12 měsíců od online vydání, je třeba zaplatit open access zpřístupnění  dílo bude uloženo s poznámkou o vydání finální verze společností ACS

Uložení možné po 12 měsících

A závěrem  Postup při vkládání plného textu do repozitáře:  1. zkontrolovat Sherpu a ověřit možnosti archivace (bude prolinkováno přímo z ASEPu) Pokud není záznam →  2. smlouva mezi autorem a vydavatelem případně mezi ústavem a vydavatelem Pokud není smlouva dostupná, případně pokud v ní informace chybí →  3. poslat vzorový dopis vydavateli

Děkujeme za pozornost Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i.