Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Struktura daní v ČR.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Státní rozpočet,
Soustava veřejných rozpočtů II.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
F ISKÁLNÍ POLITIKA Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
5. téma: Veřejné příjmy – charakteristika, druhy a členění
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Finanční a rozpočtové právo
Veřejné výdaje a příjmy
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
Základní prvky daňové techniky
Soustava veřejných rozpočtů Finanční toky ve veřejném sektoru představují příjmy a výdaje veřejných rozpočtů, a to jak uvnitř soustavy veřejných rozpočtů,
HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A FISKÁLNÍ POLITIKA Eva Tomášková Konzultační hodiny: Úterý: – Úterý: – Čtvrtek:
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E20.17 Ročník2. ročník.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Soustava veřejných rozpočtů
Fiskální politika Pavel Seknička.
Příjmy a výdaje SR.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočet obce.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Daně (prezentace) Autor: Mgr.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Název projektu: Moderní škola
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Daňová soustava České republiky
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Rozpočtové právo 3. května 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra

Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. a) soukromé (finance podniků a domácností) a) soukromé (finance podniků a domácností) b) veřejné fondy – (finance státu a veřejných orgánů) b) veřejné fondy – (finance státu a veřejných orgánů) Veřejné finance Veřejné finance státní rozpočet státní rozpočet finance státních podniků finance státních podniků centrální finanční fondy centrální finanční fondy rozpočty obcí, měst a krajů rozpočty obcí, měst a krajů státní pokladna státní pokladna

Státní rozpočet Státní rozpočet ( SR ) – celostátní bilance předpokládaných příjmů a výdajů státu za jeden rok Státní rozpočet ( SR ) – celostátní bilance předpokládaných příjmů a výdajů státu za jeden rok SR sestavuje ministerstvo financí  vláda  parlament  schválením má SR povahu rozpočtového zákona SR sestavuje ministerstvo financí  vláda  parlament  schválením má SR povahu rozpočtového zákona po uplynutí rozpočtového období – státní závěrečný účet, tj. zpráva o plnění rozpočtu po uplynutí rozpočtového období – státní závěrečný účet, tj. zpráva o plnění rozpočtu členění SR podle rozpočtové skladby - (organizační členění na kapitoly, odvětvové na rozpočtové oddíly, podle ekonomických příjmů a výdajů na položky členění SR podle rozpočtové skladby - (organizační členění na kapitoly, odvětvové na rozpočtové oddíly, podle ekonomických příjmů a výdajů na položky

Státní rozpočet Příjmy SR: daně, pojistné na sociální zabezpečení, nedaňové příjmy Příjmy SR: daně, pojistné na sociální zabezpečení, nedaňové příjmy Výdaje SR: sociální zabezpečení, ekonomika, kultura a školství, obrana a bezpečnost, státní správa a řízení, splácení státního dluhu Výdaje SR: sociální zabezpečení, ekonomika, kultura a školství, obrana a bezpečnost, státní správa a řízení, splácení státního dluhu Přebytek SR (aktivní saldo): převaha příjmů SR nad výdaji Přebytek SR (aktivní saldo): převaha příjmů SR nad výdaji Deficit SR (schodek, pasivní saldo): vyšší výdaje než příjmy Deficit SR (schodek, pasivní saldo): vyšší výdaje než příjmy opakovaný deficit – státní dluh opakovaný deficit – státní dluh deficit SR + deficit orgánů místní správy = veřejný dluh deficit SR + deficit orgánů místní správy = veřejný dluh

Daňová soustava Daň je nenávratná platba ve prospěch státu prosazená zákonem. Daň je nenávratná platba ve prospěch státu prosazená zákonem. Dan ě m ůž eme d ě lit na : Dan ě m ůž eme d ě lit na : přímé přímé důchodové důchodové majetkové majetkové nepřímé nepřímé spotřební spotřební daň s přidané hodnoty daň s přidané hodnoty Cla Cla Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy poplatky (správní, notářské, soudní, arbitrážní, ze psů) poplatky (správní, notářské, soudní, arbitrážní, ze psů) dávky dávky zdravotní a sociální pojištění zdravotní a sociální pojištění

Přímé daně Odčerpávají část peněžních důchodů jednotlivých daňových poplatníků Odčerpávají část peněžních důchodů jednotlivých daňových poplatníků důchodová daň důchodová daň podniky - daň z příjmu právnických osob podniky - daň z příjmu právnických osob obyvatelstvo - daň z příjmu fyzických osob obyvatelstvo - daň z příjmu fyzických osob daně z důchodu (příjmu) mohou být lineární, progresivní, regresivní daně z důchodu (příjmu) mohou být lineární, progresivní, regresivní majetkové daně – z nemovitostí včetně půdy, z dědictví, darovací daň, z převodu nemovitostí, silniční, daň k ochraně životního prostředí majetkové daně – z nemovitostí včetně půdy, z dědictví, darovací daň, z převodu nemovitostí, silniční, daň k ochraně životního prostředí

Nepřímé daně Zkracují peněžní důchody firem a domácností až při použití peněžních důchodů, tj. při nákupu zboží a služeb Zkracují peněžní důchody firem a domácností až při použití peněžních důchodů, tj. při nákupu zboží a služeb spotřební daň: součást ceny zboží vyráběného a prodávaného uvnitř země spotřební daň: součást ceny zboží vyráběného a prodávaného uvnitř země z uhlovodíkových paliv a maziv, z lihu a destilátů, z piva a vína, z tabáku a tabákových výrobků z uhlovodíkových paliv a maziv, z lihu a destilátů, z piva a vína, z tabáku a tabákových výrobků DPH – vztahuje se k nově přidané hodnotě, vybírá se v každé fázi výroby i obchodu, na veškerý dovoz, vývoz DPH nepodléhá DPH – vztahuje se k nově přidané hodnotě, vybírá se v každé fázi výroby i obchodu, na veškerý dovoz, vývoz DPH nepodléhá CLO – dovozní, vývozní a tranzitní CLO – dovozní, vývozní a tranzitní

Nedaňové příjmy Od Fond zdravotního pojištění Od Fond zdravotního pojištění zdravotní pojištění zdravotní pojištění 4,5% z hrubých mezd zaměstnanců 4,5% z hrubých mezd zaměstnanců 9% z hrubých mezd zaměstnanců platí zaměstnavatel 9% z hrubých mezd zaměstnanců platí zaměstnavatel sociální pojištění sociální pojištění 8% z hrubých mezd zaměstnanců 8% z hrubých mezd zaměstnanců 26 % zaměstnavatel 26 % zaměstnavatel zahrnuje důchodové pojištění, nemocenské a financování politiky zaměstnanosti zahrnuje důchodové pojištění, nemocenské a financování politiky zaměstnanosti

Příjmy a výdaje státního rozpočtu Výdaje pro rozpočtové a příspěvkové organizace, dotace podnikům, výdaje určené Parlamentu, vládě, jednotlivým ministerstvům, ústředním úřadům atd. Výdaje pro rozpočtové a příspěvkové organizace, dotace podnikům, výdaje určené Parlamentu, vládě, jednotlivým ministerstvům, ústředním úřadům atd. Rozpočtové organizace – veškeré výdaje financovány ze SR a všechny příjmy do SR odvádějí Rozpočtové organizace – veškeré výdaje financovány ze SR a všechny příjmy do SR odvádějí základní, střední školy atd. základní, střední školy atd. Příspěvkové organizace – hospodaří se svými příjmy, příp. ztráta hrazena ze SR Příspěvkové organizace – hospodaří se svými příjmy, příp. ztráta hrazena ze SR rozhlas, televize, vysoké školy atd. rozhlas, televize, vysoké školy atd. Tendence k decentralizaci Tendence k decentralizaci

Fiskální (rozpočtová) politika Hlavní nástroj hospodářské politiky státu Hlavní nástroj hospodářské politiky státu Sleduje tyto cíle : Sleduje tyto cíle : odčerpání relativně přebytečného kapitálu formou daní a vytvářením dodatečné poptávky prostřednictvím výdajů SR, směřuje k anticyklickému ovlivňování vývoje ekonomiky, řeší problémy rozvoje oblastí, zmírňuje sociální rozdíly odčerpání relativně přebytečného kapitálu formou daní a vytvářením dodatečné poptávky prostřednictvím výdajů SR, směřuje k anticyklickému ovlivňování vývoje ekonomiky, řeší problémy rozvoje oblastí, zmírňuje sociální rozdíly Multiplikátor státních výdajů - o kolik se zvýší produkt, jestliže se státní nákupy zvýší o 1 peněžní jednotku Multiplikátor státních výdajů - o kolik se zvýší produkt, jestliže se státní nákupy zvýší o 1 peněžní jednotku Daňový multiplikátor - o kolik se zvýší produkt při snížení daní o 1 peněžní jednotku Daňový multiplikátor - o kolik se zvýší produkt při snížení daní o 1 peněžní jednotku

Fiskální (rozpočtová) politika Příjmy SR plní funkci: Příjmy SR plní funkci: fiskální – centralizace finančních zdrojů od firem i domácností do rukou státu fiskální – centralizace finančních zdrojů od firem i domácností do rukou státu regulační – regulace disponibilních důchodů firem a domácností regulační – regulace disponibilních důchodů firem a domácností stimulační – ovlivňuje se zájem podniku na využívání výrobních faktorů stimulační – ovlivňuje se zájem podniku na využívání výrobních faktorů Výdaje SR představují poptávku státu po investičních statcích i spotřebních předmětech Výdaje SR představují poptávku státu po investičních statcích i spotřebních předmětech Ovlivňují poptávku prostřednictvím: Ovlivňují poptávku prostřednictvím: přímých investic, přímé nákupy zboží, vyplácení mezd státním zaměstnancům, transferové výdaje přímých investic, přímé nákupy zboží, vyplácení mezd státním zaměstnancům, transferové výdaje

Nástroje fiskální politiky: 1. vestavěné (automatické) stabilizátory 1. vestavěné (automatické) stabilizátory progresivní daň z příjmu, výkup zemědělských přebytků, pojištění v nezaměstnanosti atd. progresivní daň z příjmu, výkup zemědělských přebytků, pojištění v nezaměstnanosti atd. 2. záměrná opatření 2. záměrná opatření jednorázové rozhodnutí státního orgánu jednorázové rozhodnutí státního orgánu změna daňových sazeb, změna struktury výdajů SR, změny výše jednotlivých položek rozpočtových výdajů změna daňových sazeb, změna struktury výdajů SR, změny výše jednotlivých položek rozpočtových výdajů