FINANCE 2014/2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek - pořízení.
DM - ODPISY DM je pořizován na delší dobu
zpracovaný v rámci projektu
Členění a evidence dlouhodobého majetku
Oběžný majetek Znaky spotřebovává se jednorázově mění svou podobu
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý majetek – pojem, členění Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
VY_32_INOVACE_07_EKO_412_Mus
Projekt: Učíme se podnikat - rozvoj kompetencí k podnikání u žáků v počátečním vzdělávání, reg.č.: CZ.1.07/1.1.38/ Modul: Účetnictví a daně Téma:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_015.
10. Martin Smíšek 2. A  Jelikož se DHM při jeho užívání opotřebovává a jeho hodnota postupně přechází do hodnoty nových výrobků nebo jiných výkonů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_14.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_07_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Daňové odpisování majetku
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Dlouhodobý majetek Označení materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
ÚČTOVÁ TŘÍDA 0 DLOUHODOBÝ MAJETEK
Dlouhodobý majetek Charakteristika, členění, oceňování
FINANCE 2014/2015.
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Účtování dlouhodobého majetku „14“
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
OPOTŘEBENÍ A ODPISOVÁNÍ DLOUHODOBÉHO MAJETKU
Dlouhodobý majetek Odpisy
Podniková ekonomika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Dlouhodobý majetek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU
ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU ROVNOMĚRNÉ
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Majetek podniku Označení materiálu:VY_32_INOVACE_UCE1.OA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
_________________________________________
Daňové odpisování majetku
UC_A1_Základy účetnictví
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_261.
1 Hmotný a dlouhodobý majetek. 2 dlouhodobý majetek – účetní kategorie dlouhodobý majetek  hmotný  nehmotný  drobný dlouhodobým majetkem jsou samostatné.
Majetková (a kapitálová) struktura podniku
Daňové odpisování majetku
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Odpisy Kristýna Chalupecká
ODPISY – TECHNICKÉ ZHODNOCENÍ
Finanční vs. manažerské účetnictví
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Charakteristika dlouhodobého majetku Členění: 1)Dlouhodobý hmotný majetek – pozemky, stavby, SMV nad Kč, pěstitelské celky, základní stádo a tažná.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.08 RočníkDruhý.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
DM - ODPISY DM je pořizován na delší dobu DM nespotřebován jednorázově, ale postupně Postupné opotřebovávání se vyjadřuje prostřednictvím ODPISŮ.
Odpisy dlouhodobého majetku Bilanční právo
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Podniková ekonomika.
Daňové odpisování majetku
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Dlouhodobý majetek.
Účtování dlouhodobého majetku účtová třída 0
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
EKONOMIKA VETERINÁRNÍ ČINNOSTI
Transkript prezentace:

FINANCE 2014/2015

Ing. Petra Daníšek Matušková Kancelář č. A406 Konzultační hodiny: Ing. Petra Daníšek Matušková Kancelář č. A406 Konzultační hodiny: St10:45-12:15 email: petra.matuskova@vsb.cz

Podmínky splnění předmětu Zápočtový test Maximální počet bodů: 25 Minimální počet bodů: 13 Každý student má nárok na jeden OPRAVNÝ termín pro zápočet. Předtermín zápočtu – 4. 5. 2015 Řádný termín – 11. 5. 2015 Zkouška – písemná a ústní část, min. 51b

SE SEBOU NA CVIČENÍ Materiály z webu: http://homel.vsb.cz/~val35/1540300.php Kalkulačka

Témata cvičení Úvodní cvičení + odpisy Rozvaha VZZ CF Vazby mezi finančními výkazy Opakovací cvičení Zachycení finanční situace podnikatele Zachycení finanční situace podnikatele Opakovací cvičení Finanční analýza Zápočtový test Zápočtový týden

ODPISY

Odpisy představují peněžní vyjádření opotřebení hmotného majetku za určité období. Suma odpisů přestavuje oprávky. Odepisováním dochází k postupnému přenášení opotřebení majetku podniku do nákladů během používání příslušného majetku podniku.

DRUHY ODPISŮ ÚČETNÍ ODPISY – vyjadřují reálné opotřebení majetku, metodika odepisování dle odpisového plánu DAŇOVÉ ODPISY – vymezeny zákonem o DZP, jedná se o maximální daňově uznatelnou výši účetního odpisu. Rozdíl mezi ÚO a DO je připočitatelnou položkou k základu daně

METODY ODEPISOVÁNÍ LINEÁRNÍ – (rovnoměrné, proporcionální odpisy) – konstantní v čase DEGRESIVNÍ – (zrychlené) – klesající v čase PROGRESIVNÍ – v čase rostoucí NEROVNOMĚRNÉ Daňově lze uznat pouze lineární a degresivní metody odepisování.

VSTUPNÍ CENA Pořizovací cena – cena pořízení zvýšená o náklady, které souvisejí s pořízením majetku Reprodukční pořizovací cena – cena zjištěná podle zvláštního předpisu Vlastní náklady – souhrn nákladů nutných k výrobě daného majetku, byl-li vyroben ve vlastní režii

PRAVIDLA ODEPISOVÁNÍ Majetek odepisuje majitel majetku. Odepisuje se do výše vstupní ceny. Odepisovat nelze majetek, který je z odepisování vyloučen. Výše odpisů se zaokrouhluje na celé koruny nahoru. Odpisy se počítají ročně. Uplatnění odpisů není povinné. Odepisování lze přerušit. Způsob odepisování nelze po dobu odepisování majetku měnit. Technické zhodnocení zvyšuje vstupní cenu.

PRAVIDLA ODEPISOVÁNÍ Pro účely odepisování se hmotným majetkem rozumí: samostatné movité věci, jejichž vstupní cena je vyšší než 40 000 Kč a které jsou používány déle než jeden rok, Budovy, stavby, pěstitelské celky trvalých porostů s dobou plodnosti delší než tři roky, dospělá zvířata a jejich skupiny, jejichž vstupní cena je vyšší než 40 000 Kč a další dle zákona o DZPO. Hmotný majetek vyloučený z odpisování: inventarizační přebytky hmotného majetku zjištěné podle zvláštních právních předpisů, bezúplatně převedený majetek podle smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najaté věci, pokud výdaje (náklady) související s jeho pořízením nepřevýší 40 000 Kč, umělecké dílo, předměty muzejní a galerijní hodnoty, popřípadě jejich soubory v muzeích a památkových objektech, stálé výstavní soubory a knihovní fondy knihoven, movitá kulturní památka a soubory movitých kulturních památek. Nehmotný majetek: Pro účely tohoto zákona se odpisují zřizovací výdaje, nehmotné výsledky výzkumu a vývoje, software, ocenitelná práva a jiný majetek pokud byl nabyt úplatně, darováním nebo zděděním, nebo vytvořen vlastní činností za účelem obchodování s ním nebo k jeho opakovanému poskytování jehož vstupní cena je vyšší než 60 000 Kč a doba použitelnosti je delší než jeden rok.

LINEÁRNÍ ODPISY první rok odepisování další roky odepisování roční odpis při technickém zhodnocení

ZRYCHLENÉ ODPISY první rok odepisování další roky odepisování roční odpis při technickém zhodnocení

PŘÍKLAD: ODPISY VČ. TECHNICKÉHO ZHODNOCENÍ Účetní jednotka pořídila DHM v hodnotě 400 000Kč, který je zařazen do 2. odpisové skupiny. Ve třetím roce provedla technické zhodnocení tohoto majetku za 50 000Kč. Stanovte odpisový plán v jednotlivých letech lineárním i zrychleným způsobem.