BOHOVÉ OLYMPU dějepis.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
poznej bohy a poznáš sebe
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Sluneční soustava Slunce
Afrodita Venuše.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Apollo(Foibos) Apollón. Je synem Dia a Létó Má sestru-dvoj č e Artemis Apollón je b ů h um ě ní, slunce, múz, v ě št ě ní apod. U sebe nosí p ř edevším.
BÁJE A POVĚSTI HVĚZDNÉ OBLOHY
„EU peníze středním školám“
ŘEŠENÍ UMÍSTĚNO ZA UKÁZKAMI (snímek 12)
ANTICKÉ ŘECKO.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
Dějiny autor. Marek Stádník Základní škola náměstí bratří Jandusů Třída 6.A. Hlavní menu Hlavní menu.
Mytologie a její odraz v řeckém umění
Nejstarší formy náboženství
Staré řecké báje, tak trochu jinak
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
OD THESSALONIKI 2006 K DELPHI Foto: Jaroslav Limburský + ZVUK.
Řečtí bohové.
Název školy: Základní škola Planá nad Lužnicí, okres Tábor Autor: Mgr
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Řečtí bohové Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Řecké náboženství.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Eliška Novobilská a Denisa Koreczká
ZŠ JUDr.Josefa Mareše a MŠ, Znojmo Mgr.Miloslav Hubatka
Řecké náboženství.
ŘEČTÍ BOHOVÉ.
PhDr. Jana Žáková. Velký počet, hlavní – 12 Sídlo – hora OLYMP Vlastnosti – vzhled jako lidé Lidské vlastnosti dobré i špatné Nadpřirozené – nesmrtelnost,
Starověké Řecko.
Gaia.
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Egyptští bohové.
Artemis.
Řečtí bohové a bohyně 6. ročník.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
Téma: STAROVEKÉ ŘECKO 4 Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Umění Řecka Škola: ZŠ Náklo Autor: Mgr. Barbora Volmanová Datum: 4/2012 Anotace: textová.
Řecká mytologie Filosofie jako protiklad mýtického výkladu světa Základní rysy řecké mytologie Nejdůležitější bohové řeckého panteonu.
Slovanští bohové = Přírodní bohové.
Homér – prý slepý básník údajný autor eposů Ilias a Odysseia popisuje příčiny a průběh trojské války (Ilion = řecky Trója) popis Odysseovy desetileté cesty.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Řečtí a římští bohové Vytvořila: Kamila Obršlíková Datum: Třída: 5.A GVM.
Římské báje Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Kultura ve starověkém Římě Náboženství O polyteisté O některé bohy přejali od Etrusků, Řeků O s rozšiřováním území i přejímání bohů egyptských, maloasijských…
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahSeznámení.
Řecké báje (1) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.21_Recti_a_rimsti_bohove
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ Průhonice, Školní 191, příspěvková organizace
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Český jazyk 9. ročník Eduard Petiška.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
ŘECKÉ BÁJE Báje – vypravování o vzniku a původu země a člověka s hlavním hrdinou bohem nebo polobohem.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
Řecká mytologie
ŘECKÉ BOŽSTVO Tereza Hůrská 1.C.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Transkript prezentace:

BOHOVÉ OLYMPU dějepis

Zeus Jako vládce nebes a země byl Zeus starověkými Řeky považován za nejmocnějšího ze všech bohů. Nastoupil na olympský trůn poté, co zabil ve velkolepé bitvě svého otce Krona.

HÉRA . Héra je jak ženou, tak sestrou boha Dia. V řecké mytologii to není netypický svazek. Héra vynikala svou krásou a mohla se měřit s bohyní Afroditou i Pallas Athénou Héra je bohyně sňatků a plodnosti, a drží ochrannou ruku nad rodinami. Také je silně propojena s přírodou.

Poseidón Poseidón je Diův bratr. Z hlubin svého Křišťálového paláce vládne mořím a oceánům. Řečtí námořníci na jeho počest obětovali koně, aby jim byly zaručeny klidné plavby.

Athéna Athéna je Diova dcera. Je patronkou města Athén, jenž také nese její jméno. V řecké mytologii je bohyní války a taktiky.

Hádés Hádes je vládce podsvětí. Je pánem říše mrtvých a střeží podzemní bohatství světa. Bohy i lidmi nenáviděný, drží mrtvé v neúprosném zajetí a rozšiřuje nemoci a utrpení. Vstup do jeho říše hlídá Kerberos, trojhlavý pekelný pes.

Artemis Artemis je dcerou boha Dia a titánky Léto.   Artemis je dcerou boha Dia a titánky Léto. Bohyně měsíce, ochránkyně přírody a zvěře, vášnivá lovkyně. Podle legend  rozumí řeči zvířat.

Deméter Deméter je sestrou Dia, Poseidona, Hádea a Héry. Je bohyní úrodnosti, přírody a sběru plodin. S Diem měla dceru Persefonu, kterou si vzal Hádes po nástupu na trůn v Podsvěti.

Áres Áres je syn Dia a Héry. Je bohem války a krveprolití. S Afroditou, nevlastní dcerou, měl syna Erota, anděla lásky.

Apollón Apollo je synem Dia a Léto.Zárověň je dvojčetem Artemis. Je bohem světla, básníků, hudby a lukostřelců. Občas je považovám za boha slunce, věštění a umění.

Afrodita Afrodita je dcerou Dia a Dione. Je bohyní lásky a krásy. Kvůli její kráse se bohové na Olympu začali přít a Zeus se bál, že začne nová válka, a tak dal Afroditu za ženu, svému synovi, Hefaistovi.

Hefaistos Hefaistos je synem Dia a Héry. Je bohem sopek, ohně a kovářů. Jeho matka Héra jej shodila z Olympu ihned po porodu, když zjistila, jak je ošklivý. S jeho ženou Afroditou neměl žádné potomky, ani z jinou bohyní či smrtelnicí.

Hermés Hermés je synem Dia a nymfy Maii. Je to posel bohů a ochránce obchodníků, zlodějů, sportu a poutníků. Nevlastní bratr Hefaistos mu ukoval okřídlenou helmu a boty, což Hermovi umožnilo dostat se kamkoliv.

Hestie Je dcera Titána Krona a jeho manželky Rheii, sestra Dia, Poseidóna, Háda, Héry a Deméter. Hestii chtěli za ženu Poseidón i Apollón, ta je odmítla a zavázala se k věčnému panenství (stejně jako bohyně Artemis a Athéna). Je bohyní rodiného krbu a posvátného ohně. Dále je bohyní pronásledovaných a vyhnaných.

VYTVOŘILA VLADIMÍRA ĎURANOVÁ 28.listopadu 2011