Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průlet liturgickým rokem
Advertisements

VY_22_INOVACE_J-A-30 Aj 3.-5.r. Easter – Velikonoce reálie Základní škola Ostrava, Gebauerova 8, příspěvková organizace Autorka: Mgr.Daniela.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Velikonoční týden
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
OSTATNÍ SVÁTKY dny pracovního klidu
Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý.
Název Velikonoce, pašijový týden
Projektový den VELIKONOCE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
JARO.
Velikonoce v Kunovicích
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Velikonoce v ČR Markéta Masaříková, Vanda Charbutová, Barbora Daníčková, Jana Mašíčková.
Veselé velikonoční svátky
Tradice Velikonoc.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_48_Velikonoce AUTOR: Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM: 1.,
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Karla Klíče Hostinné AUTOR: Mgr. Lenka Stará NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_B_16_Velikonoce TÉMA: Velikonoce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
Rok v jeho proměnách a slavnostech. Velikonoce – zvyky a tradice Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka.
VELIKONOCE tradice.. VELKÝ PÁTEK DEŠTIVÝ DĚLÁ ROK ŽÍZNIVÝ.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
HAPPY EASTER.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Velikonoce.
1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Veselé velikonoční svátky
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Tradiční slavnost před Velikonocemi v Pardubičkách
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Veselé velikonoční svátky
Velikonoce – zvyky a tradice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Zvyky a tradice Čechů.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_32_INOVACE_16_PRVOUKA_JARO.
Transkript prezentace:

Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu Podpora moderních forem výuky na ZŠ Libereckého kraje Velikonoce Mgr. Kateřina Štěpánová ZŠ s RVJ Husova, Liberec

Velikonoce Prezentace: Velikonoce u Jany mám na PLOŠE, po stisknutí se objeví autorka obrázků a fotek, texty jsou z internetu

Velikonoce název je odvozen od Velké noci, kdy Ježíš Kristus vstal z mrtvých

Velikonoce – svátky jara Kdy budou Velikonoce – svátky jara Kdy budou? Velikonoce jsou pohyblivý svátek- Boží Hod velikonoční je vždy první neděli po prvním jarním úplňku. Zdroj: Alík.idnes.cz

Pašijový týden Týden těsně před Velikonocemi se nazývá Pašijový. Dny v tomto týdnu mají svá pojmenování a váže se k nim mnoho tradic, zvyků a pověr.

Bílá sobota – napečte beránky a mazance Boží hod velikonoční – chlapci pletou pomlázku z vrbového proutí a děvčata barví vajíčka. Velikonoční pondělí – chlapci šlehají děvčata pomlázkami, aby byla po celý rok zdravá, veselá a pilná. Za to dostávají koledu. Děvčata na oplátku polévají chlapce vodou, aby byli svěží.

Květná neděle – kostely jsou vyzdobeny květy Modré pondělí – poslední masopustní pondělí, kdy se nepracovalo Žluté (tučné) úterý Škaredá středa – Jidáš se prý škaredil na Ježíše. Vy se ale celý den se usmívejte a pořádně si ukliďte! Zelený čtvrtek – snězte něco zdravého a zeleného /zelí, salát, špenát, kopřivy!/ Velký pátek – den ukřižování Ježíše Krista. V noci se vypravte hledat poklad.

Symboly českých Velikonoc beránek zajíček kraslice pomlázka

Pomlázka Pomlázka je od slova pomladit. Muži šlehají ženy a kluci holky, aby síla z pomlázky (z proutku) přešla do člověka. Za to dostávají malovaná vajíčka (kraslice) nebo jiné dobroty. Pomlázka má v různých nářečích různá pojmenování:  mrskačka, šlehačka, švihačka, hodovačka, houdovačka, karabáč, sekačka, dynovačka, pamihod, korbáč, karabina, čugár, tatar, kocar, žíla... Zdroj: Alik.idnes.cz

Velikonoční vajíčko symbol plodnosti, úrodnosti, života a vzkříšení, životní síly, narození, nesmrtelnosti, návratu jara Velikonoční vajíčka jsou dívkami darována chlapcům jako poděkování za vyšlehání pomlázkou. Malovaná vajíčka jsou nejčastěji červená, mnohde bohatě malovaná.

Kraslice

Různé techniky zdobení

Říkadla Josef Kožíšek Jaroslav Seifert Zajíčkova koleda Pomlázka Hody, hody, do provody, Na pomlázku, moje milá, já jsem malý zajíček, už si proutky splítám. utíkal jsem podle vody, - Vajíčka jsem obarvila, nesl kopu vajíček… veršík píši ti tam.

Nápisy na kraslicích Komu vajíčko daruju, Koulej se, vajíčko, toho upřímně miluju. přes potůček Komu to vajíčko dám, mému Honzíčkovi toho tuze ráda mám. na stoleček. Koulej se, vajíčko, To vajíčko malovaný vesele, je od srdce darovaný. ať se můj Honzíček V malovaným vajíčku zasměje! posílám ti hubičku. /lidové/

Veselé Velikonoce www.sarntal.com/de/reisefuehrer/news/events/a..

http://www.tvujdum.cz/userdata/images/16997v_velikonoce4.jpg AUTOR: NEZNÁMÝ NÁZEV:narcisy

http://www.vareni.cz/include/ir/clanky/1077/detail--260x.jpg Autor: Profimedia